Manic Street Preachers budou v Praze kázat své hity

Kultura Kultura
22. 4. 2012 8:05
Političtí bouřliváci zahrají 25. dubna v Lucerně
Foto: Dean Chalkey

Praha - Velšská skupina Manic Street Preachers zahraje 25. dubna ve Velkém sále pražské Lucerny. Kapela levicových buřičů, která loni oslavila 20 let od vydání prvního singlu Motown Junk, je na turné s programem obsahujícím jejich největší hity, jež vydali na výběrovému albu National Treasures - The Complete Singles.

Na začátku, před dvaadvaceti lety, se kapela nechala slyšet, že by chtěli být něco mezi The Clash a Bon Jovi. Jednoduše intelektuálové odkojení dělnickou kulturou, kteří ještě věří, že hudba může něco změnit.

Tříčlennou skupinu nyní tvoří zpěvák a kytarista James Dean Bradfield, baskytarista Nicky Wire a bubeník Sean More. Naposledy se v České republice představili před dvěma lety jako hvězdy trutnovského festivalu. Jednotné vstupné činí 990 korun.

Foto: Aktuálně.cz

Kapelu uvidí Praha v době, kdy se po tápání ze začátku třetího tisíciletí dostává zpět do formy. Zatím poslední deska Postcards From a Young Man s hitem (It's Not War) Just the End of Love je z roku 2010. Album přišlo pouhý rok a čtvrt po syrové kolekci Journey For Plague Lovers, na níž po rozbředlosti předchozích nahrávek našli Manics opět kreativní mízu.

Journey For Plague Lovers bylo ve znamení návratu k časům syrového post-punkového soundu jejich nejoceňovanější desky Holy Bible z roku 1994. Klíčem k revitalizaci bylo použití fragmentů textů Richeyho Edwardse, někdejšího kytaristy, který těsně před vydáním Holy Bible zmizel z povrchu zemského (a až předloni byl po letech prohlášen za oficiálně mrtvého).

Čtěte také:
Manics zase zkouší komunikovat s masami
Manics se zachránili autotransfuzí
Člen Manics byl prohlášen za mrtvého
Manický Bradfield se nostalgicky ohlíží

Komerčním mezníkem se ale stal až následník Holy Bible - melancholicky popové album Everything Must Go z roku 1996, jež kapele vyneslo Brit Awards v kategoriích kapela a album roku. Právě na něj svými klenutými refrény navazuje nejnovější nahrávka.

Před jejím vydáním Manics ohlásili, že deska „bude posledním pokusem o masovou komunikaci". V textech ovšem místo popových banalit tradičně řeší politiku, ale i stárnutí a smrt. Někdejší zapálení buřiči tu reflektují svou minulost a zjišťují, že svět je zatraceně složité místo a dělat dnes revoluci je hodně těžké.

Zcela nejúspěšnějším albem jejich kariéry je This Is My Truth, Tell Me Yours z roku 1998, kdy je časopis Q 1998 zvolil Nejlepší současnou kapelou na světě. Debut s názvem Generation Terrorists, které obsahovalo hity Motorcycle Emptiness, You Love Us nebo Little Baby Nothing, vyšel v roce 1992. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy