Salta na hořícím kamionu. Letní Letnou zahájila show, ve které se stále něco rozbíjí

Akrobatickou show francouzského souboru na kamionovém návěsu sledovalo několik tisíc lidí.
Vystoupením pod širým nebem tuto středu francouzský soubor Akoreacro zahájil festival nového cirkusu Letní Letná.
Akrobatickou show na kamionovém návěsu nedaleko metronomu na pražské Letné  zhlédlo několik tisíc lidí.
Přehlídka českého i světového nového cirkusu potrvá do neděle 1. září, nabídne přes 250 představení.
Loňský dvacátý ročník Letní Letné dle pořadatelů navštívilo dohromady přes 80 tisíc lidí, meziročně asi o 20 tisíc více. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Lukáš Bíba
Clara Zanga Clara Zanga
15. 8. 2024 16:51
Ozývá se výbuch, výhled zahaluje dým a vzduchem létají jiskry. Rodiče v davu zjišťují, jestli se děti příliš nelekly. Do Letenských sadů v Praze přijel francouzský novocirkusový soubor Akoreacro s představením Arrêt d’urgence neboli nouzové zastavení, které zahájilo festival Letní Letná. Artisté doprostřed parku zaparkovali kamion, jenž se stal dějištěm chaotického koncertu a akrobacie.

Končí extrémně horký srpnový den, pomalu se stmívá a na Letné začíná být rušno. V davu nedaleko známého metronomu je opravdu těsno. Zahájení 21. ročníku festivalu nového cirkusu Letní Letná přilákalo několik tisíc lidí, často rodin s dětmi. Falešný dirigent v lacině vyhlížejícím obleku a s kudrnatou parukou na hlavě slibuje, že publikum čeká koncert, snad Beethovenův repertoár hraný na triangl, který třímá v rukách. Brzy je ale jasné, že všechno bude jinak.

Na betonový plac přijíždí vysokozdvižný vozík, který nabírá koncertní křídlo i s klavíristou. Následuje červený kamion s nápisem Cirque. Jeho návěs vyskládaný matracemi se na další hodinu stává pódiem pro akrobaty i kapelu.

Inscenace Nouzové zastavení střídá precizní akrobacii jedné ženy a pětice mužů s humornými situacemi založenými na tom, že se stále něco kazí a rozbíjí. Jednou je to vysokozdvižný vozík, který chrlí červenou páru a line se z něj zápach spáleniny. Jindy celý kamion vybuchne a artisté vyzývají několik diváků, aby jim ho šli pomoct roztlačit a představení mohlo pokračovat. Hasicí přístroj jako by byl jednou z postav. Publikum ale může zůstat v klidu. "Jsme profesionálové, všechno je pod kontrolou," zaznívá z amplionu.

Zakladatel a ředitel festivalu Jiří Turek přiznává, že letos s týmem vybrali zahajovací představení tak trochu náhodně. Po loňské náročné švédsko-české show na nově vzniklém jezírku v Letenských sadech se pořadatelé chtěli vydat tradičnější cestou. "Minulý rok to dopadlo skvěle a byli jsme šťastní, ale také vyčerpaní. Chtěli jsme si trochu oddechnout a udělat klasičtější představení," vysvětluje. Když jim proto soubor Akoreacro nabídl, že chystá turné po Polsku a mohl by s open-air projektem na kamionu přijet také do Česka, rádi přijali. 

Středeční zahajovací představení bylo již tradičně zdarma. Letos je bez vstupenky možné navštívit také venkovní show She is Not Me o každodenních trablích žen, které v režii francouzského Cirque Aïtal uvede osm českých performerek.

Jiří Turek založil Letní Letnou v roce 2004.
Jiří Turek založil Letní Letnou v roce 2004. | Foto: Tomáš Vocelka

Jiří Turek se snaží šetřit na některých nákladech festivalu, aby mohl část programu stále nabízet bezplatně; co může, řeší takzvanou barterovou dohodou. Ví, že se mu to vrátí. "Když uděláme velkou show zdarma, část lidí přijde i na další placená představení," pozoruje.

Zároveň se zaměřuje na výchovu nejmladších diváků. Souběžně s festivalem se koná příměstský tábor Letní Letňák, kde se děti učí základy herectví a cirkusových disciplín. Oficiální cirkusová škola v Česku podle Turka chybí. Hlavně ve srovnání s Francií, kde má toto umění velkou tradici a kde jej zakladatel festivalu v 90. letech minulého století objevil pro zdejší diváky.

Za 21 let, co akci pořádá, pozoruje nárůst zájmu o nový cirkus. Ještě na přelomu tisíciletí většina Čechů tuto disciplínu, mísící tradiční cirkusové postupy s divadelními a tanečními prostředky, neznala. Dnes v tuzemsku fungují dvě hlavní novocirkusová uskupení, Cirk La Putyka, který na Letní Letné oslaví 15 let fungování, a také Losers Cirque Company. "Ti zde přesně před deseti lety odehráli své první představení," připomíná Jiří Turek začátky skupiny, jež má dnes i vlastní divadelní scénu Bravo.

Mezinárodní festivaly nového cirkusu už fungují také v dalších českých městech. Na přelomu května a června se v Trutnově konal Cirk-UFF, který existuje od roku 2011. Jen pár dní nato na Slezskoostravském hradě v Ostravě následoval osmý ročník podobně zaměřené akce Cirkulum. Už na jaře se profesionalizace žánru v Česku posunula o krok dál ustavením Asociace nového cirkusu. Jiří Turek byl jedním ze zakládajících členů.

Spolek má celý obor zastřešovat a pomáhat rozvoji. "Zároveň budeme moct vystupovat společně při různých jednáních, před úřady i ministerstvem kultury. Už tam nebudu muset chodit sám s tím, že Jirka Turek něco chce," objasňuje ředitel Letní Letné. Zároveň dodává, že není potřeba růst donekonečna, protože několik desítek cirkusových souborů se v Česku stejně neuživí. Nekonečnou expanzi neplánuje ani se svým festivalem. "Nesnažíme se být každý rok větší a mít víc a víc představení. Zaměřujeme se spíš na to, abychom vylepšovali obsah," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy