Novým zpěvákem skupiny Lucie bude Viktor Dyk, nahradí Davida Kollera

ČTK ČTK
před 1 hodinou
Novým zpěvákem skupiny Lucie se stane Viktor Dyk. Nahradí Davida Kollera, který z kapely odešel letos v létě. Základní kvarteto ve složení Michal Dvořák, Robert Kodym, P.B.CH. a Dyk doplní bubeník Štěpán Smetáček, který s Lucií hrával už v 90. letech minulého století a upozornil na sebe mimo jiné ve skupině Wanastowi Vjecy.
Viktor Dyk na fotografii z roku 2016, kdy se skupinou WAW vydal album Testováno na lidech.
Viktor Dyk na fotografii z roku 2016, kdy se skupinou WAW vydal album Testováno na lidech. | Foto: ČTK

Lucie nyní pracuje na novém albu. Zároveň na příští rok připravuje turné ke 40 letům na scéně, oznámila skupina tento čtvrtek.

Pětapadesátiletý Viktor Dyk působil v kapelách Božská těla, Dorota B.B., Outsider, Plavalaguna nebo Gaia Mesiah. Účinkoval v muzikálech Michala Pavlíčka Excalibur a Obraz Doriana Graye, Němcová! nebo Láska je láska. Od roku 2006 je stálým členem souboru RockOpera, kde ztvárňuje krále Kreonta v rockové opeře Antigona a Oidipus Tyranus a Mefistofela ve Faustovi. "Zpívat v Lucii pro mě není splnění snu, protože o takové nabídce se mi ani nezdálo," prohlásil.

Podle baskytaristy P.B.CH., vlastním jménem Petra Břetislava Chovance, se Dyk po prvních zkouškách s kapelou aktivně zapojil nejen jako zpěvák, ale také v roli kytaristy a hráče na klávesové nástroje. "Jsem šťastný, že volba padla právě na Viktora, kterého znám ze začátků skupiny Dorota B.B. Tehdy s námi jeli jako předkapela. S Robertem Kodymem jsme hluboce obdivovali Viktorův zpěv, energii a nadšení. Od té doby jsme dobrými kamarády," vzkazuje P.B.CH.

Kytarista a zpěvák Kodym si zase vybavuje, jak Lucie na podzim 1994 vydávala album Černý kočky, mokrý žáby, zatímco u stejné gramofirmy vyšla deska Doroty B.B. nazvaná Santa Puelo. "Od té doby se s Viktorem dobře známe a naše hudební osudy se neustále prolínají," poznamenává Kodym.

Členové Lucie v novém složení pracují na albu, které nazvou R.A.D.O.S.T. Nové skladby hodlají vydávat průběžně během následujícího roku. Zatím poslední studiová deska nazvaná EvoLucie pochází z roku 2018. Nejnověji Lucie pro fanoušky přichystala na vinylu best of z roku 2009, která vychází v limitované edici jako box čtyř LP s knižním bookletem.

Lucie také připravuje turné ke 40 letům na scéně. Příští rok na podzim vystoupí v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Bratislavě, Banské Bystrici a Košicích. V české metropoli se koncert uskuteční 9. prosince 2025 v O2 areně. "Na pódiu se objeví osobnosti, které kapelou prošly nebo s ní spolupracovaly. Jednáme i se zahraničními hudebními gratulanty," naznačuje Robert Kodym. Naživo skupina také připomene muzikál Lucie, větší než malé množství lásky, který před deseti lety uvedlo Hudební divadlo Karlín.

Kapela na scénu vstoupila prvním singlem v roce 1988. V následujících letech vydala sedm řadových studiových alb. V letech 1999 až 2002 čtyřikrát získala prvenství v anketě Český slavík. K jejím největším hitům patří Medvídek, Oheň, Šrouby do hlavy či Amerika.

Video: V politice jsou teď opravdu špatní lidé, ale mají talent, myslí si režisér Hřebejk (16. 10. 2024)

"Bohužel lidé, kteří teď v politice mají talent, jsou opravdu špatní. Andrej Babiš je naprosto defektní charakter," řekl v pořadu Spotlight režisér Jan Hřebejk. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy