Peníze na pražskou kulturu dostala i soutěž modelek

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 4. 2008 16:55
Proč Praha není partnerem filmů a tance, ptá se petice
Ondřej Pavelka
Ondřej Pavelka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský magistrát rozdělil kulturní granty na rok 2008 a v protestech divadelníků a dalších organizací proti novému systému možná zaniklo, koho radnice podpořila a kdo letos peníze nedostal.

První kolo grantového řízení se konalo v březnu, druhé před pár dny. Na protest proti výsledkům vznikla Iniciativa pro kulturu, která založila petici požadující mimo jiné odvolání radního pro kulturu Milana Richtera.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Divadelníci chtějí kvůli grantům hlavu radního Richtera
Praha rozdala peníze na kulturu. I komerčním divadlům 
Divadla bojují s radním: Máme být veřejnou službou

Za prvních pět dní ji podepsalo 4532 lidí. "Podpisy přibývají jak v jednotlivých divadlech a galeriích, tak i na internetu," říká Irena Velebilová z Iniciativy.

Petici podepsali mimo jiné Tomáš Halík, Dagmar Havlová, Vlasta Chramostová, Ivana Chýlková, Ivo Mathé, Vladimír Morávek, Jiří Ornest, David Radok, Zuzana Stivínová, Zdeněk Svěrák, Ivan Trojan nebo Tatiana Vilhelmová .

Dny evropského filmu: Náš vůdce
Dny evropského filmu: Náš vůdce | Foto: SPI

Granty člení Praha podle jejich výše - nepřesahující 200 tisíc korun, které schvaluje pouze Rada města - a přesahující tuto částku, které musí schválit zastupitelstvo. Granty se přiznávají ve formě podpory jednoletých uměleckých projektů, podpory studentů a začínajících umělců, v kategorii víceletých grantů a nově jako kontroverzní dotace na vstupenku.

"Ten, kdo má větší sál a vydělává více na tržbách, dostal letos od města nejvyšší dotace. To je zcela proti smyslu účelného vynakládání veřejných prostředků," shrnuje Velebilová námitky.

Dotaci na vstupenku navíc dostala i divadla zaměřená spíše komerčně - Divadlo Radka Brzobohatého, Divadlo na Jezerce Jana Hrušínského, Divadlo na Fidlovačce či muzikálové scény Ta Fantastika, Divadlo Broadway a Kalich, kde své hry uvádí Daniel Landa. Dotace na lístky si odneslo i Muchovo muzeum.

Divadelníci protestují i proti tomu, že některé projekty dostaly nižší granty než v minulých letech; s méně penězi musí hospodařit mimo jiné Divadlo Semafor, Archa, divadlo bratří Formanů, Divadlo v Celetné či galerie Futura.

Foto: Ludvík Hradilek

Krom grantů radnice podporuje další projekty v rámci tzv. partnerství. Na ně bylo schváleno 25 milionů, které už byly v březnu přečerpány.

Sumu 2,5 milionu si odnesl filmový Febiofest, menší částky připadly dvěma jazzovým festivalům, divadelním festivalům České divadlo, Slovenské divadlo a Malá inventura, Čínskému festivalu, Mezinárodním týdnům tance či několika přehlídkám alternativního a amatérského divadla.

Podle protestujících jsou i tady zvýhodňovány projekty obchodních společností, které nemají s kvalitou původně podporovaných akcí nic společného. Praha například přislíbila výrazně nižší částku festivalu Tanec Praha, úplně bez podpory se musí obejít tradiční Dny evropského filmu i Maraton soudobé hudby.

Před prestižními akcemi dalo město přednost partnerství s modelingovou soutěží Elite Model Look, které Praha podle protestujících přiřkla 1,9 milionu korun.

Sporných je - uvádí petice - i 400 tisíc korun pro Smíchovský festival alpinismu či 500 tisíc korun na hostování podívané Stomp; stejně jako jeden a půlmilionová podpora pro muzikál Božena Němcová, v němž se v roli české buditelky objeví Lucie Bílá.

 

Právě se děje

Další zprávy