Skandinávsky učesaná vášeň nadchla diváky Tance Praha

Jakub Novák
11. 6. 2012 9:17
Švédská dvojice Charlotta Öfverholm a Lindy Larssons se představili v divadle Ponec
Foto: Andres J. Larsson / Tanec Praha 2012

Glosa - Bojíte se svět(l)a? Bojíte se tmy? Bojíte se probudit ze snu, nebo se do něj třeba jen ponořit?

Vyrovnat se s běsy, když člověk kráčí sám, je těžké - někdy je ale mnohem těžší udržet se a vytrvat ve vztahu s tím, kdo by vám mohl podat pomocnou ruku.

Vynikající švédská choreografka, tanečnice a performerka Charlotta Öfverholm představila v rámci Tance Praha českému publiku kouzelně ambivalentní ukázku po skandinávsku učesané vášně.

Foto: Andres J. Larsson / Tanec Praha 2012

Představení "Pas de deux sans toi" představuje unikátní ukázku strhujících pohybových kreací v podání samotné autorky, jejichž způsob provedení dokáže vyrazit dech.

Öfverholmová postupně provází diváka nikdy nekončícími přechody mezi skrytou romantikou světa osamělých, vystaveného na milost a nemilost realitě, a světem, kde dva kráčí spolu "v dobrém i ve zlém".

Její tanec je mimořádně přesvědčivý, pohyby jsou jasné a zcela přirozeně plynoucí. Samotný výraz je kapitolou sám o sobě a v představení ho ještě podtrhují sekvence, ve kterých komunikuje s publikem nebo zcela smířeně promlouvá o svých obavách a strachu.

Perfektně ji přitom doplňuje tanečník a performer Lindy Larsson - na první pohled se zdá, že byste těžko hledali dvě rozdílnější bytosti - o to více vás potom jejich společná souhra překvapí. Larssonovy schopnosti a dispozice otevírají Öfverholmové nové hřiště a výzvu, kterou ona s potěšením a bravurou přijímá.

Čtěte také
Ultima Vez a Alias budou hvězdami festivalu Tanec Praha
13. měsíc je kouzelným fetišem, kterému je těžké odolat
Srdce tanečního světa bije v Praze

Představení v sobě skrývá obrovské množství energie, která ostatně z Charlotty Öfverholmové prýští na každém kroku. Divák není provázen klasickým vztahovým klišé namísto toho je mu servírována směsice ironie, radosti a zároveň bezmezného smutku a nostalgie.

Vskutku, něco na těch Skandinávcích je.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zajímate se o tanec?

 

Právě se děje

Další zprávy