Nejlepší suši restaurace na světě, kde večeřel i Obama, přišla o michelinské hvězdy

ČTK ČTK
26. 11. 2019 17:00
Nejlepší suši restaurace na světě nacházející se v Tokiu přišla o své tři hvězdičky v gastronomickém průvodci Michelin. Rozhodnutí, které bylo oznámeno v japonské metropoli, ale nemá nic společného s kvalitou tuňáka podávaného v této restauraci nebo s trvalou kvalitou místní rýže s octem. Stalo se tak proto, že už není otevřená pro širokou veřejnost.
V proslulé exkluzivní restauraci Džiró večeřel v roce 2014 i tehdejší americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Šinzóem Abem.
V proslulé exkluzivní restauraci Džiró večeřel v roce 2014 i tehdejší americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Šinzóem Abem. | Foto: Profimedia.cz

"Dozvěděli jsme se, že Sukijabaši Džiró nepřijímá rezervace od veřejnosti, a tím je mimo rámec naší působnosti," řekla mluvčí průvodce Michelin při zveřejnění jeho nejnovějšího tokijského vydání. "Nedá se říct, že restaurace ztratila své tři hvězdy, protože jen přestala být podnikem uváděným v našem průvodci. Naší politikou je zařazovat do průvodce restaurace, kam se může přijít najíst kdokoli," dodala mluvčí.

Ze stejného důvodu byl z nejnovějšího vydání průvodce Michelin odebrán tokijský podnik Suši Saitó, který v průvodci pro rok 2019 získal tři hvězdičky.

Proslulá exkluzivní restaurace Džiró, kde v roce 2014 večeřel tehdejší americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Šinzóem Abem, získávala tři hvězdy v průvodci každý rok od jeho prvního tokijského vydání v roce 2007.

Její majitel Džiró Ono, kterému už je více než 90 let, stále servíruje suši s pomocí svého nejstaršího syna Jošikazua. Jeho mladší syn vede pobočku restaurace, která zůstává otevřená pro veřejnost a drží si dvě hvězdičky.

Jedl tady Hugh Jackman i Katy Perry

Proslulá hlavní restaurace, která je často známá jen jako Suši Džiró, byla otevřena v tokijské luxusní čtvrti Ginza v roce 1965 a na seznamu jejích hostů je například francouzský šéfkuchař Joël Robuchon, herec Hugh Jackman a zpěvačka Katy Perryová.

Kvůli vysoké poptávce nebylo nikdy snadné získat rezervaci, ale nyní musí být hosté ochotní zaplatit nejméně 40 tisíc jenů (v přepočtu asi 8500 korun) za výběr šéfkuchaře, být pravidelnými návštěvníky, mít speciální konexe nebo si místo zamluvit prostřednictvím recepce luxusního hotelu.

Na webových stránkách Džiró stojí, že "podnik v současnosti zažívá potíže s přijímáním rezervací" a "omlouvá se za jakékoli nepříjemnosti způsobené váženým hostům". "Protože naše restaurace pojme jen deset hostů najednou, tato situace bude pravděpodobně pokračovat," pokračuje text.

Džiró je na hony vzdálené od levných restaurací s pojízdným suši, které se staly běžnou součástí jídelní scény většiny měst v rámci rostoucí popularity japonského jídla.

Obama údajně řekl, že suši, které s Abem jedl, bylo "nejlepší, jaké kdy měl", a obzvlášť mu chutnalo čutoro - tučný, drahý kousek tuňáka. Ovšem jeho apetit zjevně nestačil na menu o 20 chodech, které pro něj šéfkuchař připravil, protože prý přestal jíst v polovině hodování.

Michelinský průvodce pro rok 2020 posiluje status Tokia jako světové kulinární velmoci. Hvězdy přidělil celkem 226 restauracím, což je víc, než kolika se může pyšnit kterékoli jiné město na světě. Jedenáct z nich získalo tři hvězdy - tři z nich už 13. rok po sobě.

 

Právě se děje

Další zprávy