Kdy vzniknou české Životy těch druhých?

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 11. 2008 10:25
19 let po revoluci vzniká pět filmů o normalizaci
Životy těch druhých
Životy těch druhých | Foto: Bontonfilm

Praha - Česko stále čeká na svůj velký film, který by zúčtoval s nedávnou socialistickou minulostí země podobně jako německé Životy těch druhých.

Několik snímků už vzniká, ale v den 19. výročí sametové revoluce je pořád na místě otázka: Proč to filmařům trvá tak dlouho a máme o takové vyrovnání zájem?

Pragmatické vysvětlení nabízí Ondřej Trojan, který připravuje ve vlastní režii Občanský průkaz odehrávající se v 70. letech a byl producentem Hřebejkových retrofilmů Pelíšky a Pupendo.

Ondřej Trojan
Ondřej Trojan | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Filmy z té doby jsou nákladnější než filmy ze současnosti," říká producent. "Nedají se na ně sehnat sponzoři, takže je mnohem náročnější je zafinancovat."

Podle dalších producentů ale leží problém jinde. "Asi zatím nevznikly dost dobré scénáře," míní producent Viktor Schwarcz. Sám právě natáčí další ohlédnutí za nedávnou československou minulostí ve filmu Zemský ráj to napohled. "Všeobecně se scenáristé u nás věnují více bezkonfliktním tématům."

Mladší generace tvůrců mluví méně smířlivě. "Většina české společnosti nemá absolutně zájem se s něčím vyrovnávat," říká producent Ondřej Zima připravující další z chystaných filmů o "šedých osmdesátých".

"Natož pak s relativně blízkou minulostí, kdy by to vyrovnávání ještě mohlo mnoho lidí hodně bolet. To je lepší to pěkně zamést pod kobereček a čekat v relativním teploučku a smrádku," dodává.

"České kinematografii je asi vlastnější všeobecně smířlivý tón, který se s nesmlouvavým pohledem vylučuje," vysvětluje Ondřej Štindl, scénárista filmu Pouta, který se začíná natáčet v těchto dnech a vrací se do normalizační éry.

"Nedá se taky čekat, že kinematografie bude projevovat větší chuť a odvahu k sebereflexi než společnost obecně a těžko říct, jak moc dnešní společnost témata z minulosti vzrušují, někdy to vypadá, že moc ne. S rostoucím časovým odstupem by se tohle mohlo i mělo změnit," doufá Štindl, který jako důvod připomíná i Trojanem zmiňovanou finanční náročnost filmových návratů do historie.

Filmy roku 1989

  • Těsně po sametové revoluci přišlo do kin několik filmů, které byly roztočené ještě před ní, filmaři do nich ale narychlo vetkli ještě aktualizační zásahy. K éře normalizace se z nich nejzdařileji vrací Vorlův Kouř, temná muzikálová groteska z jedné socialistické továrny. 
  • Tendence realisticky nahlédnout socialistický režim lze vypozorovat ve filmu Fera Feniče Zvláštní bytosti i v jeho předchozím debutu Džusový román-  Feničova filmová tvorba  poněkud nespravedlivě stojí ve stínu jeho aktivit kolem Febia a Febiofestu; na přelomu 80. a 90. let šlo ale o jednoho z nejslibnějších tvůrců čs. kinematografie.

Českému filmu byla dlouho vyčítána preference komediálních a odlehčených témat, ale v poslední době dochází ke zlomu. Znovu vznikají žánrové filmy i vážnější náměty - a ty z české historie nemohou chybět.

Není náhodou, že vzniká hned několik filmů vracejících se do válečného či těsně poválečného období - Protektor, Lidice či Tři sezony v pekle.

Hned několik právě natáčených či dokončovaných filmů se dívá do roku 1968. Krom Anglických jahod, které vstoupily do kin minulý víkend, třeba i polsko-česká Operace Dunaj.

