Pirát Depp otevírá truhlu mrtvého muže

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 6. 2006 0:00
Londýn - Druzí Piráti z Karibiku už buší na dveře. Producenti věří, že kapitán Sparrow alias Johnny Depp opět vyloupí peněženky diváků. Uvnitř: FOTOGALERIE a TRAILER

Noví Piráti - kteří měli o víkendu světovou premiéru v Disneylandu - jsou považováni (a přivoláváni) za jeden z největších komerčních taháků tohoto roku.

První díl téhle podívané nazvaný Prokletí černé perly s hvězdným Deppem v hlavní roli charismatického kapitána pirátů si v roce 2003 ve světových kinech vedl více než zdatně.

Stal se jedním z komerčně nejúspěšnějších filmů, a pokračování pojmenované Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže je proto napjatě očekáváno diváky, producenty i majiteli kin.

Úspěch Pirátů tkví v kvalitním mixu. Ingrediencemi jsou hvězdní - a přiznejme, že krásní a sympatičtí - herci, dobrodružství, nadsázka a humor. A ještě jedna přísada, asi nejdůležitější: právě Depp jako kapitán Sparrow.

Hollywoodský enfant terrible si prvními Piráty vysloužil oscarovou nominaci a podle mnohých tu připomíná Keitha Richardse, momentálně po pádu z palmy potlučenou hvězdu Rolling Stones. Sám herec ostatně potvrdil, že právě s Richardsem se počítá pro plánované třetí pokračování, které je již ve výrobě. Richards by měl ztvárnit Sparrowova otce.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže | Foto: Falcon

Neodolatelná směs démoničnosti a podivínství činí z hlavního hrdiny Pirátů z Karibiku sopku těsně před výbuchem. Deppova postava je - hodně mírně řečeno - svérázná a také ve dvojce bojuje s konkurenčním pirátským kapitánem a jeho promočenou posádkou.

A do boje se po Sparrowově boku vydávají i staří přátelé:  krásná Elizabeth a její nastávající Will, které Jack vytrhne přímo od oltáře, aby mu opět pomohli v boji na život a na smrt. Respektive o život tu ani tolik nejde, jak známo...

Keira Knightleyová se vítá s fanoušky na premiéře Pirátů z Karibiku v losangeleském Disneylandu
Keira Knightleyová se vítá s fanoušky na premiéře Pirátů z Karibiku v losangeleském Disneylandu | Foto: BBC

Snímek by měl být jedním z letních blockbusterů a spolu se Supermanem či animovanými Auty resuscitovat stále skomírající výsledky zámořských kin. Výsledek bude jasný už brzy. V USA mají Piráti premiéru už 6. července, do Česka film vlétnou 3. srpna.

První diváci snímek o víkendu viděli v kalifornském Disneylandu, kde měl před třemi lety premiéru už první díl. Pirátská série totiž vznikla na motivy populární trasy v tomto zábavním parku. Světovou premiérou se tak film symbolicky vrátil tam, odkud vzešel.

Dostavily se na ni všechny hlavní hvězdy - kromě Deppa i krásná Keira Knightleyová nebo další britský herec Orlando Bloom.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže | Foto: Falcon

Na to, že jsou Piráti z Karibiku typickým americkým trhákem, se ostatně v titulcích objevuje značné množství Britů: třeba Billy Nighy coby nešťastný Davy Jones či stejně jako v prvním dílu Jack Davenport, Kevin McNally, Jonathan Pryce a Mackenzie Crook.

Už za rok přijdou Piráti z Karibiku 3 - potenciál zlatého pokladu je samozřejmě třeba vyčerpat až do dna. A lze očekávat, že svou řádku do truhly pirátských producentů přihodí i čeští diváci.

 

Právě se děje

Další zprávy