"Olympijští" Underworld přistanou na Openairfestivalu

Kultura Kultura
19. 6. 2013 19:01
Kultovní kapela míří na letiště v Panenském Týnci
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

Panenský Týnec - Letošní Openairfestival v Panenském Týnci dlouho tajil headlinera. Ovšem čekání stálo za to. 10. srpna na festivalu zahraje kapela Underworld, jedna z nejvýraznějších ikon britské taneční hudby posledních dvaceti let.

Loni si je díky dlouhodobé spolupráci s režisérem Danny Boylem připomněl celý svět při zahájení olympijských her v Londýně. Miliarda lidí slyšela v přímém přenosu jejich techno.

Společná historie s Danny Boylem (Milionář z chatrče, Trainspotting, Trans) ovšem začala už v polovině 90. let. Underworld tehdy přispěli dvěma skladbami do Boylova filmu Trainspotting a eskapády partičky skotských narkomanů proslavily jak režiséra, tak kapelu.

Danny Boyle s Underworld
Danny Boyle s Underworld | Foto: Aktuálně.cz

Skladba Born Slippy .NUXX podkreslující závěrečnou scénu se vyšplhala na druhé místo britského žebříčku. Vynalézavé zvukové inženýrství, euforický beat evokující drogový rauš i surrealistický monolog Karla Hydea vytvořily dohromady možná nejikoničtější skladbu 90. let.

Hlavní aktéři elektronické legendy Karl Hyde a Rick Smith se potkali v roce 1979 na studiích v Cardiffu a inspirováni Kraftwerk i reggae založili projekt The Screen Gemz. Ten se později rozpustil v pětičlenné kapele Freur těžící z módního zvuku novoromantické vlny. V roce 1986 pak vznikla čtyřčlenná skupina, která už nesla jméno Underworld a směřovala pro změnu k zaoceánskému kytarovému rocku.

Ve stejné době, kdy v klipu k hitu Stand Up tancoval Hyde v kožené bundě a s kytarou po poušti, se rodila na ilegálních večírcích v lesích britská taneční kultura. Její vliv brzy dostihl i dvojici Hyde & Smith, kteří zahájili spolupráci s DJem Darrenem Emersonem a pod jmény Lemon Interrupt nebo Steppin' Razor natočili první čistě taneční skladby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Už na úspěchu alba Dubnobasswithmyheadman (nominace na Mercury Prize za rok 1994) se podepsal Hydeův vokální projev. Připomíná šíleného kazatele a recitované texty zapisují halucinační drogové zážitky či útržky dialogů zaslechnutých ve městě, nechávají slova plynout a otevírají se nekonečné interpretaci.

Foto: Aktuálně.cz

Snový text Mmm... Skyscraper I Love You zachycuje intoxikovaného Hydea bloumajícího po New Yorku a je také součástí typografických orgií stejnojmenné knihy uměleckého sdružení Tomato, které oba členové Underworld pomáhali v roce 1991 založit. Jedno z nejvlivnějších studií věnujících se grafickému designu samozřejmě stojí za obaly desek Underworld a podílí se na jejich vizuální prezentaci. Z výrazného designu vyrůstá jakási „korporátní identita", která částečně nahrazuje mediální tvář kapely bez frontmana (jeho roli v rockovém smyslu Hyde odmítá).

Po komerčním průlomu s deskou Second Toughest In The Infants vydanou v době největší horečky kolem Trainspottingu Underworld vyměnili klubové prostředí za stadiony. Tento přestup se odráží na agresivním zvuku singlu Moaner (soundtrack k filmu Batman & Robin) či následného alba Beaucoup Fish i na vývoji jejich pódiové show.

V roce 2000 si jako jedna z prvních elektronických kapel mohli Underworld dovolit vydat regulérní koncertní CD i DVD Everything, Everything, které vizuálními orgiemi předznamenalo způsob, jakým se taneční elektronika na koncertech prezentuje v novém tisíciletí.


 
V roce 2000 ale také odchází z kapely Daren Emerson a Underworld se na desce Hundred Days Off částečně odklání k ambientnějším kompozicím. Tato cesta vrcholí na soundtracku k Boyleovu filmu Sunshine.

Zatím poslední studiovou kolekcí kapely je album Barking z roku 2010. Ještě před olympiádou vydali loni Underworld hned dvě kompilace. 1992-2012 The Anthology nabídla na třech discích průřez jejich epickými klubovými hity, A Collection odhalila popovější tvář projektu v rádiových verzích často stejných skladeb.

Letos pak vyšla Hydeova sólová deska Edgeland a Smith složil soundtrack k novému snímku Dannyho Boylea Trans.

Openairfestival 2013 se uskuteční na letišti v Panenském Týnci od 8. do 10. srpna. Kromě domácích kapel přijedou například Skunk Anansie, O. Children a Gesaffelstein.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy