Sedm vyvolených přečte dětem pohádky pro Hermionu

pra, krk
2. 11. 2007 10:05
Rowlingová podala žalobu na Potterův lexikon

Londýn - J. K. Rowlingová dokončila svazek ručně psaných pohádek, o nichž se zmínila v poslední knize své sedmidílné série.

Zatímco Harry Potter and the Deathly Hallows se v červenci stal nejrychleji prodávanou knihou v dějinách, když během čtyřiadvaceti hodin přes pulty v Británii a Spojených státech přešlo více než 11 milionů výtisků, nová kniha existuje jen v sedmi exemplářích, které Rowlingová i sama ilustrovala.

Podle nejbohatší spisovatelky světa to byl nádherný způsob, jak se po sedmnácti letech s Harry Potterem rozloučit. "Lidé mi říkají, že musím být šťastná, když si mohu odpočinout od psaní. Samozřejmě jsem si žádné volno neudělala," říká autorka.

Pohádky nazvané The Tales of Beedle the Bard jsou vázané v kůži a tiskem prý nevyjdou. Pro piráty, kteří ukradli a dali na web i sedmého Pottera, je to další výzva.

Foto: Reuters

Příležitost mají 13. prosince v aukční síni Sotheby's, kde bude jeden z exemplářů vydražen na dobročinné účely ve prospěch spisovatelčiny nadace The Children's Voice.

Nabídka byla stanovena na 30 liber, ale očekává se, že kupec zaplatí několikanásobně víc.  Zbylé exempláře spisovatelka rozdá - ale zůstanou jí autorská práva a kopírování bude zakázáno.

O pohádkách se mluví v sedmém dílu, který má vyjít česky na přelomu roku. Bradavický ředitel Brumbál je zanechal Hermioně, ale jinak jejich téma nemá s čarodějnickým učněm nic společného.

Rowlingová prý píše i další pohádky, tentokrát nikoli jen pro zasvěcené. A že by to byl úspěch nehledě na to, jakou budou mít literární úroveň, o tom nikdo nepochybuje.

Autorka umí udržovat pozornost fanoušků: třeba teď, když oznámila, že oblíbený Brumbál byl gay.

Foto: Reuters

A umí si taky své příjmy pěkně ohlídat. Právě podala ve Spojených státech žalobu proti vydání Potterova lexikonu. Jeho autorem je Steve Vander Ark, který převedl do čtyřsetstránkové knihy populární encyklopedii, kterou vede na internetu.

Představitel nakladatelství RDR Books tvrdí, že mají práva lexikon uveřejnit knižně, a  poukázal na to, že sama Rowlingová dříve na svých stránkách jejich internetový lexikon pochválila.

Studio Warner Bros a Rowlingová si to nemyslí. Sama plánuje, že vydá Potterovu encyklopedii a její výnos věnuje na dobročinné účely. Proto prý nemůže akceptovat žádné doprovodné knihy, které předjímají její encyklopedii a slouží jen k obohacení jejich autorů.

 

Právě se děje

Další zprávy