Brumbál udělal světový comingout

kul
22. 10. 2007 11:28
JK Rowlingová si dále zajišťuje publicitu
Foto: Aktuálně.cz

New York - Jak se pozná, že žijeme v době kultu celebrit? Třeba tak, že  J. K. Rowlingová napůl v žertu pronese, že jedna z jejích postav je gay, a světové agentury i média z toho za pár hodin udělají hlavní zprávu.

To bylo tak. Britská autorka příběhů o Harrym Potterovi Joanne K. Rowlingová je po sedmi letech na prvním literárním turné po sedmi letech.  Její sedmidílná série je u konce a šestý film ještě není  v dohledu.

Při autogramiádě v neworské Carnegie Hall podle serveru E! Online potvrdila to, nač prý měli mnozí její příznivci podezření: vždycky si myslela, že Albus Brumbál, ředitel kouzelnické školy v Bradavicích,  je gay.

Podle spisovatelky se zamiloval do čaroděje Gellerta Grindelwalda, který se objevuje v závěrečné knize Harry Potter and the Deathly Hallows; ta zatím čeká na český překlad.

Foto: Aktuálně.cz

Když prý zjistil, že jeho oblíbenec se zajímá o zlou magii, byl zklamaný a rozhodl se rivala zničit. "Když se zamilujeme, můžeme být do jisté míry slepí," řekla autorka s tím, že tahle láska byla "velkou tragédií".

Posluchači prý po jejím přiznání ztichli a po chvíli začali bouřlivě tleskat. Dvaačtyřicetiletá Rowlingová reagovala, že kdyby věděla, jaký to vyvolá zájem, řekla by to  dřív. Pak sice naznačila, že to nemyslí úplně vážně, ale to už se mašina rozjela.

Fanoušci na své hlavní stránce stránce TheLeakyCauldron.org  zuřivě debatují, členové organizací za práva menšin to vítají jako krok, který jim pomůže dokázat, že i gayové a lesbičky můžou být čímkoli, dokonce i významnými čaroději. Některé jen mrzí, že to jasně nenapsala už v knize.

Harry Potter and the Deathly Hallows vyšel v červenci a se stal nejrychleji prodávanou knihou v dějinách. Během čtyřiadvaceti hodin přes pulty v Británii a Spojených státech přešlo více než 11 milionů výtisků to i díky tomu, že autorka ví, jak s fanoušky komunikovat.

 

Právě se děje

Další zprávy