Superman se skládá z tisíce malých S

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 7. 2006 0:00
Premiéra - Superman se vrací. Na Zemi, za krásnou Lois Laneovou, za prohnaným Lexem Lutherem a za pokladnami světových kin. Uvnitř: TRAILER

"Svět se za posledních třicet let drasticky změnil," říká Frank Langella, jenž ve filmu ztvárnil Perryho - šéfa Supermanova nesmělého alter ega, novináře Clarka Kenta. "Superman se vrací v době, kdy lidé zase mají potřebu sedět celé hodiny s velkou krabicí popcornu a limonádou a nechat si vyrazit dech."

Návraty přesto nebývají snadné ani pro filmového Supermana. Lex je totiž ještě vychytralejší: zásoben kapitálem od zesnulé milenky rozhodne se znovu ovládnout svět, postavit pomocí krystalů nový světadíl a zneškodnit Supermana mocnou zbraní, která ho může připravit o jeho nadpozemské schopnosti.

Ani s krásnou Lois to nebude jednoduché. Je zasnoubená, má malého synka a Pulitzerovu cenu za článek Proč svět nepotřebuje Supermana.

Se Supermanovým náhlým odchodem se totiž nikdy nesmířila. A návrat Clarka Kenta do redakce Daily Planet ji nechává samozřejmě zcela chladnou.

Jednoduché to nemá ani představitel Supermana, bývalý model Brandon Routh, který v hlavní roli nahradil nedávno zesnulého Christophera Reevea.

Ve světě filmu je nováčkem a určitě ho čeká srovnávání nejen s komiksovým předobrazem, ale právě s nejslavnějším filmovým supermužem Reevem, který si naposledy zahrál ušlechtilého zachránce v roce 1987.

Tvůrci si ovšem už teď Routha nemohou vynachválit. "Ta jeho fyzická podoba," jásá režisér Bryan Singer. "Vypadá, jako by vyšel ze stránky komiksového sešitu. Okamžitě se stal mou první a jedinou volbou."

Na roli se Routh pilně připravoval, aby mu to v modrém přiléhavém oblečku opravdu slušelo.

Lois Laneová
Lois Laneová | Foto: Warner Bros

I onen obleček je lehce inovovaný - například slavné logo je z tvarovaného latexu, na který je laserem napsáno tisíc maličkých S.

Ale ani tak to v něm Routh neměl lehké. "Řekla jsem Brandonovi: Zlato, nikdy se nebudeš cítit tak nepohodlně jako v tomhle kostýmu. Není snadné být superhrdinou," vzpomíná návrhářka kostýmů Louise Mingenbachová.

Lois si zahrála Kate Bosworthová, slizkého Lexe vynikající Kevin Spacey. "Má v sobě přesně tu správnou směsici humoru a cynismu a samozřejmě je to vynikající herec," vysvětluje svou volbu Singer, který se Spaceym spolupracoval už na snímku Obvyklí podezřelí. Po něm natočil dva první díly X-menů, takže se superhrdiny má své zkušenosti.

Lex Luthor s kryptonitem
Lex Luthor s kryptonitem | Foto: Oficiální stránky filmu

Zatím se novému Supermanovi daří i díky novým technologickým efektům. Režisér Singer věří, že tak "znovu uvěříme, že člověk může opravdu létat".

Napomůže tomu nejen unikátní natáčení kamerovým systémem Genesis, ale i převedení některých částí do formátu IMAX.

I američtí kritici jsou zatím k Supermanovi přívětiví, a tak mu vlastně nic nebrání, aby znovu porazil Lexe, znovu sevřel v náručí Lois a znovu zachránil lidi na Zemi, jako to dělá už sedmdesát let.

Čeští diváci mohou začít počítat malá písmenka na jeho hrudi už tento čtvrtek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy