Proč svět (ne)potřebuje Supermana

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 7. 2006 12:00
Názor - Supermanova láska Lois Laneová nejdřív napsala článek Proč svět nepotřebuje Supermana, pak článek Proč svět potřebuje Supermana.

Která otázka je správná?

Superman přišel ze zničené planety Krypton a země se mu stala druhým domovem. I když tu žije schizofrenně rozdvojen mezi identitu nenápadného outsidera Clarka Kenta a mytického superhrdinu v zářivě modrém oblečku s červeným S na hrudi.

Najde tu největší lásku svého života, krásnou Lois Laneovou, i největšího nepřítele - mocichtivého Lexe Luthora. A spoustu lidí, které je třeba zachránit.

Superman je dnes více než co jiného značka. Logo na tričkách a dětských pyžamech, slovo omílané v souvislosti s čímkoliv.

Původně komiksový hrdina se postupně stal fenoménem symbolizujícím jak lidskou touhu po idolech, tak americkou posedlost vším největším, nejlepším, nejsilnějším - a současně touhu nahradit neexistenci delší historie alespoň vlastní, ryze americkou mytologií.

Foto: Warner Bros

Superman je jakýmsi americkým Sigfriedem, Tristanem či svatým Václavem. Přináší svému národu spásu, bojuje za americké ideály svobody a spravedlnosti, ochraňuje slabé, je vždycky ve správný čas na správném místě.

Důležitá je i lidská stránka hrdiny, která se projevuje v jeho outsiderské existenci obrýleného novináře, přehlíženého jak Lois, tak většinou kolegů. Muž z oceli má prostě i své slabé místo - proto ho lidé tak milují.

Poprvé se postava Supermana objevila v roce 1933 v komiksu Jeroma Siegela. Od té doby se dočkala nejen řady dalších komiksových, televizních i filmových dobrodružství, ale i seriozních vědeckých rozborů; ve svých Skepticích a těšitelích se jím zabýval i Umberto Eco.

Filmový Superman se vrací po dlouhých 23 letech - s novou tváří Brandona Rougha i s novým elánem podpořeným rozvojem technologií, který jeho nadpozemským schopnostem ještě dodal na efektnosti.

Jenže se se vrací do doby, která by sice ráda přivítala nějakého toho zachránce, ale současně se v ní nelze spoléhat na jednoduchá řešení.

I přes spekulace o homosexuální orientaci Superman pořád zůstává starým známým mužem bez bázně a hany. I když se ten svět mezitím trochu proměnil.

Supermana dnes potřebují hlavně producenti a komiksoví fanoušci, kteří pak v nekonečných diskuzních fórech budou moci rozumovat, jestli je lepší ten starý, nebo nový.

Ale přes všechnu marketingovou snahu je Superman jen jedním z mnoha filmových postav tohoto léta, které vzápětí nahradí někdo jiný. Třeba sličný pirát Johnny Depp z druhého pokračování Pirátů z Karibiku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy