Vyberte novou česko-romskou vlajku! vyzývá Tomáš Rafa

Luboš Vedral Luboš Vedral
16. 7. 2013 17:50
S výtvarníkem Tomášem Rafou o výstavě Výběrové řízení na novou česko-romskou vlajku
Tomáš Rafa
Tomáš Rafa | Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Jsou Romové Češi? Pomohla by jim v majoritní společnosti, v níž jsou spíše izolováni, nová česko-romská vlajka? Kam pokročila všeobecná xenofobie a rasismus? Chceme se s nacionalistickými vlivy spojovat, nebo se jim přímo postavit? Podobné otázky chce vyvolávat slovenský umělec Tomáš Rafa.

Jeho projekt Výběrové řízení na česko-romskou vlajku představuje Galerie Artwall od 16. července na pražském nábřeží Kpt. Jaroše a v Galerii Národní technické knihovny v Praze.

Tomáš Rafa pracuje od roku 2009 na projektu Nový nacionalismus v srdci Evropy, získal za něj například prestižní slovenskou Cenu Oskára Čepana v roce 2011. „Začal jsem  na tomto projektu pracovat před čtyřmi lety, když jsem si v novinách přečetl o stavbě zdí, které za veřejné peníze mají oddělovat romskou osadu od "slušného" zbytku společnosti. Oficiální název byl Sportovní zeď, tak jsem vzal romské děti a natočil jsem s nimi minutové video, na kterém hrajeme u této zdi fotbal. Měl jsem pocit, že podobná videa mohou věci ovlivnit, pověsil jsem je na internet, kde je může vidět docela dost lidí a reakce mě přesvědčily o tom, že mám pokračovat," říká Rafa.

bud
bud | Foto: Tomáš Rafa

Termín uvedení nejnovějšího projektu Tomáše Rafy přichází vcelku náhodou v době eskalace etnického napětí v Duchcově a Českých Budějovicích. Velmi podobně se vlastně náhodou potkal v době prezidentských voleb projekt Lukáše Houdka Umění zabíjet s výroky tehdejšího prezidentského kandidáta Miloše Zemana.

Výběru návrhů nové romské vlajky z několika desítek vizuálů se zhostila komise složená z odborníků zabývajících se v různých kontextech tématikou česko-romského soužití: Kumar Vishwanathan (lidskoprávní aktivista, ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití), Lucie Horváthová (sociální antropoložka), Zdeněk Ryšavý (ředitel Romea), Vojta Lavička (hudebník, moderátor Metropol TV) a David Tišer (romista, člen Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny). Spolu s nimi v komisi zasedl též odborník na problematiku vlajek, historik Jan Kremer.

Podívejte se na fotografie neonacistů z českých Budějovic, Duchcova a Bratislavy, ale také na natírání Sportovních zdí na Slovensku:

O vítězném návrhu nové česko-romské vlajky může rozhodnout od 16. července od 18 hodin široká veřejnost, která bude mít v průběhu konání výstavy možnost hlasovat online na Aktuálně.cz, facebookovém profilu galerie Artwall  nebo u hlasovací urny umístěné v Národní technické knihovně. Hlasovat půjde i přímo na ulici, prostřednictvím přenosné hlasovací urny, se kterou se organizátoři projektu vydají na různá místa, zejména do lokalit se silným romským zastoupením. Vybraná vlajka pak bude předána k užívání Radě vlády pro záležitosti romské menšiny, spadající pod Úřad vlády.

Aktuálně.cz: Kdy začal vznikat váš projekt Nový nacionalismus v srdci Evropy a jaký je jeho smysl?

Tomáš Rafa: Někdy v roce 2008 se ultrapravicové skupiny rozhodly vstoupit do politiky ve volbách. Na Slovensku to byla Slovenská pospolitosť, v Čechách Dělnická strana. Obě sice byly zrušené soudním rozhodnutím kvůli propagaci rasismu a xenofobie, ovšem existují v jiné formě dál. Začal jsem tu situaci mapovat a na internetu plnit archiv nahrávkami z akcí slovenských, českých a polských nacionalistů, extrémistů a neonacistů. Audiovizuálními prostředky jsem chtěl definovat hranice mezi patriotismem a nacionalismem, xenofobií a rasismem. Do archivu jsem postupně přidal i homofobní téma, aktivity usilující o rovná práva pro sexuální menšiny. V současné době už mám v archivu několik hodin dokumentů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Jaká je forma videí?

Zaznamenávám průběh událostí od začátku do konce a pak je sestřihám na pět až sedm minut, nechávám pak sestřih bez komentáře. Videa zveřejňuji na Youtube i Facebooku. Divák si může sám vytvořit spojitosti s děním ve světě na pozadí událostí z různých zemí - zaznamenávám události v Čechách, na Slovensku, v Polsku, ale i Maďarsku - tedy v zemích Visegrádu. Videoreportáže tvoří alternativu k mediálním informacím. Hlavním cílem projektu je, že se může stát katalyzátorem dialogu.

bud
bud | Foto: Tomáš Rafa

A.cz: Máte velký přehled o nacionalistických snahách ve střední Evropě. Lze mezi jednotlivými zeměmi vypozorovat rozdíly i spojnice? Kde je situace nejhorší?

