Nová vlna se starým obsahem vyráží na podzimní turné

Adam Pešek, Karel Veselý
17. 4. 2012 17:05
Pražský výběr ohlásil usmíření. Může za ně prý Havel
Foto: Jan Malíř

Praha - Jedna z největších legend českého rocku, kapela Pražský výběr, zažehnala dřívější rozpory a vrací se zpět na scénu. Hlásí podzimní turné v původní sestavě a zároveň pokřtí reedici kultovního debutu Straka v hrsti.

V sestavě s Michaelem Kocábem, kytaristou Michalem Pavlíčkem, baskytaristou Vilémem Čokem a dvěma bubeníky Klaudiem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem se poprvé postaví na pódium 11. listopadu v Praze. Následovat budou zastávky v Ostravě, Bratislavě, Brně a Pardubicích.

Smírcem, byť nepřímým, rozhádané kapely se de facto stal Václav Havel. Na jeho pohřbu si totiž Kocáb s Pavlíčkem po několika letech poprvé podali ruku, což bylo prvotním impulzem ke zlepšení vzájemných vztahů. „Je to svým způsobem zázrak, protože vztahy mezi námi byly extrémně vyhrocené," komentoval reunion dobře naladěné kapely Pavlíček.

„Bylo tíživé chodit kolem sebe a nepovídat si spolu. Tušili jsme, že to není dobře a měli jsme radost z opětovného shledání," dodává Kocáb v tiskové zprávě.

Kdyby však od promotéra Tomáše Hubače nepřišla konkrétní nabídka na podzimní koncertní šňůru, původní členové by k sobě cestu pravděpodobně už znovu nenašli.

Foto: Luboš Vedral, Profimedia.cz

Druhý výběr nebyl pravý

K rozpadu skupiny vedly před šesti lety neshody mezi dvěma vůdčími osobnostmi skupiny. Pavlíček chtěl dát na nějaký čas přednost své sólové kariéře a hudbě k filmům a Kocáb místo něho pozval do sestavy nového kytaristu. Výsledkem byl vznik skupiny Pražský výběr II, ve které z původní sestavy kromě Kocába nakonec figuroval už jen bubeník Klaudius Kryšpín. Jejich album Vymlácený rockový palice z roku 2007 ale vzbudilo vesměs negativní reakce a skupina od roku 2009 nekoncertovala.

Michael Kocáb se místo hudby vrátil na politickou dráhu - byl rok a dva měsíce ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny ve vládách Mirka Topolánka a Jana Fishera. Po demisi podané v březnu 2010 se stal na několik měsíců vládním zmocněncem pro lidská práva. Michal Pavlíček zůstal u muziky a natočil sólové album Srdeční záležitost a podílel se na hudbě k seriálům České televize Cesty domů a Život je ples. Je také autorem hudby k filmu Odcházení Václava Havla. Vilém Čok vloni vydal album Živá voda.

Posledním studiovým počinem původní sestavy Pražského výběru je patnáct let staré album Běr. Přijde s koncertním reunionem i nový materiál? Odpověď na tuto otázku zatím nechávají členové kapely otevřenou. Po aktuální reedici Straky v hrsti se stejného zacházení dočká i druhé album Výběr. Další spolupráce bude už jen na vůli samotných členů.

Nová deska? Uvidí se

Reinkarnace Pražského výběru v původní sestavě Pavlíček, Kocáb, Čok, Hrubeš, doplněné ještě o bubeníka z druhého alba Klaudia Kryšpína si totiž dala do vínku, že nyní se kapele budou věnovat, jen když na ni budou mít čas a nebudou zaneprázdněni dalšími projekty.

„Pražský výběr bylo manželství, kde každej šu*** ještě někde jinde kvůli tomu skončilo. Teď se dalo znovu dohromady, aby si všichni mohli ponechat svoje milenky," vysvětloval František Ringo Čech, jeden z kmotrů znovuvydané Straky, proč současný reunion kapely není trapný.

Michael Kocáb také nadhodil myšlenku, že by byl ochotný dát kapele k dispozici připravovanou sólovou desku a vydat ji pod hlavičkou znovu fungujícího Pražského výběru. Michal Pavlíček je však v tomto ohledu střízlivější a otázku případné další studiové nahrávky nechává otevřenou.

Foto: Jan Malíř

Na listopadovém turné kapela hodlá odehrát dvě první desky Straka v hrsti a Výběr v celé jejich délce a nově by je měl doplnit další program. Každá přitom bude odehrána v sestavě, která se na její tvorbě podílela. U Straky tak usedne za bubny Jiří Hrubeš, aby jej s následujícím Výběrem vystřídal Klaudius Kryšpín. Jak bude situace vypadat u dalších skladeb, jimiž turné doplní, se teprve musí dohodnout.

Kapela hodlá oživit i tradici netradičních kostýmů, nicméně i nyní by nemělo jít o počin některého designera, nýbrž o svobodnou volbu jednotlivých členů. Kryšpín už nyní prozradil, že se navlékne do obleku pohádkového Křemílka. Turné proběhne pouze ve velkých zimních stadionech a chce být velkolepou událostí. Jeden z kmotrů Straky v reedici František Ringo Čech předjímá jeho komerční úspěch a svérázně dodává: „Turné bude pompézní, haly budou praskat ve švech a organizátor se na tom strašně nabalí."

Nová vlna se starým obsahem

Pražský výběr vznikl pod Kocábovým vedením v polovině sedmdesátých let jako jazz-rocková odnož Pražského Big Bandu. Po albu Žízeň se k skupině na konci osmdesátých let přidává Pavlíček a také baskytarista Ondřej Soukup a bongista Jiří Tomek. Skupina nazvaná podle značky laciného vína se stává hlavním představitelem domácí rockové nové vlny stavící na výrazném vlivu punku, který do Čech proniká ze západu.

V roce 1981 se po Soukupově odchodu k doprovodnému orchestru Karla Gotta stává novým baskytaristou Vilém Čok z punkových Zikkurat a novým bubeníkem Jiří Hrubeš. V této sestavě natáčí Pražský výběr v roce 1982 album Straka v hrsti. Rok na to skupina čelí zákazu činnosti, který trvá pět let. V roce 1987 natáčí album Výběr s Kryšpínem v sestavě, jež nahradil emigrujícího Hrubeše.

Foto: Aktuálně.cz

Pražský výběr o sobě dal letos vědět už reedicí svého debutové počinu, který směl nakonec vyjít pod eponymním názvem v roce 1988 u vydavatelství Panton. Album s ikonickou kresbou Artura Ropotáma na invalidním vozíku letícím nad Prahou bude ale v análem českého rocku navěky zapsáno pod jménem Straka v hrsti podle stejnojmenného filmu Juraje Herze z roku 1982, v němž byly skladby použity. Hity jako Na Václavském Václaváku, Pražákům je hej, Zubatá nebo Proč jen já se u příležitosti třicátého výročí svého vzniku dočkaly remasterovaných verzí.

Straka v hrsti: Jubilejní edice 1982-2012 vyšla na konci března s novým bookletem, v němž jsou texty a dobové fotky. Aktuálně se album drží na třetím místě českého prodejního žebříčku. Lepší statistiky hlásí jen desky Tomáše Kluse a Madonny.

Úsporné, ale chytré riffy Michala Pavlíčka, fantastická souhra dravé rytmické sekce a hlavně excentrický Kocáb navlékající si masku sžíravého cynika Artura Ropotáma. Od dadaisticky podvratných textů až po razantní odstřihnutí se jazzových postupů sedmdesátých let, Straka v hrsti přinesla do domácího rocku pořádný uragán čerstvého větru, který rozhodně nevyvanul ani se zákazem kapely či zpožděním vydání desky. I bez oficiálního nosiče dráždila „Straka" komunistické orgány a Pražský výběr se stal třeba terčem útoku textu Nová vlna se starým obsahem v Rudém právu v březnu 1983, který odstartoval likvidaci domácí rockové scény.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy