Artur Ropotámo se vrací. Pražský výběr vyjíždí

Kultura Kultura
9. 11. 2012 10:02
Usmířený Pražský výběr zahajuje turné v původní sestavě
Foto: Jan Malíř

Praha - Avizované reunionové turné Pražského výběru se blíží svému začátku a pro návrat na pražské pódium si kapela v obnovené původní sestavě připravila rovnou dvouhodinovou show. Poprvé se s ní představí v pražské Tipsport Aréně v pátek 9. listopadu, následně turné zavítá do Ostravy, Brna a Pardubic.

„Všichni v kapele jsme pozitivně naladěni, těšíme se na koncerty a na diváky. Souvisí s tím ale i určitá míra odpovědnosti a pokory, protože například pražský koncert je až na pár posledních desítek míst vyprodaný," komentoval koncertní šňůru Michael Kocáb.

Jak už skupina na jaře slíbila, v její sestavě nebude chybět nikdo z původních členů. Vedle zpěváka a klávesisty Kocába se tak představí kytarista Michal Pavlíček, basák Vilém Čok a dvojice bubeníků Klaudius Kryšpín a Jiří Hrubeš. Coby hosté by se na pódiu měli mihnout ještě někdejší členové Jiří Tomek a Ondřej Soukup.

Pražský výběr
Pražský výběr | Foto: Roman Černý

Vstupenky jsou k dispozici v předprodejních sítích Ticketportal, Ticket Art a v prodejnách Bontonland za ceny od 390 do 590 korun.

Návrat na pódia, i do starých časů

Pražský výběr sice jsou kapelou ze „starého světa", která je nyní schopna existovat pouze díky tomu, že v sedmdesátých a osmdesátých letech dokázala přinést do domácího rocku čerstvý vítr podpořený excentrických živým vystupováním. Alespoň pódiovou prezentací se ale chtějí přiblížit současným standardům velkých hudebních formací a 26 metrů široká scéna tak bude opatřena molem zabíhajícím mezi diváky. Celou by ji pak měla oživit rozsáhlá světelná technika.

Na jarní tiskové konferenci Kocáb s Pavlíčkem také nadhodili myšlenku návratu do netradičních kostýmů, jež patřily k poznávacím znamením původního Pražského výběru. Zda se v nich naživo vrátí, však bude pro fanoušky menším překvapením.

Jasné zato je, že exkurz do minulosti proběhne minimálně programem. V plánu totiž je přehrát první dvě desky Straka v hrsti a Výběr v celé jejich délce tak, jak jsou na nich skladby uspořádány.

Vedle ohlášení reunionu o sobě dal Pražský výběr letos vědět už reedicí svého debutové počinu, který směl nakonec vyjít pod eponymním názvem v roce 1988 u vydavatelství Panton. Album s ikonickou kresbou Artura Ropotáma na invalidním vozíku letícím nad Prahou bude ale v análech českého rocku navěky zapsáno pod jménem Straka v hrsti podle stejnojmenného filmu Juraje Herze z roku 1982, v němž byly skladby použity. Hity jako Na Václavském Václaváku, Pražákům je hej, Zubatá nebo Proč jen já se u příležitosti třicátého výročí svého vzniku dočkaly remasterovaných verzí.

Foto: Aktuálně.cz

Straka v hrsti: Jubilejní edice 1982-2012 vyšla na konci března s novým bookletem, v němž jsou texty a dobové fotky. Reedice se dosud velmi dobře prodává, v žebříčku nejúspěšnějších alb organizace IFPI se drží už od svého vydání. Prvních sedm týdnů dokonce strávila v top ten.

Znovuzrozený Pražský výběr

K rozpadu skupiny vedly před šesti lety neshody mezi dvěma vůdčími osobnostmi skupiny. Pavlíček chtěl dát na nějaký čas přednost své sólové kariéře a hudbě k filmům a Kocáb místo něho pozval do sestavy nového kytaristu. Výsledkem byl vznik skupiny Pražský výběr II, ve které z původní sestavy kromě Kocába nakonec figuroval už jen bubeník Klaudius Kryšpín. Jejich album Vymlácený rockový palice z roku 2007 ale vzbudilo vesměs negativní reakce a skupina od roku 2009 nekoncertovala.

„Pražský výběr bylo manželství, kde každej šu*** ještě někde jinde kvůli tomu skončilo. Teď se dalo znovu dohromady, aby si všichni mohli ponechat svoje milenky," vysvětloval rozpad a následný návrat původní sestavy František Ringo Čech, jeden z kmotrů znovuvydané Straky.

Kolem otázek na studiové pokračování původní sestavy ale všichni zúčastnění dosud jen kroužili. Michael Kocáb na dubnové tiskové konferenci nabídl všanc vlastní chystanou sólovou desku, v aktuálních rozhovorech nicméně kapela žádné detaily neprozradila. Pouze sdělila, že novou desku plánuje, byť její přípravy jsou teprve v začátcích.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy