Depeche Mode přijede s novou desku. Inspiroval ji Obama

Kultura Kultura
25. 10. 2012 19:08
Depeche Mode vystoupí 23. července 2013 v Praze
Depeche Mode
Depeche Mode | Foto: www.depeche-mode.com

Praha - „Jsme šťastní, že spoustu lidí pořád zajímá, co děláme, aniž by zatím měli možnosti si to poslechnout," řekl Dave Gahan na úterní tiskové konferenci v Paříži, kde synthpopoví pionýři Depeche Mode prozradili své plány na blízkou budoucnost. Ty kromě vydání nové desky zahrnují také evropské turné, které se zastaví 23. července i v Praze, konkrétně ve vršovické Synot Tip Aréně.

Předprodej vstupenek v cenových relacích od 1 190 do 1 990 korun začne v pondělí 29. října. Pro členy klubu Live Nation by měly být k dispozici už od čtvrtka.

Inspiroval mě Obama, říká Gahan

Foto: Anton Corbijn

Ohledně samotného nového alba, v pořadí třináctého, pak Gahan vypustil několik málo informací v rozhovoru se zpravodajskou agenturou AFP. „Hudebně to bude zhruba někde mezi elektronikou z desky Violator a vlivy blues či gospelu z Songs of Faith and Devotion," řekl.

„Texty skladeb jsou o vztazích, vztazích ke světu, politice, a pocitech, zda zapadáte či nikoliv," dodal Gahan, který by měl být zodpovědný za velkou část nového materiálu, ačkoliv dosud se v kapele angažoval pouze jako příležitostný skladatel.

Gahan aktuálně žije v New Yorku, a proto jej do jisté míry inspirovaly americké prezidentské volby, v nichž před čtyřmi lety otevřeně vyjádřil podporu Baracku Obamovi. „Držím mu palce, protože mě mnohem více zajímá, co se bude se zemí v následujících měsících dít, když ji povede prezident Obama, nikoliv Romney. Toho bych svým dětem nepřál," vyjádřil i tentokrát své politické preference pro AFP.

Jedinou zveřejněnou ukázkou z prozatím nepojmenovaného alba je skladba s pracovním názvem Angel. Jak ale naznačuje pojmenování oficiálního videa jako In-Studio Collage, pravděpodobně nepůjde o jeho finální podobu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Českými miláčky už za komunismu

Pražské vystoupení Depeche Mode se uskuteční v rámci velkého letního turné po celé Evropě, které odstartuje 7. května koncertem pod širým nebem v izraelském Tel Avivu.

Foto: Reuters

Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher odehrají celkem 34 koncertů v 25 evropských státech, na nichž by se mělo objevit na jeden a půl milionu fanoušků. Posléze se turné přesune do Severní Ameriky. Pro kapelu půjde o první živá vystoupení od úspěšného Tour Of The Universe z let 2009 až 2010.
 
Osmdesátková new wave ikona se v Čechách představila už několikrát, naposledy v lednu 2010 v pražské O2 Areně. Stejně jako rok předtím na stadionu v Edenu tehdy přijeli se skladbami z alba Sounds of the Universe.

Jako jedna z mála celosvětově významných kapel Depeche Mode hráli v Československu již v roce 1988, v době komunistického režimu. Pravděpodobně i to je jedním z důvodů jejich početné české fanouškovské základny.

Předloni bylo vystoupení Depeche Mode beznadějně vyprodáno. Podobná situace a rychlý prodej vstupenek se očekává i nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy