Céline Dion kvůli vzácné chorobě odkládá pražský koncert

ČTK ČTK
9. 12. 2022 6:56
Céline Dion kvůli vzácné chorobě odkládá pražský koncert

Kanadská zpěvačka Céline Dion trpí vzácnou a neléčitelnou neurologickou chorobou známou jako stiff-person syndrome, česky "syndrom ztuhlého člověka". Kvůli ní odkládá evropské turné, jež měla zahájit 24. února v pražské O2 areně. Tento koncert se nakonec uskuteční až 6. března 2024, uvedla čtyřiapadesátiletá pěvkyně známá hitem My Heart Will Go On z filmu Titanic.

"Už dlouho jsem se potýkala se zdravotními problémy," říká zpěvačka, která trpí svalovými křečemi. Ty způsobují silné bolesti, nestabilitu a zapříčiňují pády. "Bohužel mají dopad na všechny části mého každodenního života. Někdy způsobují obtíže při chůzi a znemožňují mi používat hlasivky ke zpěvu tak, jak jsem zvyklá," vysvětluje.

Syndrom postihuje asi jednoho člověka z milionu, dvojnásobek žen než mužů, a neexistuje na něj lék. Doktoři pouze zmírňují projevy. Neznámý je i původ choroby, ačkoliv má jisté charakteristiky autoimunitního onemocnění. "Mnoho pacientů trpí také úzkostmi, které jdou ruku v ruce s fyzickými postiženími, jež syndrom způsobuje," uvedl Scott Newsome z americké Univerzity Johnse Hopkinse. "Každý den pracuji se svým sportovním terapeutem, abych získala zpět sílu a schopnost znovu vystupovat. Musím ale přiznat, že je to boj," dodává Céline Dion.

Její pražský koncert pořádá agentura Bestsport, kvůli pandemii koronaviru byl už třikrát odložen. "Všechny vstupenky zakoupené na původní termín nebo náhradní termíny zůstávají nadále v platnosti i na nový termín koncertu 6. března 2024 a není potřeba je vyměňovat," uvedla za pořadatele Sabina Szwarcová z Bestsportu.

 

Právě se děje

Další zprávy