O osmašedesátém vypráví Jan Němec v Holce Ferrari Dino, do stejné minulosti se ve svých filmech vrátili v minulosti "po svém" Jan Hřebejk v Pelíšcích či Filip Renč v retromuzikálu Rebelové.

Opravdová láska
Opravdová láska | Foto: Pavla Černá

Následujícího období normalizace se začínají filmaři chápat právě teď. Zatím lze přičíst k dobru opět Hřebejkovi, že se o reflexi doby pokusil v Pupendu, i když v tradičně smířlivé formě.

V adaptaci slavné Pelcovy předlohy se k 80. letům vrátil i Petr Nikolaev v ...a bude hůř. Hned několik filmů na toto téma bylo k vidění na televizní obrazovce. Z nich ční zejména Polojasno, v němž Filip Renč vyšel ze stejnojmenné Bartuškovy předlohy věnované událostem 17. listopadu.

Ve své televizní tetralogii Ze života pubescentky, Můj otec a ostatní muži, Krásný čas a Opravdová láska se k vlastním zážitkům z přelomové éry vrátila Andrea Sedláčková; nyní se hodlá k éře 80. let vrátit v chystaném filmu určeném do kin.

Její Fairplay vypráví příběh mladé atletky, která v 80. letech bojuje s dopingem, který vrcholovým českým sportovcům ordinoval socialistický režim. Film, který produkuje společnost Negativ, se v současné době připravuje k natáčení.

Zemský ráj to napohled: Vilma Cibulková (uprostřed)
Zemský ráj to napohled: Vilma Cibulková (uprostřed) | Foto: Aktuálně.cz

Do éry 80. let se vrátí i Pouta. Už několik let starý scénář Ondřeje Štindla o estébákovi Antonínovi a jeho vášnivé lásce k dívce Kláře vznikl ještě dlouho předtím, než do německých kin přišly Životy těch druhých, k nimž je často přirovnáván.

Natáčet se začne v česko-slovenské koprodukci za několik týdnů, do kin by měl vstoupit až na začátku roku 2010. Režisérem je Radim Špaček, producentem společnost Bionaut.

Zemský ráj to napohled se odehrává o něco dříve, spíše v období Charty. Podle scénáře Terezy Boučkové ho v produkci Cineartu natáčí Irena Pavlásková.

Podle producenta Viktora Schwarcze by film měl být dotočen do konce měsíce, do kin se chystá symbolicky 17. listopadu příštího roku.

Ondřej Trojan se do nehybné doby vrátí s šabachovskou adaptací Občanský průkaz, jež se odehrává v 70. letech."Začátek natáčení plánují na květen, točit se bude rok. Ffilm je ve fázi příprav, obsazování rolí, dofinancovává se.

Pankáči raději pijí pivo než koukají na fotbal. Ale zelenobílou kombinaci ctí.
Pankáči raději pijí pivo než koukají na fotbal. Ale zelenobílou kombinaci ctí. | Foto: Ondřej Besperát

Do 80. let se vrací scénář Richarda Řeřichy Don´t stop, který popisuje osudy punkové kapely. Řeřicha, kameraman filmů Samotáři, Jedna ruka netleská či Grandhotel, bude snímkem debutovat na poli režie.

Vypráví o pubertálních punkerech, kteří v 80. letech rozjedou svou skupinu. " Vzali elektrický kytary, naježili vlasy a přestali brát ohled na okolí a No Future se stalo jejich heslem. Možná si ale nevšimli, že jejich nejpozornější posluchač se jmenuje socialismus a píše se rok 1983."

Tak zní anotace filmu, který bude produkovat Ondřej Zima ze Evolution Film, která letos uvedla do kin jiný debut - film František je děvkař Jana Prušinovského.

V současné době se jedná o koprodukci s ČT, film byl vybrán mezi projekty prezentované na prestižním koprodukčním trhu na festivalu v Mannheimu. Točit by se mělo začít příští srpen, do kin by pak snímek měl vstoupit na podzim 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy