Holka Dino Ferrari znovu vyvolává šok roku 1968

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 8. 2008 15:15
"Nevytlačitelný" Jan Němec uvedl ve Varech nový film
Fresh Film Fest: Karel Roden ve filmu Holka Ferrari Dino
Fresh Film Fest: Karel Roden ve filmu Holka Ferrari Dino | Foto: Jan Němec Film

Karlovy Vary - Snažte se a makejte, ať nás starce vytlačíte z byznysu - tímto zvoláním zakončil režisér Jan Němec svůj dopis věnovaný účastníkům studentského Fresh Film Festu, který ve středu večer odstartoval v Karlových Varech.

Zahájil ho právě Němcův film Holka Ferrari Dino. Šlo ovšem o pracovní verzi,  která se promítala poprvé na plátně. Kopie, s níž by se film mohl ucházet o účast na festivalech, se právě připravuje.

Přes ještě nehotový tvar je ale jasné, že Jan Němec není jedním z těch starců. Jeho hodinový snímek je v kontextu současné české kinematografie stejně originální a osobitý jako jeho předchozí filmy; z nedávné doby Toyen nebo Noční hovory s matkou.

Foto: Aktuálně.cz

Němec se v něm vrací k událostem srpna 1968. Sleduje dobrodružnou cestu, během níž vyvezl z Československa čtyři  filmové pásy svého unikátního záznamu vpádu sovětských tanků.

"Víš přece, že jsem tělem i duší Ital," odůvodnil známému z italského vyslanectví, proč se přes hranice do Rakouska vydal v svém italském fiátku v italském přestrojení a za vykřikování hesel z Felliniho.

Němcova filmová evokace je velmi minimalistická: snímek sestává z velké části jen ze záběrů na dnešní podobu Prahy, na fasády domů i jejich nehostinné útroby, nebo z pohledů na krajinu podél silnic vedoucích do Rakouska.

Místo tu mají tři herci. Karel Roden v roli režiséra namluvil voiceover k filmu, v němž Němec shrnuje své zážitky i cestu do Rakouska, a "hlasem" si pak zahrál zmíněného Itala na hraničním přechodu.

Jan Němec
Jan Němec | Foto: Aktuálně.cz

Sekunduje mu Jan Budař v roli spolucestovatele Enrica a severská herečka Tammy Sundquist jako titulní Holka Ferrari Dino - femme fatale, která absolvuje cestu jako marný objekt Němcovy touhy.

O dramatičtější akce tu je spíš nouze; z větší části tu herci jen hledí do kamery, usmívají se pro sebe, existují jako zrcadlo originálních postav dobrodružného příběhu.

V konfrontaci s lakonickým popisem událostí má přesto film velmi sugestivní vyznění - které se ještě stupňuje ve chvíli, kdy jsou do něj vřazeny právě "němé" záběry staré 40 let.

Od rakouské televize, které je tehdy Němec spolu s přáteli předal, je postupně převzal celý svět a staly se jedním z nejsilnějších svědectví o srpnu 1968.

Foto: Aktuálně.cz

Sledují první tanky v pražských ulicích, boj o rozhlas, první raněné a mrtvé, demonstrující davy se zakrvácenými vlajkami a hořící auta uprostřed Prahy. Čiší z nich zoufalství a zklamání, šok národa, který se probudil do země okupované sovětskými tanky.

Historické záběry jsou nejsilnější pasáží a vrcholem filmu; dramatickým kontrapunktem k předešlému vyprávění. Po nich už následuje jen Němcův poněkud samolibý dovětek o úspěších záznamu, který v roce 1968 "vidělo víc lidí než filmy od Spielberga" a vynesl mu obdiv celého filmového světa.

Němec v závěru shrnuje i svou současnou pozici. "Uplynulo 40 let a já jsem rád, že můžu natáčet malé obskurní filmy, na které nikdo nechodí," říká ironicky.

Ani přijetí Holky Ferrari Dino na Fresh Film Festu nebylo jednoznačné; mnozí mu vyčítali diváckou nestravitelnost a příliš do sebe uzavřenou formu. Na respektu vůči jedné z nejsilnějších osobností české kinematografie to ale neubírá.

5. ročník Fresh Film Festu potrvá do neděle; v sobotu rozdá ceny v pěti soutěžních kategoriích.

 

Právě se děje

Další zprávy