Pražský výběr připomněl odsun sovětských vojsk, dirigent hrál na kytaru

Pražský výběr připomněl odsun sovětských vojsk, dirigent hrál na kytaru
S Michaelem Kocábem si píseň Zubatá zazpíval frontman skupiny Olympic Petr Janda (vlevo).
Kytarista Michal Pavlíček.
Vpravo je Michael Kocáb, vlevo dirigent Steven Mercurio, který zahrál několik skladeb na kytaru.
Michael Kocáb.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
18. 8. 2021 21:43
Koncertem klávesisty Michaela Kocába a kytaristy Michala Pavlíčka se skupinou Pražský výběr u Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti ve středu večer začala hlavní část oslav 30 let od odchodu sovětských vojsk.

Hudebníci doprovázení Českým národním symfonickým orchestrem začali skladbou Mejdan. V chladném počasí dorazilo dle odhadů přes tisícovku posluchačů.

Právě vystoupení Pražského výběru před 30 lety symbolicky stvrdilo odchod sovětských vojáků z tehdejšího Československa. Na koncertě v červnu 1991 s Pražským výběrem účinkoval slavný americký muzikant Frank Zappa. Člen sestavy Kocáb byl tehdejším předsedou parlamentní komise pro dohled nad odsunem vojsk.

Tuto středu program na Výstavišti zahájil písničkář Xavier Baumaxa. Poté pořadatelé na projekční ploše promítli projevy několika ruských opozičních politiků a aktivistů žijících v Praze. Svůj pozdrav zaslal z Moskvy také známý historik Andrej Zubov. Všichni ve svých příspěvcích kritizovali současný režim Vladimira Putina.

Dalšími hosty akce byli Viktor Dyk, Hana Kosnovská a Michal Skořepa. Na Výstavišti byla k vidění výstava fotografií, pouštěly se rovněž předtočené vzpomínky pamětníků nejen na rok 1991, ale také na okupaci v roce 1968 nebo události z 50. let 20. století. V průběhu večera byl navíc pokřtěn nový politický Týdeník Forum.

Klávesista Kocáb s kytaristou Pavlíčkem po boku orchestru uvedli průřez z tvorby Pražského výběru včetně prvního alba Straka v hrsti. Do orchestrální podoby kompozice upravil americký dirigent Steven Mercurio, který spolupracoval se světovými hvězdami, jako je jazzový klavírista Chick Corea nebo zpěvák a basista Sting.

Mercurio s Českým národním symfonickým orchestrem účinkoval již poněkolikáté. Tentokrát s Pražským výběrem i zahrál několik skladeb na kytaru. S Michaelem Kocábem si zase píseň Zubatá zazpíval frontman skupiny Olympic Petr Janda.

Sovětská vojska zůstala v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy, k níž došlo roku 1968. Koncem 80. let byli sovětští vojáci rozmístěni do 67 posádek v českých zemích a 16 posádek na Slovensku. Velitelství měla takzvaná Střední skupina vojsk ve středočeských Milovicích.

Okupaci ukončila dohoda mezi vládou Československa a Sovětského svazu o odsunu vojsk, která byla podepsána 26. února 1990. Poslední transport se sovětskými vojáky a technikou opustil území republiky 21. června 1991, o šest dní později z republiky odjel i poslední sovětský voják, tehdejší velitel generál Eduard Vorobjov.

 

Právě se děje

Další zprávy