Vyfoukne autorovi Avatara cenu od režisérů exmanželka?

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila, krk, kf
8. 1. 2010 17:10
Cech nominoval na svou cenu pětici kolegů
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Pokud se touto sestavou inspiruje oscarová Akademie, bude to mnohem různorodější  sestava  než obvyklých pět bílých mužů. Tak okomentovala média letošní složení  pětice, kterou Sdružení amerických režisérů (Directors Guild of America) nominovalo do na své ocenění pro nejlepší režijní počin loňského roku.

Stejně jako producenti neopomenuli režiséři sci-fi ságu Jamese Camerona Avatar a válečný snímek jeho exmanželky Kathryn Bigelowové Smrt čeká všude (Hurt Locker). Právě její drama z Iráku patří podle dosavadních cen k největším favoritům na Oscary - spolu se smutnou satirickou komedií Jasona Reitmana Lítám v tom. Své výroční trofeje udělilo doposud třináct sdružení filmových kritiků a dvanáct z nich si rozebrala právě tato dvojice.

Foto: Reuters

Ani syn Ivana Reitmana podle očekávání nechybí mezi adepty na cenu od cechu režisérů. Doplňuje ho ještě Afroameričan Lee Daniels za harlemské drama Precious: Based on the Novel Push by Sapphire a Quentin Tarantino s válečnou komedií Hanebný pancharti.

Daniels by byl po Johnu Singletonovi (Boyz N the Hood) teprve druhý černošský režisér nominovaný na Oscara a Bigelowová teprve čtvrtou ženou - po Lině Wertmullerové (Seven Beauties), Jane Campionové (Piano) a Sofii Coppolové (Ztraceno v překladu).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Clooney má štěstí. Elitářští kritici mu nedali cenu
Komedie s Clooneym má šest nominací na Glóby
Nepřemožitelný Mandela byl přemožen žabákem
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla

Ceny Sdružení amerických režisérů, které zastupuje americké tvůrce filmových a televizních děl, jsou považovány za dobrý ukazatel šancí na zisk Oscarů.  Od roku 1948, kdy tato režisérská organizace začala své ceny udělovat, připadl až na šest výjimek režisérský Oscar právě vítězi soutěže DGA.

Nezřídka snímek režiséra oceněného od kolegů získal i Oscara za nejlepší film. Někdy je ale režisérský Oscar udělován i za zásluhy nebo jako "cena útěchy" - když je dotyčný snímek kvalitní, ale příliš výlučný pro většinový vkus.

Cameron by sošku mohl dostat jako uznání za svou vizi a desetileté kočírování týmu, který pracoval na přelomové 3D sci-fi Avatar a posunul Hollywood do nové éry filmů. Snímek vstoupil do kin v polovině prosince a stal se filmem, který nejrychleji vydělal miliardu dolarů. Stačilo mu na to 17 dní.

Jason Reitman - režisér snímku Juno
Jason Reitman - režisér snímku Juno | Foto: archiv

Momentálně už je druhým nejvýdělečnějším filmem všech dob (1,14 miliardy) a před ním je jen jeho vlastní snímek Titanic. Cameronův nový hit pravděpodobně nevyrovná zisk jedenácti oscarových sošek, jež jeho Titanic získal v roce 1998. Ale bude určitě bodovat v mnoha technických kategoriích; režijní Oscar by to mohl korunovat.

Sám cech režisérů si ale podle všeho nebude chtít příliš zadat s takto komerčním filmem, byť mu nominací vyjadřují respekt. Režiséři preferují osobnější dramatické projekty a daleko větším favoritem je tak Kathryn Bigelowová, jak už bylo zmíněno, bývalá manželka Jamese Camerona. Její válečné drama je vzorem syrového, a přitom nezúčastněně a nepateticky uměřeného pohledu na současnou situaci v Iráku.

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino | Foto: Reuters

Sociální drama Precious naopak zastupuje velmi emocionální typ levného nezávislého filmu soustředěného na jednu hlavní postavu outsidera. S tou je rozhodně snadnější se ztotožnit, či jí projevit empatii, než u filmů, kde je hrdinů víc.

Jason Reitman pak sice bude díky chytrému scénáři a výkonům svých herců (hlavně George Clooneyho) mít výrazné šance na Oscarech, ale natočení lehké komedie (byť s přesahem) není u kolegů obecně považováno za velký výkon.

Ceny DGA budou předány 30. ledna v Los Angeles. Záhy na to, 2. února, ohlásí svůj výběr nominací oscarová Akademie.

 

Právě se děje

Další zprávy