And the Grammy goes to.. Prince? Bond? Irglová?

tur
10. 2. 2008 17:15
Za zlatými gramofónky míří rebelka a rapper
Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Island Records

Los Angeles - Hodný kluk a zlobivá holka mohou v neděli dostat nejvíc gramofonků od americké Akademie nahrávacího průmyslu. A spolu s nimi si na nejslavnější cenu populární hudby může poprvé sáhnout i mladá muzikantka z Česka.

Zatím se o Grammy (neúspěšně) ucházely jen české nahrávky klasické hudby. Ale teď jsou v nominaci jména Glena Hansarda a Markéty Irglové -  za filmovou píseň a nejlepší soundtrack roku. Obojí z nízkorozpočtového muzikálu Once, který si Amerika adoptovala.

Soupeři jsou ale těžcí: muzikály Hairspray a Dreamgirls, Eddie Vedder, Prince nebo song z nejnovější bondovky. Pokud nevyhrají, mohou složit reparát na Oscarech, kde se přes spory ucházejí o nejlepší filmový song.

 
Foto: Martin Boubín
Čtěte také: Irglová zůstává s Once ve hře o Oscara
Čtěte také: Amy na Grammy nebude. Náhradou je DVD
Čtěte také: West už má diplom, ale naštěstí nevyrostl

Celkem bude rozděleno 110  gramofonků, velká většina včetně kategorií, kde je Irglová, už odpoledne tamního času. Na večerním show v přímém přenosu budou oznámeni jen vítězové hlavních kategorií.

Nejvíc šancí na letošní Grammy má kultivovaný rapper Kanye West - může si odnést až osm trofejí. Drogami, alkoholem i nepřízní úřadů ztrápená Amy Winehouse, která nedorazí, protože dostala pozdě vízum, má o dvě méně - ale v zásadnějších kategoriích.

Kromě nominace na album roku za retro Back To Black má mimo jiné šanci vyhrát i skladbu a nahrávku roku za autobiografický hit Rehab. 

Mezi alby roku s Amy Winehouse a Westem v poněkud žánrově veřejnoprávním mixu dále figurují rockoví Foo Fighters za Echoes, Silence, Patience & Grace, countryman Vince Gill a  jazzman Herbie Hancock.

Foto: Aktuálně.cz

O skladbu roku (což je autorská kategorie) budou s nepokojnou Britkou soutěžit emo-punkoví Plain White T' s ploužákem a jediným mužským vokálem - Hey There Delilah.

O gramofonek se uchází všudypřítomný letní soundtrack Umbrella od Rihanny. Dalšími ženami v závodě o skladbu roku jsou vítězka American Idol Carrie Underwood a Corinne Bailey Rae.

V nahrávce roku se Amy potkává znovu s Foo Fighters, ale také s Beyonce a Justinem Timberlakem.

Zpěvačky mají převahu i mezi objevy roku - nechybí mezi nimi folkově kultivovaná Kanaďanka Feist, sedmnáctiletá dvojplatinová hvězdička amerického country Taylor Swift a nezbytná Amy Winehouse.

V žánru současný folk figuruje za trojalbum Orphans Tom Waits nebo Ry Cooder.

Letošní, jubilejní padesátý ročník si opět dal do záhlaví cíl pokračovat v misi, jež má za úkol upozorňovat na excelentní hudební výkony a zajišťovat, že hudba zůstane nedílnou součástí kultury.

V zásadě to znamená, že jde o poplácávání showbyznysu po zádech a oceňování již dosaženého. Vítězům nechybí kultivovanost a komerční úspěchy, ale trendy většinou neurčují. Objevit je musí někdy jiný - to je i případ Amy Winehouse.

Ačkoli jsou ceny Grammy vzhledem k propagaci a spektakulárnímu ceremoniálu ostře sledovány i ve zbytku světa, jejich vypovídací hodnota je většinou silně ukotvena v americkém kontextu.

 

Právě se děje

Další zprávy