Zdravá strava? Všechno je naopak. Potravinářský průmysl falšuje studie, varuje Slimáková

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 6. 2018 6:30
Populární výživová specialistka Margit Slimáková v květnu vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Čtenářům v ní radí, jak zvládat jídlo, prevenci nemocí, léčení, kariéru, rodinu, pohyb i péči o sebe. Mimo jiné odhalí, jaké mýty se podařilo zakořenit potravinářské či farmaceutické lobby, a místo drahých triků radí jednoduchou poučku: jezte co nejvíc základních potravin a co nejméně těch průmyslově upravených. Projděte si malou ochutnávku z knihy, Aktuálně.cz ji připravilo na základě rozhovoru s autorkou, jenž se týkal hlavně stěžejní části publikace – jídla. Nahlédli jsme však i do kapitol o zdraví.
Foto: Archiv Margit Slimákové

Výživová doporučení? Všechno je naopak

Aktuálně.cz: Ve Velmi osobní knize o zdraví píšete: "Nejlepší pro naše zdraví by bylo většinu současných výživových doporučení úplně ignorovat, případně dělat pravý opak toho, co odborníci radí." Můžete to nějak vysvětlit?

Margit Slimáková: Mnohá doporučení se opírají o nekvalitní studie ze 60. či 70. let minulého století na základě omezených znalostí té doby a jejich ještě horších interpretací. Z té doby pochází myšlenka, že tuky pro nás znamenají nebezpečí a měli bychom je omezovat, zejména tedy živočišné tuky a cholesterol.

K tomu se ještě přidaly zájmové skupiny, kterým vyhovoval tento stav a začaly profitovat na tom, že připravovaly speciální produkty se speciálním složením. Různě kouzlily s živinami, z potravin se vylučoval tuk, cholesterol, ale nemohl tam zbýt jen vzduch, takže se přidávaly cukry, škroby, umělá sladidla, umělé tuky. Tyto zájmové skupiny si u vědců platily články, v nichž bagatelizovaly škodlivost cukru. Bylo to velice podobné jako u článků, které zlehčovaly škodlivost kouření.

 

Právě se děje

Další zprávy