Pražská divadla počítají milionové ztráty, věří, že brzy začnou zkoušet

ČTK ČTK
11. 4. 2020 11:35
Ztráty v řádech milionů korun zatím po měsíci bez možnosti hrát divákům sčítají pražská divadla. V případě Národního divadla s několika soubory a scénami jde o desítky milionů korun, o které přišlo na vstupném.
Ředitelka pražského Divadla v Dlouhé Daniela Šálková.
Ředitelka pražského Divadla v Dlouhé Daniela Šálková. | Foto: Libor Fojtík

Divadla přesouvají premiéry o měsíce až o rok, některá plánovaná představení se nebudou zkoušet vůbec. O možném propouštění zaměstnanců instituce vesměs zatím neuvažují. Někde chtějí začít ještě v květnu zkoušet podle toho, jak by se mohla rozvolňovat vládní opatření proti šíření koronaviru.

Mnohé pražské scény se pokoušejí zůstat v kontaktu s diváky prostřednictvím streamování nebo vysílání inscenací ze záznamu. Diváci také divadlům promíjejí vrácení vstupného a scénám nechávají sumu, kterou by za koupené lístky dostali zpět.

Švandovo divadlo na Smíchově zatím zrušilo 50 akcí, téměř všechny byly vyprodané. "To může v březnových tržbách představovat zhruba dva miliony korun," vypočítává ředitel Daniel Hrbek.

"Snížili jsme všechny náklady související s každodenním provozem divadla, některé omezili zcela. Většina zaměstnanců pracuje z domova a všichni mají určenou práci, včetně uměleckého souboru," doplňuje.

Divadlo se snaží o rok posunout zahraniční projekty, které připravuje s partnery z USA. Termíny podzimních zájezdů do Izraele a Francie platí. "Až na rok 2021 jsme odložili premiéru inscenace Adamova jablka v režii Jiřího Pokorného naplánovanou na konec dubna, s ostatními premiérami na tento rok počítáme," dodává Hrbek.

Několik zájezdů na divadelní festivaly, mezi nimi i zahraniční, muselo zrušit Divadlo Na zábradlí. To je stejně jako Švandovo zřizováno pražským magistrátem. "Jsem s ním v každodenním kontaktu, zřizovatel flexibilně reaguje na všechny naše problémy spjaté s koronavirem. Řešíme ekonomické dopady a hledáme cesty, jak je alespoň částečně kompenzovat," říká ředitel Petr Štědroň. Ztráty ještě nechce vyčíslovat.

Divadlo na Vinohradech má měsíční tržby kolem čtyř milionů korun. "Celkovou hodnotu propadu v tržbách budeme vyčíslovat až po ukončení opatření," přitakává Zuzana Paulusová z vinohradského divadla. "Posouváme data premiér a hodláme do konce kalendářního roku uvést ty premiéry, které jsme nemohli uvést na jaře. Personální otázky nejsou na pořadu dne," doplňuje.

Činoherní klub na tržbách do konce dubna přišel o 2,3 milionu korun, říká jeho mluvčí Linda Skarlandová. "Jsme tak vděční za příspěvky, které můžeme získat prostřednictvím veřejných sbírek a aktivit. Premiéra, která měla být v květnu, je odložena na podzim. Nedali jsme však zatím žádnou výpověď," doplňuje.

Hůře jsou na tom umělci "na volné noze", kterých v Činoherním klubu působí zhruba 50. "Těm můžeme platit pouze za odehraná představení, což se teď samozřejmě neděje. Čekáme na vyjádření magistrátu, zda nám přispěje na vzniklé ztráty," dodává mluvčí.

Divadlo v Dlouhé zrušilo desítky představení, jednu premiéru a festival divadla pro děti. Pravděpodobně se neuskuteční ani červnová premiéra inscenace Vytržení panny z Barby v režii Jana Nebeského, připouští ředitelka Daniela Šálková. "Propouštění zaměstnanců neplánujeme, pokud bude situace příznivá, v květnu bychom měli začít zkoušet. Řada zaměstnanců se v této době věnuje opravám, údržbě, výměnám technologií a podobně," popisuje Šálková.

Komorní Divadlo Viola na Národní třídě nemá stálý herecký soubor, personální kroky podle šéfa Roberta Tamchyny podnikat zatím nemusí. "Soudě podle reakcí publika, většinově si diváci nechávají vstupenky na náhradní termíny. I nadále pracujeme na programu nové, podzimní části sezony. Současná přímá podpora od diváků se pohybuje v řádu několika desítek tisíc," uvádí ředitel, podle něhož je i tato podpora velmi důležitá. "Vždyť je kolem tolik potřebnějších," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy