Depeche Mode se vrací do Prahy před korunovaný dav

Kultura Kultura, Red Kul
14. 1. 2010 8:00
Kapela vystoupí ve čtvrtek ve vyprodané O2 areně
Foto: Reuters

Praha - „Být zpět na scéně je úžasný pocit. Těším se na každý další koncert," prohlásil Dave Gahan na pódiu při koncertu v Lipsku, který loni 10. června restartoval přerušené Tour of the Universe. 

A od té doby jsou Depeche Mode bez zaváhání znovu na celosvětové šňůře k dvanácté desce Sounds Of The Universe, která je ve čtvrtek podruhé zavede do Prahy.

Dvanáct koncertů loni odpadlo nebo bylo přeloženo na jiný termín poté, co byl zpěvákovi diagnostikován a operován nádor v močovém měchýři. Gahan musel absolvovat téměř měsíční rekonvalescenci, ale zákrok nijak neovlivnil termín vyprodaného pražského koncertu, který se konal na konci června na stadionu ve vršovickém Edenu.

Stejný zájem je o jeho čtvrteční repete v O2 areně, i na něj už nejsou lístky. Na pražské vystoupení se prý chystají i tisícovky příznivců ze Slovenska.

Šňůru zahájila loni kapela v Belgii generální zkouškou pro nejvěrnější fanoušky - jejich oddaností je ostatně kapela proslulá a staví na nich svůj úspěch. Stejně jako v případě U2 nevahájí někteří "cestovat s kapelou" a vidět několik koncertů za sebou.

Foto: Reuters

I v Česku má kapela až desetitisíce fanoušků sdružených v několika klubech. Ti, kteří navštíví čtvrteční pražský koncert, se prý chystají na podnět depechemode.cz v určený okamžik rozsvítit světelné tyčinky a také si na hlavy nasadit papírové koruny připomínající rekvizitu použitou v jednom z videoklipů.

Barevná světla se mají objevit při songu Hole To Feed z nového alba Sounds of the Universe. Královské koruny pak ozdobí hlavy fanoušků při Enjoy the Silence,

Oficiální začátek turné byl 10. května 2009 v Izraeli, turné má trvat až do února 2010, kdy bude zakončeno v Rusku. Ryze stadiónová Tour of the Universe je dosud nejnáročnějším turné Depeche Mode.

Podle původních plánů měla mít kapacitu 1,3 milionu návštěvníků. Po letech odloučení s kapelou znovu navázal spolupráci fotograf a dvorní image-maker Anton Corbijn, který navrhl scénu a natočil několik videí pro projekce.

Kapela se tak vrátila k modelu spolupráce, který se osvědčil na Devotional tour v roce 1993, jež je považováno za naprostou špičku v oboru pódiové prezentace.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Depeche Mode si napsali vesmírný epitaf

Depeche Mode museli odvolat tucet vystoupení poté, co byl Gahan 12. května 2009 náhle hospitalizován v Aténách, když se mu udělalo špatně před koncertem. Média začala záhy spekulovat, že se zpěvák, který přežil klinickou smrt po předávkování heroinem, se vrátil k drogám.

Kultovní skupina pojmenovaná po francouzském módním magazínu výrazně ovlivnila elektronickou hudbu 80. a 90. let. Kapela se dala dohromady v roce 1980 v anglickém Basildonu a o rok později se jí podařilo prorazit singlem Just Can't Get Enough z alba Speak & Spell.

Doposud Depeche Mode prodali přes 75 milionů alb. Jako jedna z mála slavných kapel Depeche Mode hráli v Československu již v roce 1988.

 

Právě se děje

Další zprávy