Aby se nikdo nenakazil. Na koncertu Flaming Lips byli lidé zavření v bublinách

Reuters Kultura Reuters, Kultura
26. 1. 2021 14:52
Americká rocková kapela The Flaming Lips zkouší nový způsob, jak koncertovat v době pandemie nemoci covid-19. Hudebníci i publikum jsou celý večer zavřeni ve speciálních průhledných bublinách, které mají bránit případnému šíření nákazy. "Je to bezpečnější než jít k zelináři," tvrdí zpěvák Wayne Coyne.
The Flaming Lips vystoupení v bublinách otestovali ve vysílání talkshow Stephena Colberta. Na záznamu hrají skladbu Race for the Prize. | Video: The Late Show with Stephen Colbert

Sestava o víkendu absolvovala dvě vystoupení v jihoamerickém státě Oklahoma. Publikum s nimi tančilo a zpívalo v plastových bublinách.

Už před akcí fotograf a kameraman Nathan Poppe zatweetoval snímky stovky připravených bublin, z nichž každá pojme maximálně tři lidi. V hledišti byly bubliny rozestavené v deseti řadách po deseti bublinách. Koncerty v oklahomském sále The Criterion trvaly zhruba 90 minut, každého se zúčastnilo okolo 200 lidí.

Lidé nejprve v rouškách vkročili do sálu, kde byly připravené vyfouknuté bubliny. Ty pak pracovníci v ochranných kombinézách nafoukli pomocí fukarů, tedy přístrojů, které se běžně užívají na vysávání a shrnování spadaného listí nebo rozfoukání sněhu.

Bubliny byly dopředu dezinfikovány sedmdesátiprocentním roztokem izopropylalkoholu, který se běžně používá jako průmyslový čistič. Uvnitř každé bubliny bylo dost kyslíku, aby postačil třem lidem na více než 70 minut. Po této době bylo nutné bublinu dofouknout.

Každá bublina obsahovala reproduktor, větrák na baterky, lahev s vodou, ručník na otírání bubliny pro případ, že by se orosila, a také dvě cedule s nápisy "Musím čurat" nebo "Je tu příliš vedro", které mohli lidé ukázat hosteskám. Ty je pak buď doprovodily ze sálu, nebo jim napumpovaly čerstvý vzduch.

Všichni návštěvníci museli mít venku nasazené roušky či respirátory, uvnitř bublin je však mohli sundat. Instruktážní video jim za tímto účelem nasdílel zpěvák Wayne Coyne.

Protože bublina tlumila zvuk, lidé byli vyzváni, aby po každé písni místo potlesku tloukli do vršku svých bublin.

Podle BBC sestava postupně zahrála hity Do You Realize, She Don't Use Jelly nebo Race for the Prize, které doplnila novinkami z loňského alba American Head. U příležitosti nedožitých 60. narozenin písničkáře Daniela Johnstona zazněla coververze jeho písně True Love Will Find You.

"Máme kliku, že fanoušci Flaming Lips jsou na podobná dobrodružství zvyklí a líbí se jim," řekl Coyne, který na pódiu jako součást show již dávno před pandemií používal takzvané zorby, tedy nafouknuté průhledné plastové koule. Také s nimi dělal takzvaný crowdsurfing, kdy se v bublině vyvalil z jeviště mezi lidi, kteří si jej podávali na rukách. Zažili to i návštěvníci festivalu Colours of Ostrava v roce 2012.

Bubliny pro publikum Flaming Lips poprvé otestovali vloni v květnu ve vysílání americké talkshow The Late Show with Stephen Colbert. Tehdy jim v bublinách naslouchalo přibližně 30 diváků.

Podle televize CBS byla kapela natolik spokojená s výsledkem, že si následně objednala výrobu dalších bublin v Číně pro koncerty v Oklahomě.

Deník New York Times se v této souvislosti zeptal epidemiologů, zda jsou podobné koncerty bezpečné. Dostalo se mu rozpačité reakce. "Musel bych vědět, jak přesně probíhá výměna vzduchu mezi vnitřkem bubliny a exteriérem, abych mohl říci, zda koncert v bublinách vylučuje či alespoň snižuje riziko nákazy," řekl deníku jeden z oslovených profesionálů.

"Nemáme žádná data o případné účinnosti či neúčinností těchto bublin z pohledu možného šíření infekčních nemocí," doplnil druhý.

V neděli, kdy se konal druhý koncert Flaming Lips, v Oklahomě na nemoc covid-19 zemřelo 48 lidí, přibylo 2941 nakažených.

 

Právě se děje

Další zprávy