Srdce tanečního světa bije v Praze

Jakub Novák
4. 6. 2012 15:24
Začíná festival Tanec Praha, taneční událost sezóny
Alias - Sideways Rain
Alias - Sideways Rain | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ačkoliv stále platí zejména heslo „co Čech, to muzikant“, stále silněji se o slovo hlásí i tanec a pohybové divadlo.

Významnou úlohu v tom procesu už téměř čtvrt století hraje i akce, která zdaleka přesahuje hranice české kotliny a která zdejším divákům přináší plody práce choreografů z celého světa - Tanec Praha.

Po jarní předehře v podobě České taneční platformy se tak česká metropole stane od 4. do 29. června díky tomuto festivalu na více než tři týdny jedním ze středobodů tanečního světa.

Animal Lost - Yossi Berg and Oded Graf Dance Theatre
Animal Lost - Yossi Berg and Oded Graf Dance Theatre | Foto: Christoffer Askman / Tanec Praha

Pozadu letos nezůstanou ani regiony - festival se kromě Prahy rozrostl do deseti dalších měst  - Brna, Českého Krumlova, Hradce Králové, Chocně, Jihlavy, Olomouce, Ostravy, Pardubic, Plzně a Valašského Meziříčí.

Štafetový kolík taneční události sezóny po loňské Sutře Sidiho Larbi Cherkaouiho v letošním roce pomyslně přebírá brazilský choreograf Guilhermo Botelho a švýcarský soubor Alias s hypnotickým představením Sideways Rain, ztvárňujícím lidský osud, jeho nezastavitelnost a nahodilost vizuálně i tanečně strhující formou.

Druhou hvězdou, která znovu po několika měsících zavítá na jeviště divadla Archa, je světově proslulý vlámský soubor Ultima Vez s choreografií Wima Vandekeybuse booty Looting.

Celý festival letos trochu netradičně zahájí gala večer, během něhož se na jedné scéně během tanečně - hudebně - světelného experimentu Platforma setká osmnáct českých tanečníků a tenčnic, dva hudebníci a světelný designer.

První týden festivalu potom bude probíhat ve znamení tří významných současných choreografek - kritičky sociálních poměrů Constanzy Macras, která diváky zavede do života romské komunity, Charlotty Öfverholm známé českému publiku například ze spolupráce s Vertedance nebo Wendy Houstonová s choreografií 50 Acts - "plamenným monologem proti diskriminaci starých lidí a dalším nesmyslům, které naše současná společnost produkuje".

Wind-up - 420PEOPLE
Wind-up - 420PEOPLE | Foto: Pavel Hejný

Druhý týden přinese, mimo jiné, exkurzi do doby taneční postmoderny 70. let 20. století v podání Nicole Beutlerové pracující s odkazem legendární americké choreografky Lucindy Childs, nebo představení Animal Lost izraelsko-dánského souboru Yossi Berg and Oded Graf Dance Theatre o hledání  vnitřního zvířete v každém z nás (spící a uspávané rutinou a všednodenností) a ukazující, jakými cestami jsme schopni vyložit sami sebe.

Předposlední týden festivalu se diváci mohou těšit na složené večery, kde na jevišti Divadla Archa vystoupí například soubor 420PEOPLE. Jednu část jeho vystoupení bude tvořit choreografie Václava Kuneše Wind-up a druhou dílo jejich japonského hosta, choreografa Saburo Teshigawaru.

V choreografii, která vznikla speciálně pro tyto festivalové večery, vystoupí i sám japonský tvůrce, jehož práce s myslí a tělem slibuje nevšední zážitek.

A na závěr festivalu už na diváky čekají obě zmíněné hvězdy - soubory Alias a Ultima Vez.

"Guilherme Botelho vytvořil v představení tanec smyslů hraničící s transem. Hypnotické, úchvatné, nesnesitelné i fascinující... Životadárná síla v čiré formě," napsal o Sideways Rain švýcarský deník Le Temps.

Ještě "za tepla" - týden po světové premiéře na Tanečním bienále v Benátkách - přiveze Wim Vandekeybus se souborem Ultima Vez představení booty Looting.

Na jevišti Divadla Archa se kromě tanečníků a hudebníka objeví mimo jiné také fotograf.

Toto je jen malý náhled na to, co diváky, kteří na festival zavítají, čeká. Všechny informace a termíny, včetně možnosti objednat si vstupenky, seženou zájemci na www.tanecpraha.cz.

"Tančeme, tančeme, tančeme - jinak budeme ztraceni," zní slavný výrok legendární choreografky Piny Bausch. Tak se přijďte - alespoň prostřednictvím skvělých tanečníků z celého světa - na Tanec Praha najít.

 

Čtěte také
Ultima Vez a Alias budou hvězdami festivalu Tanec Praha
13. měsíc je kouzelným fetišem, kterému je těžké odolat
Platforma objevovala mikrosvěty v nekonečném pohybu

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taneční škola - zkuste se naučit tancovat.

 

Právě se děje

Další zprávy