Výživová doporučení? Všechno je naopak
Aktuálně.cz: Ve Velmi osobní knize o zdraví píšete: "Nejlepší pro naše zdraví by bylo většinu současných výživových doporučení úplně ignorovat, případně dělat pravý opak toho, co odborníci radí." Můžete to nějak vysvětlit?
Margit Slimáková: Mnohá doporučení se opírají o nekvalitní studie ze 60. či 70. let minulého století na základě omezených znalostí té doby a jejich ještě horších interpretací. Z té doby pochází myšlenka, že tuky pro nás znamenají nebezpečí a měli bychom je omezovat, zejména tedy živočišné tuky a cholesterol.
K tomu se ještě přidaly zájmové skupiny, kterým vyhovoval tento stav a začaly profitovat na tom, že připravovaly speciální produkty se speciálním složením. Různě kouzlily s živinami, z potravin se vylučoval tuk, cholesterol, ale nemohl tam zbýt jen vzduch, takže se přidávaly cukry, škroby, umělá sladidla, umělé tuky. Tyto zájmové skupiny si u vědců platily články, v nichž bagatelizovaly škodlivost cukru. Bylo to velice podobné jako u článků, které zlehčovaly škodlivost kouření.