Slaví 60 let na scéně. Rolling Stones jedou do Evropy s novým bubeníkem

Reuters Kultura Reuters, Kultura
14. 3. 2022 19:10
Britská kapela The Rolling Stones v létě vyrazí na evropské turné po stadionech a sportovních halách. Oslaví jím letošní 60. výročí na scéně.
Zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards na loňském koncertu v USA.
Zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards na loňském koncertu v USA. | Foto: ČTK/AP

Šnůra nazvaná jednoduše Sixty (Šedesát) čítá 14 zastávek a začne 1. června ve španělském Madridu. Rolling Stones postupně navštíví deset zemí. Česku, kde naposledy účinkovali před čtyřmi roky v pražských Letňanech, se tentokrát vyhnou. Nejblíž budou 5. června na Olympijském stadionu v Mnichově, který pojme přes 70 tisíc lidí, a 15. července na vídeňském Stadionu Ernsta Happela pro necelých 60 tisíc návštěvníků.

Rolling Stones vystupí také doma ve Velké Británii, konkrétně v Liverpoolu, kde nehráli přes půl století, a dvakrát v londýnském Hyde Parku. "Kameny se valí dál," uvedl oficiální twitterový účet kapely. "Těšíme se na vás v létě," dodal zpěvák Mick Jagger.

Osmasedmdesátiletého Jaggera, stejně starého kytaristu Keitha Richardse a o čtyři roky mladšího druhého kytaristu Ronnieho Wooda doplní pětašedesátiletý bubeník Steve Jordan. Ten nahradil Charlieho Wattse, jenž v kapele působil od roku 1963 až do loňska, kdy zemřel ve věku 80 let.

"Všem nám Charlie hrozně chybí. Chybí nám jako spoluhráč, chybí nám jako kamarád. Na pódiu i mimo něj," řekl Jagger vloni na podzim při koncertě v americkém Massachusetts.

Kapela jako obvykle zahraje své největší hity včetně (I Can’t Get No) Satisfaction nebo Paint It Black, které nejspíš tu a tam proloží méně známými skladbami. Rolling Stones vloni na podzim završili severoamerickou část turné No Filter.

Tento týden kytarista Richards v americké televizi CBS zopakoval, že sestava pracuje na nové desce.

"Minulý týden jsme ve studiu s Mickem a Stevem vymysleli osm nebo devět nových kusů, což je na naše poměry mimořádné," řekl. Rolling Stones naposledy před sedmi lety vydali album coververzí starého blues nazvané Blue & Lonesome. Jejich poslední autorské album A Bigger Bang pochází z roku 2005.

Svůj první koncert odehráli 12. července 1962 v londýnském klubu Marquee, z tehdejší sestavy žijí už jen zpěvák Jagger a kytarista Richards. Druhý kytarista Wood v kapele působí od roku 1975.

Keith Richards tento týden oživil svou někdejší sólovou formaci The X-Pensive Winos s kytaristou Waddym Wachtelem, klávesistou Ivanem Nevillem, a právě bubeníkem Stevem Jordanem. Společně zahráli několik skladeb na benefičním koncertu Love Rocks NYC v newyorském sále Beacon Theatre. Richardsova sestava byla na turné naposledy před třemi desítkami let.

Keith Richards s kapelou The X-Pensive Winos tento týden v New Yorku zahrál i skladbu nazvanou 999. | Video: CBS
 

Právě se děje

Další zprávy