Řízný Boban i Marko Markovič Orkestar zahraje gurmánům

Red
3. 6. 2012 17:53
Boban i Marko Markovič Orkestar ozdobí hudebně-gastronomický večer
Foto: www.festivalkrumlov.cz

Český Krumlov - Náturu cizího národa člověk nejlépe pozná prostřednictvím muziky a jídla. O tom, nakolik je to pravda, se přesvědčí návštěvníci tradičního hudebně-gastronomického večera, který okoření program Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově.

„K pojídání tentokrát balkánských dobrot zanotuje oblíbený Boban i Marko Markovič Orkestar," zve do Pivovarské zahrady mluvčí festivalu Jiří Vejvoda.

Jednadvacátý ročník přehlídky převážně vážné hudby hostí město na Vltavě od 20. července do 18. srpna.

Čtěte také
Zázračné děti vyzrály a brzy zahrají Českému Krumlovu

Žesťový orchestr bratří Markovičových přijede z jižního Srbska. „Markovičové jsou nejvýznamnějším hudebním uskupením regionu, nemohli jsme tedy zvolit lepšího reprezentanta balkánské kultury," věří mluvčí.

Foto: www.festivalkrumlov.cz

Hudba třináctičlenného tělesa je silně ovlivněna cikánskou tradicí. Skupina, která hraje již sedmnáct let, získala celou řadu prestižních ocenění nejen v Srbsku a její diskografie je velice vyhledávaná.

„Jen za posledních sedm let Boban i Marko Markovič Orkestar odehráli s velkým úspěchem na šest set strhujících koncertů po celé Evropě i v zámoří. V Česku ji proslavila mimo jiné spolupráce s českou umělkyní Ivou Bittovou a řadou dalších osobností," uvedl Vejvoda. Filmoví fandové znají její hudbu ze snímku Underground Emira Kusturici.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Do skoku i žaludku

Balkánská dechovka nechá málokoho v klidu, pro doplnění energie proto přijde vhod stylové občerstvení. Na Balkáně se podařilo uchovat mnohé lidové zvyklosti s dlouhou tradicí, důkazem je právě lidová kuchyně. Jako jiné oblasti má i Balkán obrovské množství místních pokrmů. Až zarážející je rozmanitost a vynalézavost. Ve velké míře najde uplatnění koření jako pepř, rozmarýn, šalvěj, kopr a koriandr.

„Menu dominuje ryba či maso doplněné čerstvou zeleninou. Známé jsou saláty a grilované maso. Mezi známé speciality patří burek, což je slaný koláč z listového těsta plněný mletým masem, zelím a tvarohem. Dále také sarm skládající se z vinných listů plněných směsí masa, cibule a koření," přibližuje jídelní lístek večera Vejvoda.

Kulturní most

„Balkán jsme se rozhodli přiblížit proto, že je oblastí velmi specifické kultury, jejíž pestrost pramení ze směsice západoevropských a orientálních vlivů. Proto bývá označován za most mezi Východem a Západem," vysvětlil Vejvoda. Kultura zemí na Balkáně vychází z dějin jednotlivých zemí a jejich společenského vývoje.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

U většiny států na Balkáně, které ještě v 19. století byly v područí velkých říší, došlo k národnímu obrození, reformám jazyka, rozvoji divadla, tisku i literatury. Nemalou roli hrálo také náboženství, které udávalo směr v mnohých zemích a jejich orientaci buď na katolický Západ, na pravoslavný Východ, či k muslimskému Blízkému východu.

Česko-polský Balkán

Během večera vystoupí také česko-polská skupina Džezvica. „Hraje tradiční balkánskou hudbu, ale netradičním způsobem. Její žánr by se dal popsat jako Balkan-worldmusic, ale i s občasnými prvky jazzu či jiných stylů. Lidové melodie z Makedonie, Bulharska, Srbska, Bosny, Chorvatska, Rumunska či Maďarska a cikánské písně míchá Džezvica pomocí originálních harmonií, zvuku nástrojů typických pro západní hudbu a nadšení šesti mladých muzikantů," vystihl hudební koktejl Vejvoda.

Lístky na koncert jsou k dostání v síti Ticketstream za 990 korun do konce května, poté za 1100 korun.

Čtěte také
Mercuryho kytarista v Krumlově uvede The Queen Symphony 

 

Právě se děje

Další zprávy