Herci bojkotují Glóby, zastali se scenáristů ve stávce

gra
6. 1. 2008 15:56
Slavnostní předávání je naplánované na 13. ledna
Angelina Jolie
Angelina Jolie | Foto: Reuters

Los Angeles - Stávkující scenáristé na svoji stranu získali i slavné tváře. Herecké sdružení SAG v pátek oznámilo, že jeho členové budou bojkotovat ceremoniál Zlatých Glóbů.

Slavnostní předávání je naplánované na 13. ledna a nominované hollywoodské hvězdy George Clooney, Jodie Fosterová, Angelina Jolieová, Johnny Depp či Tom Hanks se tak možná vůbec nedostaví.  Možná by i chtěly, ale rozházet si to s odbory se v Hollywoodu nenosí.

Jejich neúčast na slavnostním večeru může ohrozit i sledovanost televizního přenosu stejně jako absence scénáře. Televize NBC nicméně uvedla, že bude předávání vysílat bez ohledu na to, kolik nominovaných hvězd vlastně přijde.

Tom Hanks
Tom Hanks | Foto: Aktuálně.cz

"Poradíme členům našich odborů, aby se neúčastnili žádné akce, pod kterou jsou podepsaní jiní než unijní scenáristé," uvedl pro BBC News Alan Rosenberg, prezident herecké asociace Screen Actors Guild.

"Po mnoha jednáních s nominovanými herci jsme se shodli na tom, že se Zlatých globů nezúčastní," dodává k výsledku jednání.

Scenáristé už minulou středu vypustili do světa zprávu, že při slavnostním předávání Glóbů rozestaví k červeným kobercům svoje stávkové hlídky.  A přes ně se nikomu každopádně chtít nebude, i bez doporučení.

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která Glóby organizuje, se nicméne nevzdává a pořád chce jednat o kompromisu se scenáristy.

Ti už stávkují přes dva měsíce; chtějí větší podíl na zisku z internetové distribuce a z prodeje DVD.

Začátkem listopadu z programu vypadly oblíbené televizní talk show.  Tento týden se ale některé z nich vrátily, buď bez scénáristů, nebo s extra dohodou, což odbory nelibě nesou..

Už ve středu po osmitýdenní pauze nadchl publikum David Letterman - před kamery předstoupil zarostlý zanedbaným plnovousem. "Konečně jsem z léčebny zpět," žertoval Letterman, obvykle hladce oholený.  Populární talkshow na NBC obnovil také Jay Leno.

Stávka mimo jiné zastavila natáčení některých úspěšných televizních seriálů, jako jsou například Heroes nebo Zoufalé manželky, dotkla se i filmů.

George Clooney
George Clooney | Foto: Reuters

Nejvyšší počet nominací na Zlaté glóby má snímek Pokání, adaptace stejnojmenného románu Iana McEwana s Keirou Knightley a Jamesem McAvoyem. Vyhlídky na zisk Zlatého glóbu má v kategorii nejlepší drama, režie a scénář i v obou hlavních hereckých kategoriích; nominaci si vysloužila i představitelka hrdinčiny mladší sestry Saoirse Ronan.

Pět nominací má Soukromá válka pana Wilsona. Po čtyřech získali Michael Clayton, Tahle země není pro starý a Burtonův muzikál Sweeney Todd.

Globy dělí filmy na dramata a kategorii komedie či muzikálu. V té byly zas nejčastěji jmenovány muzikál Sweeney Todd Tima Burtona či Hairspray s Johnem Travoltou, který si za ztvárnění matky hlavní hrdinky vysloužil nominaci pro herce ve vedlejší roli.

 

Právě se děje

Další zprávy