Vítězem prestižní kuchařské soutěže Bocuse d´Or, která se konala v Lyonu, se stal Mathew Peters ze Spojených států. Je to vůbec poprvé, co v třicetileté historii klání profesionálních kuchařů zvítězil Američan. Od založení v ní dominují především kuchaři z Francie a skandinávských zemí.
Kromě sošky s podobiznou zakladatele soutěže Paula Bocuse si odvezl také hlavní cenu – zhruba 540 tisíc korun.
Stříbrnou medaili si z finále, kterého se zúčastnilo čtyřiadvacet týmů z celého světa, odnesl Christopher William Davidsen z Norska. Třetí příčku obsadil Viktor Andrésson z Islandu.
Hlavním tématem letošní soutěže byla příprava vegetariánského receptu složeného výhradně z ovoce, zeleniny, obiloviny, semen nebo luštěnin. Druhým pokrmem, který soutěžící prezentovali, byla interpretace tradičního lyonského receptu – bréské kuře s kraby.
Čtyřčlenné týmy, složené ze dvou kuchařů, šéfkuchaře a asistenta do 22 let, měly na přípravu přesně 5 hodin a 35 minut.
Soutěž založil francouzský kuchař Paul Bocuse v roce 1987 jako paralelu k velkým sportovním akcím, právě proto se soutěž někdy přirovnává k olympiádě pro šéfkuchaře.
V letošním finále se utkaly například týmy z USA, Kanady, Maďarska, Francie, Singapuru, Maroka, skandinávských zemí či z Jižní Ameriky. Český zástupce se do světového finále dostal zatím jen jednou.