Irglová zůstává s Once ve hře o Oscara

kul
30. 1. 2008 15:10
Výbor Americké filmové akademie potvrdil nominaci
Foto: Oficiální stránky

Praha - Původní píseň se sestává z textu a hudby, které vznikly speciálně pro daný film. Tak zní klauzule, která stanovuje pravidla pro píseň, jež smí získat sošku Oscara.

Tento fakt se ukázal být nejzávažnější v kauze provázející nominaci songu Falling Slowly z irského muzikálu Once, kde hrají a zpívají Markéta Irglová a Glen Hansard. A mohl by mít dohru i co se týče nominací na Grammy, kde je soundtrack nominován hned dvakrát. I tam si pořadatelé kladou požadavek exkluzivního vzniku skladby pro film.

Táhnoucí se pochybnosti ohledně Oscarů už ale ukončil hudební výbor Americké filmové akademie. Jeho šéf Charles Bernstein vydal podle serveru Týden následující prohlášení: "Výbor podpořil platnost nominace Falling Slowly. Výbor se spolehl na psaná ujištění a detailní chronologii, kterou nám poskytl autor písně, režisér-scénárista Once a Fox Searchlight."

"Vznik Once byl neobvykle zdlouhavý, ale režisér John Carney a písničkář Glen Hansard spolu úzce spolupracovali již od roku 2002, kdy projekt začal vznikat," vysvětluje Bernstein v prohlášení, jež zveřejnil na svém blogu Carpetbagger přispěvatel New York Times David Carr.

"Jsem velmi rád, že nominace byla Akademií potvrzena, neboť jsem přesvědčen, že Falling Slowly do oscarového klání patří, protože se jedná o velmi povedenou píseň srovnatelnou se světovou špičkou," reagoval na verdikt Akademie otec Markéty, Marek Irgl. "Mám radost i kvůli Glenovi, protože jej považuji za jednoho z nejtalentovanějších hudebeníků dnešní doby, nesmírně pracovitého, kreativního, poctivého a donedávna neprávem přehlíženého".

Komise rozhodla prý jen den předtím, než k akademikům zamíří hlasovací lístky pro druhé kolo hlasování, jež rozhodne o držitelích Oscarů.

"Potřebovali jsme si vyjasnit, jestli skladba vznikla přímo pro film, a druhá otázka byla, jestli se hrála ještě před tím, než byla použita ve filmu a jestli ta skutečnost zakládá důvod, aby byla vyřazena," pokračuje Bernstein.

"První otázka byla vyřešena prohlášeními, které doprovodila kompletní chronologie a ta dokládá, že vznikla přímo pro film. Druhou otázku rozptýlil fakt, že skladba se naživo hrála pouze v Evropě a v Česku, tudíž nevznikla možnost, že by ji to mohlo přinést nějaké výhody nebo ovlivnit zdejší přijetí."

Jeho výrok znovu potvrdil, že Oscary sice sleduje celý svět, ale přesto je "největší podnikový večírek" pořád určený hlavně pro americký trh.  A když se organizátoři rozhodnou pozvat neznámá jména, aby pohádkově završili jejich slavnou cestu, nenechají si to od nikoho zkazit.

Foto: Oficiální stránky
Čtěte také: SPECIÁL: Jak vznikl irský muzikál s českou stopou
Čtěte také: Píseň Češky Irglové možná vyřadí z Oscarů i Grammy

Song Falling Slowly hrál Hansard už poměrně dávno se svými The Frames. Je na dvou deskách a zní v traileru k filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích.

Režisér se ale dua zastal. Chtěl pro film Hansardovy písničky, ale protože se táhla jednání s vydavateli, zaplatil nahrávání nových skladeb. Na oplátku mu nabídli, že může použít vše, co natočí, a to včetně věcí určených pro Once.

Muzikál si vede výborně u americké kritiky i u diváků, stejně jako soundtrack. V zámořském žebříčku Billboard se drží 25 týdnů a nyní je na 31. místě - v internetovém megastoru iTunes je to čtvrtá nejstahovanější deska.

V české prodejní hitparádě je dlouhodobě v první desítce a podle distributora Sony BMG se jej u nás prodalo kolem 8 tisíc kusů.

"Exkluzivní kauzu" 25. ledna odstartoval server časopisu Týden a žila jí všechna média. V USA má ovšem přímou odezvu vesměs mezi bloggery a zájmovými médii.

Vyskytli se mezi nimi i spekulanti, podle kterých za obviněním stojí lobby zbývajících dvou filmů, jež jsou v nominaci o nejlepší píseň, Kouzelná romance a August Rush.

 

Právě se děje

Další zprávy