Myslím, že nejhůř je na tom Polsko. Ovšem nacionalistické skupiny jsou propojené a vzájemně se inspirují. Je to vlna, která roste. V Polsku už se stalo, že skupiny dvaceti třiceti lidí vtrhly na univerzitu a přerušily například přednášku Adama Michnika. Stalo se mi to také při prezentaci projektu ve Wroclavi. Policie zjistila, že se na přednášku chystají fotbaloví hooligans - náckové, takže se akce přesunula na jiný termín. Spustilo to ovšem vlnu kritiky. Vždyť Wroclav bude Evropským městem kultury v roce 2016 a představitelé města v tomto případě nezasáhli tak, aby ukázali, že si nenechají diktovat extremistickými skupinami. To je jasný náznak opakování událostí ze třicátých let minulého století. Potvrzuje to i další nedávná událost, kdy ve Varšavě před pár týdny založili nacionalisté celostátní platformu „Ruch narodowy". Sešlo se jich při tom asi patnáct set. To už není zanedbatelná skupinka někde na okraji.

A.cz: V čem je letošní rok zlomový pro vývoj nacionalismu?

Určitě v tom, že iniciativu přebírají obyčejní lidé, jak je vidět v Českých Budějovicích. Jsou to lidé, kteří sympatizují s nacionalistickými náladami, ale nepatří přímo do náckovských struktur. Buduje se tím čím dál větší napětí. Dělnická strana sice v Českých Budějovicích zatím zůstává stranou, ovšem ohlásila už velký pochod v Ostravě na 24. srpna. Na Youtube je už pozvánka, kterou viděly desetitisíce lidí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Do této situace vstupujete s projektem hledajícím romskou vlajku. Co očekáváte od diskuse?

Chci diskusi převést od nacionalistických skupin do širšího veřejného prostoru. Vlajka může být impulzem pro diskusi. Na demonstracích se nediskutuje. Chci vyvolat dialog bez agresivních přístupů.

Ostrovany
Ostrovany | Foto: Tomáš Rafa

A.cz: Proč jste si vybral k otevření diskuse právě vlajku?

Je to logické pokračování mého projektu. V roce 2012 jsem maloval na segregační „Sportovní zdi" v Ostrovanech, Sečovcích a v Michalovcích. Malujeme na ně, protože si myslím, že je důležité, aby ty zdi zůstaly vidět v krajině. Původně jsem chtěl nalepit v Michalovcích na zeď velkoformátové fotky z fotbalu s romskými dětmi. To radnice zamítla. Ovšem dohodli jsme se na jiné formě. Ale ani ta nevydržela moc dlouho. Radní to nechali přemalovat. Vydal jsem se tedy jinam. V romských osadách jsem přitom strávil dvacet dní. Změnil se úplně můj pohled na lidi, kteří tam žijí. Od prvního okamžiku s námi obyvatelé osady naprosto neskutečně spolupracovali, rozhodl jsem se proto udělat jakýsi symbol naší spolupráce. A napadla mě slovensko-romská vlajka. Nechal jsem ji vyrobit, na 1. máje jsem ji chtěl vyvěsit, zajímala mě reakce. Ale z důvodů, které nechci rozebírat, k tomu nedošlo. Pak jsem objevil Galerii Artwall, která akceptovala mou koncepci vlajky, jen jsme ji modifikovali do podoby česko-romské. Důvodem, proč jsem si vybral právě vlajku, je ostatně i to, že nacionalistické skupiny zneužívají na svých demonstracích státní vlajku.

A.cz: Máte představu, kam až může diskuse i samotný projekt dojít?

 Vše by se mělo ale odehrávat v symbolické rovině. Může se stát, že vlajku začnou lidé skutečně používat. Velmi by mě potěšilo, kdyby nakonec vítězný návrh vyvěsili na Úřadu vlády. Bude to ovšem proces. Myslím, že tento impulz přesáhne i hranice České republiky. Nabízíme platformu lidem, kteří chtějí komunikovat, chtějí vést dialog.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Tomáš Rafa...

... žije a pracuje ve Varšavě. Studoval na Akademii umění v Bánské Bystrici v ateliéru Digitálních médií doc. Michala Murina, ArtD. a na Akademii Sztuk Pięknych vo Warszawe v ateliéru prof. Grzegorza Kowalského.
2011 získal Cenu Oskára Čepana 2011 a rezidenční pobyt v "International Studio & Curatorial Program" v New Yorku. 2012 se zúčastnil Berlin Biennale 7 jako spoluautor projektu "Breaking the News" a kurátor projektu "Art covers politics". Jeho první samostatná výstava se konala v roce 2012 v SNG Bratislava pod názvem "Respect existence or respect resistance".
2013 uvedl projekt "Športové múry / New Nationalism in the Heart of Europe" v rámci přehlídky Prague Biennale 6.
Online video archiv projektu je na
www.newnationalism.eu, www.facebook.com/NewNationalism a www.youtube.com/Rafavideoart

 

Právě se děje

Další zprávy