Bradley Cooper hraje Leonarda Bernsteina. Netflix vydal první trailer z filmu

Kultura Kultura
Aktualizováno 16. 8. 2023 6:10
O složitém vztahu Leonarda Bernsteina a jeho manželky Felicie, kteří spolu strávili 25 let, vypráví očekávaný životopisný film Maestro od videotéky Netflix. Světoznámého dirigenta, autora muzikálu West Side Story, ztvárnil a režie se ujal Bradley Cooper. Jeho ženu hraje Carey Mulligan, drama produkovali renomovaní tvůrci Steven Spielberg a Martin Scorsese. V úterý večer vyšel první trailer.
Film Maestro uvede Netflix 20. prosince. | Video: Netflix

Film bude mít premiéru začátkem září na benátském festivalu. 22. listopadu se dostane do vybraných amerických kin, načež jej Netflix po celém světě včetně Česka zveřejní 20. prosince, uvedl server Screendaily.com.

Trailer střídá záběry na mladé a staré protagonisty, jak sedí zády k sobě na trávě a hrají hru, při níž člověk hádá, na jaké číslo myslí ten druhý. Ukázka je charakteristická střídáním černobílých záběrů s barevnými a dnes již zřídka používaným formátem obrazu 4:3 z dob klasické televize. Podbarvuje ji nahrávka Adagietta z Páté symfonie Gustava Mahlera, kterou Bernstein slavně natočil s Vídeňskými filharmoniky.

Bradley Cooper v roli Leonarda Bernsteina.
Bradley Cooper v roli Leonarda Bernsteina. | Foto: Netflix

Kromě osmačtyřicetiletého Američana Bradleyho Coopera, známého z dramat Terapie láskou nebo Zrodila se hvězda a devětkrát nominovaného na Oscara, ve snímku účinkuje o deset let mladší Angličanka Carey Mulligan. Ta na sebe upozornila ve Velkém Gatsbym či naposledy Nadějné mladé ženě.

Kromě nich v Maestrovi hrají držitel Zlatého glóbu Matt Bomer, Maya Hawke ze seriálu Stranger Things nebo populární komička Sarah Silverman.

Jeden z nejznámějších dirigentů 20. století Leonard Bernstein žil v letech 1918 až 1990. Roku 1951 si vzal herečku a aktivistku Felicii Montealegre, se kterou měl tři děti. Strávili spolu čtvrt století, přestože Bernstein celou dobu udržoval také poměry s muži, připomíná časopis Vanity Fair. Roku 1976 manželku opustil a začal žít s mužem. Rok nato doktoři jeho ženě diagnostikovali rakovinu plic. Bernstein se k ní vrátil a staral se o ni až do její smrti v roce 1978. Sám ji přežil o dalších 12 let.

Krátce před smrtí Američan přijel na festival Pražské jaro, kde nedlouho po sametové revoluci uvedl Beethovenovu Devátou symfonii. Koncert se konal za přítomnosti prezidenta Václava Havla, v jeho úvodu hovořil skladatel Petr Eben. Bernstein se na festival vrátil poprvé od roku 1946, kdy na něm absolvoval svůj dirigentský debut v zahraničí.

Podle serveru Variety.com film o něm vzbuzuje očekávání mimo jiné proto, že pod scénářem je kromě Bradleyho Coopera podepsaný Josh Singer, autor oscarového  Spotlightu.

Populární hollywoodský herec Bradley Cooper dosud režíroval jediný film. Roku 2018 natočil remake Zrodila se hvězda, kde sám ztvárnil hlavní roli po boku zpěvačky Lady Gaga. Snímek byl nominován na Oscara a získal sošku pro nejlepší původní píseň. Také remake Zrodila se hvězda měl světovou premiéru na benátském festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy