Depeche Mode pod širým nebem. Pražskou halu vymění za Letiště Letňany

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 10. 2022 14:40
Slavná anglická kapela Depeche Mode se po pěti letech vydá na světové turné, v neděli 30. července příštího roku vystoupí na pražském Letišti Letňany. Představí tam chystané studiové album Memento Mori, které vydá na jaře. V úterý to oznámila česká pobočka pořadatelské agentury Live Nation.
Na aktuálním snímku jsou Martin Gore a Dave Gahan z Depeche Mode.
Na aktuálním snímku jsou Martin Gore a Dave Gahan z Depeche Mode. | Foto: Anton Corbijn

Předprodej vstupenek na pražský koncert začne v pondělí 10. října, ty nejlevnější mají stát 1690 korun.

Dva zbývající členové sestavy, Dave Gahan a Martin Gore, oznámili, že turné zahájí 23. března v severoamerických arénách, než se vydají do Evropy hrát přes léto na stadionech. Fanoušci již nicméně neuvidí klávesistu Andrewa Fletchera. Jeden ze zakládajících členů uskupení zemřel letos v květnu kvůli disekci aorty ve věku 60 let. "Odjakživa měl pověst dobré duše kapely. Fletcher jako hudebník, to je velmi chudé téma. Angličtí fanoušci mu už od 70. let říkali 'viditelný neviditelný'. Na koncertech i deskách hlavně operoval se samply a různými zvukovými dotáčkami," napsalo o něm Aktuálně.cz.

Jeho spoluhráči začali na projektu Memento Mori pracovat, když vypukla pandemie. "Témata byla přímo inspirována touto dobou. Po Fletchově smrti jsme se rozhodli pokračovat, protože jsme si jisti, že by si to přál, a to projektu skutečně dodalo další význam," říká kytarista a klávesista Gore. Podle zpěváka Gahana by se Fletcherovi album líbilo. "Opravdu se těšíme, až se o něj s vámi budeme moci podělit, a nemůžeme se dočkat, až vám ho příští rok představíme na koncertech," dodává.

Memento Mori bude patnáctou studiovou nahrávkou Depeche Mode. Vzniká v těchto dnech v kalifornské Santa Barbaře a produkuje ji James Ford, upřesnil časopis NME. Předchůdce nazvaný Spirit vyšel roku 2017.

Nadcházející koncertní šňůra se pak stane již devatenáctou v historii skupiny. Její zatím poslední série vystoupení Global Spirit z let 2017 až 2018 byla dosud nejdelší, také patřila k nejvýdělečnějším turné roku. Kapela v průběhu 130 večerů v Evropě a USA zahrála více než třem milionům fanoušků.

V Česku se Depeche Mode naposledy představili zkraje roku 2018, kdy vyprodali pražskou O2 arenu. Černé oblečení většiny návštěvníků tehdy ukázalo, že lidí oblékajících se po vzoru zpěváka Gahana je dosud v Česku spousta. "V O2 areně odehráli svůj jedenáctý koncert v Česku, což je počet, jemuž se žádná jiná kapela světového formátu ani zdaleka nepřibližuje," uvedlo tehdy Aktuálně.cz.

Poprvé sem Depeche Mode přijeli ještě za komunismu, roku 1988 účinkovali ve sportovní hale v Holešovicích.

Kapela dosud prodala více než 100 milionů desek, zahrála více než 30 milionům lidí po světě. Vznikla roku 1980 v anglickém Basildonu, o rok později prorazila singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell. Následně se stala jedním z průkopníků samplování přírodních zvuků. Oblíbila si také vydávání písní v několika remixech.

Enjoy The Silence, jeden z největších hitů Depeche Mode vydaný v únoru 1990. | Video: Mute Records
 

Právě se děje

Další zprávy