Madonna nesmí zpívat na Rudém náměstí

BBC, Jitka Gráfová
5. 8. 2006 13:14
Moskva - Co víc chtít. Fanoušci stojí na její turné fronty a duchovní ho čím dál častěji odsuzují jako kontroverzní.

Po Italech se přidala ruská pravoslavná církev. Zpěvačka tak dostala zákaz vystoupit na nejslavnějším moskevském náměstí.

"Její show s křížem a trnovou korunou je příliš provokativní," napsala  agentura DPA. V jedné ze scén své nynější šňůry se sedmačtyřicetiletá zpěvačka - jež skandály ráda a pravidelně vyrábí - nechává ukřižovat a na hlavě má trnovou korunu.

Obdobný zákaz nedávno postihla kytaristu Erika Claptona. Za tímto zákazem však stojí ruští komunisté.

Madonnin koncert se podle deníku Kommersant bude konat na jihu metropole, co nejdále od posvátných míst ruské pravoslavné církve. Zpěvačka se 11. září předvede před hlavní budovou Lomonosovovy univerzity. Ceny vstupenek dosahují až 30 tisíc  rublů, víc než 24 tisíc  korun, přesto je o ně velký zájem.

Ještě předtím se Madonna dvakrát představí v Praze; evropskou část turné zahájila koncem července v Cardiffu.

Nelíbilo se anglikánské církvi, pak její pódiové hrátky vyprovokovaly italské duchovní. Bratr Manfredo Leone před nadcházejícím římským koncertem agenturám řekl, že její show je neuctivá, špatná a provokující.

"Nechat se pověsit na kříž s trnovou korunou a považovat se za moderního Ježíše je naprosto absurdní," prohlásil Leone. "Překračování určitých hranic považuji za rouhání."

Tyto námitky pak podpořili muslimští i židovští duchovní. "Bylo by lepší, kdyby se vrátila domů," konstatoval hlavní duchovní Italské muslimské komunity. v září také do Prahy.

Není to poprvé, kdy Madonna vyvolala mezi věřícími takový rozruch. Už v roce 1989 vzbudila záporné ohlasy klipem Like a Prayer, v němž hořely kříže a Madonna sváděla sochu černošského Ježíše. Nedávno vyhrál anketu diváků stanice MTV o nejvíc šokující klip v historii.

Pak znovu rozbouřila vlny v roce 1993, kdy během vystoupení na turné simulovala masturbaci.

Madonna vystoupí v Římě v neděli 6. srpna. Stejně jako jindy během vystoupení vystřídá osm párů bot a změní sedm kostýmů. Během show má na sobě i jezdecké oblečení, mezi rekvizitami je už zmiňovaný kříž i obří diskotéková koule za dva miliony dolarů.

Na rozdíl od předchozího turné Re-Invention, které se tematicky zabývalo světem ve válce, se totiž nynější série koncertů zaměřuje na zábavu. "Proměním svět v taneční parket," prohlásila před jeho startem zpěvačka, která se s novým albem Confessions on a Dance Floor vrátila na diskotéky 80. let.

 

Právě se děje

Další zprávy