Foto: Odešel hlas Dartha Vadera, Mustafy i CNN. Zemřel herec James Earl Jones

Na fotografii z roku 1991 je James Earl Jones s televizním cenami Emmy za výkon ve filmu Horká vlna a krimi seriál Oheň Gabrielův.
James Earl Jones podle deníku New York Times podobně jako jeho vrstevník Sidney Poitier výrazně přispěl ke změně vnímání černošských herců v Hollywoodu, když bral role vzpírající se přetrvávajícím stereotypům. Byl nepřehlédnutelný ve filmu, televizi i na jevišti. Býval by ale měl kariéru, i kdyby se před diváky nikdy neodvážil. Vládl mohutnému basovému hlasu, který propůjčil jak Darthu Vaderovi, nejbližšímu spolupracovníkovi císaře zlého impéria ve sci-fi sérii Star Wars (na snímku)...
... tak třeba i spravedlivému králi zvířecí říše Mufasovi v obou filmových pohádkách Lví král z let 1994 a 2019.
Role Dartha Vadera ve Star Wars se poprvé ujal roku 1977. Scenárista a režisér George Lucas jej ale nechal postavu pouze namluvit. Pod zlověstnou maskou se ve skutečnosti celou dobu skrýval jiný herec, Angličan David Prowse. Oproti němu měl nicméně Jones hlubší, zlověstnější a neúprosnější hlas.
Na dotaz redaktora BBC, zda ho nemrzí být nejsilněji spjatý s rolí, kterou ve skutečnosti nehrál, se herec po desítkách let jenom zasmál. "Naopak, náramně se mi líbilo být součástí celého toho mýtu a kultu okolo Star Wars," řekl a dodal, že na výzvu fanoušků rád kdykoliv zopakuje slavnou repliku "Luku, já jsem tvůj otec" z páté epizody Impérium vrací úder, do kin uvedené v roce 1980. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Reuters
Kultura Reuters Kultura, Reuters
10. 9. 2024 5:32
V dospívání se odnaučil koktat a celý svět pak poznal jeho autoritativní hlas díky sci-fi sáze Hvězdné války, kde namluvil Dartha Vadera, nebo z vysílání CNN. Ve věku 93 let zemřel americký herec James Earl Jones. S odvoláním na rodinu o tom informovala agentura Reuters. Příčina není známa. Držitel cen Emmy, Grammy, Tony i Oscara bojoval s cukrovkou. Připomínáme jeho nejslavnější role.
 

Právě se děje

Další zprávy