Proti blafům! Dobré restaurace odliší úřední nálepka kvality

ČTK ČTK
26. 7. 2014 9:00
Francouzské restaurace, které vaří svá jídla, budou moct vyvěsit logo domácky dělaného jídla. Země tak bojuje proti klesající úrovní místní gastronomie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Paříž - Milovníci dobrého jídla vyzdvihli Francii na piedestal. Ale v místních restauracích jsou nyní běžná předpřipravená jídla, polotovary a pokrmy ohřívané v mikrovlnné troubě. Úřady se rozhodly zavést novou nálepku pro šéfkuchaře, kteří připravují jídla sami. Informovala o tom agentura AFP.

Od tohoto týdne budou moct francouzské restaurace vyvěsit logo "fait maison" - domácí, nebo doma dělané - na dveřích podniku, pokud se všechny podávané pokrmy vaří od základu v jeho kuchyni. Anebo budou moci takto označit ta jídla v jídelníčku, která se připravují na místě.

"Cílem této vyhlášky je ocenit kuchařské umění, ocenit know-how tím, že zákazníkovi dáme jednoduché a spolehlivé informace," řekla AFP ministryně pro záležitosti spotřebitelů Carole Delgaová.

Větší část nové vyhlášky se točí kolem toho, které potraviny je možné použít, a jakým způsobem, aby stále mohlo být jídlo označeno za domácí. Výjimky platí například pro takové předpřipravené produkty, jako je chléb, těstoviny, sýr či víno, ale nikoli například pro mražené hranolky nebo hotové omáčky.

 

Právě se děje

před 5 hodinami

Prototyp nové rakety SpaceX explodoval na testovací rampě, nehoda nesouvisí se sobotním startem

Prototyp nové rakety Starship společnosti SpaceX dnes explodoval na testovací rampě v americkém státě Texas. Nehoda podle agentury Reuters nesouvisí s chystaným sobotním startem lodě Crew Dragon stejné firmy k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Informace o případných zraněných zatím nejsou hlášeny.

V sobotu má raketa Falcon 9, která rovněž patří SpaceX, vynést do vesmíru na druhý pokus z floridského Mysu Canaveral loď Crew Dragon s dvojčlennou posádkou.

Zdroj: ČTK
Další zprávy