Lovestory z heydrichiády za 60 milionů míří před kameru

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 7. 2008 20:24
Marek Daniel jde do 2. světové války jako Emil Vrbata
Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - V září se začne natáčet dlouho připravovaný český film Protektor. A tentýž měsíc vstoupí do českých kin Marhoulův válečný Tobruk, který se odehrává ve stejném dějinném období.

"Ale budou to úplně odlišné filmy, náš film není válečný, jen se odehrává za války - tedy válka je jen okolností, v níž probíhá ústřední lovestory," říká producent Protektora Milan Kuchynka ze společnosti Negativ.

Jejich snímek bude vyprávět příběh manželské dvojice, která během válečného dramatu zažívá vlastní drama soukromé. Důležitou roli přitom má atentát na Heydricha.

Foto: Ondřej Besperát

"Je to příběh rozhlasového redaktora a jeho židovské manželky-herečky, kterým válka a okupace převrátily život naruby," říká režisér Marek Najbrt a slibuje vypjaté drama.

"Bude to drama bez jakékoliv ambice bavit, což nás baví. Je to výlet do časů, které nás fascinují tenkou hranou mezi životem a smrtí a stále podstatným vlivem na naši současnost."

Hlavního hrdinu, rozhlasového reportéra Emila Vrbatu, ztvární Marek Daniel. "Dělal jsem s ním už několik projektů. Herecky i fyzicky se hodí k nejednoznačné postavě Emila - člověka, kterého původní dobré úmysly zavedou do slepé uličky kolaborace," popisuje Najbrt.

Jeho manželku, filmovou hvězdu a Židovku Hanu, zahraje Jana Plodková. "S Janou jsem ještě nepracoval, ale zaujala mě svou autenticitou a schopností proměny," říká Najbrt o herečce brněnského HaDivadla, která se ale nyní přesouvá do pražského angažmá.

Foto: Ondřej Besperát

Ve filmu se objeví i Klára Melíšková, významné role ztvární němečtí herci. Syn německého politika Willyho Brandta Matias tu sehraje roli Vrbatova šéfa v rozhlasu, Simon Schwarz pak gestapáckého důstojníka.

Autory připravovaného filmu jsou Robert Geisler, Benjamin Tuček a Marek Najbrt - tedy stejný tým, který má na kontě i Najbrtův celovečerní debut Mistři. Ten v roce 2004 získal tři České lvy a Cenu filmových kritiků za nejlepší český snímek.

Už krátce po premiéře Mistrů začalo trio pracovat na scénáři Protektora. Součástí práce na scénáři bylo i studium pramenů a konzultace s desítkou poradců z nejrůznějších oborů. "Teď dopisují osmou verzi, a stále nejsou u konce," říká producent Kuchynka.

Protektora představovali ve Varech už loni, průtahy způsobila právě důkladná práce na scénáři i náročné financování. Jeho rozpočet je totiž na české poměry nadprůměrný - 61,5 milionu korun.

Foto: Ondřej Besperát

"Je to film z let 1939 až 1942, film náročný na motivy, lokace, výpravu, triky, počet natáčecích dnů," vypočítává Kuchynka, co vše brzdilo cestu k realizaci.

Protektor získal rekordní dvanáctimilionový grant od Státního fondu kinematografie, finančně přispěli i německý fond MDM a koprodukce se studii UPP a Soundsquare a Českou televizí. Německým koproducentem filmu je společnost box! Film.

Od září film čeká tříměsíční natáčení, do kin by nový snímek měl vstoupit na podzim 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy