V létě 2025 vsadí Hollywood na formuli 1. Film s Bradem Pittem bude stát miliardy

Reuters Kultura Reuters, Kultura
19. 6. 2024 6:46
Nový film s oscarovým hercem Bradem Pittem z prostředí závodů formule 1 bude mít světovou premiéru 25. června 2025. Oznámila to společnost Apple, která na snímku s rozpočtem asi 140 milionů dolarů, v přepočtu 3,2 miliardy korun, spolupracuje se skutečnými jezdci a všemi deseti týmy.
Brad Pitt hraje bývalého pilota formule 1, který se po ošklivé havárii vrací k závodění.
Brad Pitt hraje bývalého pilota formule 1, který se po ošklivé havárii vrací k závodění. | Foto: Reuters

Režie se ujme Joseph Kosinski, jehož předloňský Top Gun: Maverick celosvětově utržil 1,49 miliardy dolarů, v přepočtu asi 34,5 miliardy korun. Produkci má na starost Jerry Bruckheimer podepsaný pod Piráty z Karibiku, Armageddonem nebo válečným Pearl Harborem. Scénář napsal Ehren Kruger, rovněž jeden z tvůrců posledního Top Gunu z roku 2022.

Snímek vzniká pod hlavičkou společnosti Apple, která provozuje vlastní videotéku. Stejně jako nedávný Napoleon nebo Zabijáci rozkvetlého měsíce ale nejprve zamíří do běžných kin. Tam jej budou distribuovat Warner Bros. Pictures ve spolupráci s firmou IMAX, na jejíchž velkorozměrových plátnech by měl nákladný závodní film vyniknout.

Jedním z koproducentů je britský pilot formule 1 a sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton. Štáb začal natáčet vloni, letos pokračoval během několika závodů Grand Prix, kdy na tratích vždy vyrostly boxy fiktivní 11. stáje zvané APXGP.

Šedesátiletý Brad Pitt ztvární Sonnyho Hayese, bývalého pilota formule 1, který po letech usiluje o comeback. "Hraju chlapa, co závodil v 90. letech. Pak měl ale ošklivou havárii, skončil a úplně odešel do ústraní. Teď se vrací," řekl Pitt v interview pro Skysports.com.

Jeho mladšího kolegu Joshuu Pierce si zahraje dvaatřicetiletý Damson Idris, majitele týmu pak ztvární držitel Oscara Javier Bardem. "Je to tým, který vždycky skončil poslední. Nikdy nezískali ani bod. Teď ale mají toho mladého frajera, kterého hraje Damson Idris, a mě, kterého povolají zpět do akce," popsal Pitt.

Na snímku z natáčení jsou herci Damson Idris a Brad Pitt.
Na snímku z natáčení jsou herci Damson Idris a Brad Pitt. | Foto: Reuters

Dále ve snímku účinkují Tobias Menzies nebo irská rodačka Kerry Condon, díky dramatu Víly z Inisherinu nominovaná na Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší roli.

Podle britské BBC trénoval Pitt závodění v upraveném monopostu podobném formuli 2. Natáčení bude pokračovat příští měsíc během Velké ceny v britském Silverstonu. Poslední záběry tvůrci pořídí začátkem prosince na závěrečném závodu sezony v emirátu Abú Dhabí.

Cílem projektu, jehož výrobu zpomalila loňská stávka hollywoodských herců a scenáristů, je mimo jiné posílit oblibu formule 1 u širší veřejnosti, což už se podařilo videotéce Netflix s dokumentárním seriálem F1: Touha po vítězství. Ten začal v roce 2019, letos měla premiéru šestá řada.

Pořadatelé závodů si od snímku slibují především větší pozornost ze strany Američanů. Už teď se závody konají na třech okruzích v USA, konkrétně v Miami, Austinu a Las Vegas.

"Viděli jsme, kolik skvělé práce odvedl Netflix se svým seriálem a jaký to mělo dopad. Myslím, že náš film tuhle věc posune ještě do úplně jiné kategorie," říká Lewis Hamilton, který letos jezdí poslední sezonou za tým Mercedesu. Příští rok odejde k Ferrari.

Hercům i autorovi filmu Kosinskému radí tak, aby výsledek působil co nejautentičtěji.

"Kosinski je úžasný režisér. Na příkladu Top Gunu jste viděli, co dovedl udělat se stíhačkami a nakolik to bylo epické," cituje závodníka web Formula1.com. "V našem případě chceme, aby si ten film všichni zamilovali. Aby opravdu vystihl podstatu tohoto sportu," dodává Lewis Hamilton.

Okolo závodů formule 1 se v kinech naposledy točil film Ferrari režiséra Michaela Manna, v němž Adam Driver ztvárnil závodníka a zakladatele automobilky Enza Ferrariho.

V roce 2013 měl celosvětový úspěch snímek režiséra Rona Howarda nazvaný Rivalové o soupeření mezi závodníky Jamesem Huntem a Nikim Laudou.

Video: Trailer z šesté řady seriálu F1: Touha po vítězství

Slávu formule 1 poslední roky pomáhá šířit Netflix, který letos uvedl již šestou řadu seriálu F1: Touha po vítězství. | Video: Netflix
 

Právě se děje

Další zprávy