Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Shutterstock.com

Máslo, vejce i káva jsou zdravé. Na rozdíl od průmyslově upravených potravin

Aktuálně.cz: Co se dříve prosazovalo jako zdravé, je nyní odhalováno jako škodlivé, a naopak jasní "zabijáci", ať už máslo, vejce, nebo káva, jsou nyní vychvalováni jako zdravé a užitečné potraviny. Kde je tedy pravda?

Margit Slimáková: Když budou lidé dodržovat moje základní pravidlo zdravé výživy, nikdy se nemohou zmýlit - jíst skutečné základní potraviny, minimálně průmyslově upravované a jídla z těchto potravin. Opravdu jsem neměla za třicet let praxe klienta, který by mi ztloustl či onemocněl proto, že by se přejídal vajíčky, čočkou, mrkví nebo ovesnými vločkami. Naopak děláme zásadní chybu, když jíme vysoce průmyslově upravené potraviny. A mezi ně patří i ještě nedávno vychvalované dietní pokrmy jako třeba extrudované chlebíky a podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy