José Cura se v Krumlově schovává za stromy. V opeře

25. 8. 2012 15:05
Poslední tři večery v Krumlově patří Josému Curovi a Komediantům
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Loni okouzlil krumlovské publikum jeden z nejlepších tenoristů José Cura, představil se v roli city zmítaného principála Cania, a pořadatelé o jeho výkon nechtěli ochudit ani letošní diváky. Takže se představuje rovnou třikrát - v představení Komedianti od 24. do 26. srpna. Po tyto tři večery - naposledy dnes v neděli - mu patří krumlovská rarita: otáčivé hlediště.

José Cura už se v této roli objevil několikrát. „Samozřejmě, že se Canio za ta léta hodně proměnil. Zatím ale netrpím caniovským syndromem, krizí komedianta, jemuž se prolíná charakter pod maskou se skutečným životem," svěřil se v Krumlově loni. Podle něj se to může stát nejen každému herci, ale třeba i sportovcům. „Třeba i fotbalistu vnímají lidé jen jako toho, kým je, když kope do míče. A co teprve politici," dodal.

Pravá tvář klauna Cania

Právě tenhle syndrom je podle Cury skvěle vidět v Komediantech, v Caniově árii ve druhé polovině opery, kde zpívá, že není tím klaunem, kterého všichni vidí - a že teprve pod maskou je jeho pravá tvář. „Člověk musí pořád přemýšlet, co s tím dělat a jak tomu nepodlehnout," svěřil se.

Foto: Aktuálně.cz

Zároveň se musí vyrovnat se zpíváním v úplně jiném prostoru než je zvyklý. „Tady na tak obrovském místě diváci neuslyší bezchybný zvuk, perfektní hlasy a umělecké výkony, které jinak podáváme v operních divadlech. Tady je čeká zkrátka show. Představte si, že jsme na farmě, s koňmi, kravami a slepicemi, a čekejte proto zpěv jako na sadě. Nic víc a nic míň," lákal na představení.

Za stromy i za keři

Inscenace navíc prostoru skutečně využívá, takže Cura zpívá i zdálky, za stromy, za keři. „Člověk nemůže udělat nic víc, než dělá obvykle. Zpíváme stejně jako v divadle, nicméně neozve se totéž. V divadle se prostě za keřem nezpívá," přiblížil.

Foto: Aktuálně.cz

A i na výhrady kritiků má José Cura odpověď. „Proč vůbec dělat operu v takových podmínkách? Tato opera byla napsána právě proto, aby si účinkující i diváci společně prožili pěkné okamžiky. To je ostatně smysl veškerého umění, nejen hudby. Puritáni mají bezpočet možností, aby si hudbu poslechli v tak čisté podobě, jak byla zapsána do not. Pro mě osobně ale umění znamená něco úplně jiného," uzavřel.

Čtěte také:

Finiš v Krumlově: čtyři tenoři, kabaret a skvělé housle

Čtvrtý krumlovský víkend byl ve znamení sehranosti

 

Právě se děje

Další zprávy