Berlín rozdá ceny, Menzel není bez šance

čtk, kul
17. 2. 2007 12:37
Berlín Berlinale má před sebou poslední soutěžní den. Dvaadvacet snímků čeká na verdikt poroty a bez šance není ani Menzelův Anglický král.
Foto: ČTK

Menzel se už v pátek dočkal v německé metropoli jednoho významného ocenění, když ke svému překvapení dostal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků. Při soutěžním galavečeru měl úspěch u mezinárodního publika, chválí ho i tisk

To jsou důvody, proč si může dělat naděje na hlavní ceny - Zlaté a Stříbrné medvědy.  Český filmař se navíc na Berlinale těší renomé držitele Oscara ze 60. let za Ostře sledované vlaky a majitele berlínského Zlatého medvěda z roku 1990 za trezorové Skřivánky na niti.

Foto: ČTK

Naděje si mohou dělat i české snímky v soutěži krátkometrážní tvorby Generation Kplus. V ní se představily animované pohádky z celovečerního Fimfára z druhé kapsy - Moře, strýčku, proč je slané Jana Baleje a O třech sestrách a prstenu Vlasty Pospíšilové.

Otázku, kdo dostane medvědy, řeší většina dnešních německých deníků A mnohé listy i blogy netají tím, že mezi favority je i Menzel .

"Něco takového v soutěži chybělo: průzračný, staromistrovský a staroevropský film, moudrý, hřejivý, vtipný a nabitý dějinami a dějinným svědomím," napsal list Die Welt a paradoxně citoval to, co mnozí čeští kritici filmu vyčítají.  Podle agentury DPA zase Menzel přesvědčil kritiky šelmovskou historkou o nacistické okupaci v Čechách.

Média se shodují, že mezinárodní porotě pod vedením amerického režiséra Paula Schradera se výběr fakticky zužuje mezi několik filmů: kromě Krále je to špionážní drama Roberta de Nira Dobrý pastýř s Mattem Damonem a Angelinou Jolieovou, a snímek Irina Palm, který režíroval Belgičan Sam Gabarski a starší prostitutku v něm hrála popová hvězda šedesátých let Marianne Faithfullová.

Faithfullová a Francouzska Marion Cotillardová z filmu o Edith Piaf se považují za čekatelky na cenu pro herečky. Hlavní hrdina Ivan Barnev prý platí za žhavého kandidáta na hereckého Medvěda vedle Rakušana Karla Markovicse z německo-rakouského filmu Padělatelé.

Foto: Bioscop

Některá média současně připomínají, že letošní 57. ročník festivalu Byl mimořádně úspěšný účastí hvězd, hlavně z Hollywoodu, ale nebyl nijak vynikající, co se soutěže týče. I proto si od Menzela, který je v Berlíně populární, všichni hodně slibovali.

Der Tagespiegel nadšeně píše:"Ohromuje, jak Jiří Menzel převádí velmi barvité situace svého oblíbeného románu Bohumila Hrabala do svých obrazů. A to s jakou kongeniální originalitou. Mnohé věci se nedají vyprávět, ty se prostě musejí vidět."

Kritičtěji vidí Menzelův film jen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle listu je vidět, že jde o jednu z nejdražších českých produkcí, ale vše zůstává pouhou náladou a pózou a to je pro Berlinale málo. Menzelova adaptace je "jen velkolepou filmovou zábavou".

 

Právě se děje

Další zprávy