Pranýřovaný radní Richter on-line: Nebudu ustupovat

Jitka Gráfová
17. 4. 2008 14:30
Milan Richter byl hostem Aktuálně.cz
Milan Richter
Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pražští divadelníci se bouří kvůli novému systému grantů, které nově získala i komerční divadla. Vadí jim zejména takzvaná dotace na vstupenku a žádají odstoupení radního za oblast kultury Milana Richtera.

Ten ale něco takového nemá v úmyslu, jak napsal v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz: "Nikdy jsem se nikoho nebál, nebudu ustupovat. Mé kroky jsou správné, jediné co chci, je závést spravedlnost do systému rozhodování o veřejných penězích."

Proti politikovi vznikla petice, kterou podepsalo za pět dní přes 4,5 tisíce lidí. Mezi nimi Tomáš Halík, Dagmar Havlová, Vlasta Chramostová, Ivana Chýlková, Ivo Mathé, Vladimír Morávek, Jiří Ornest, David Radok, Zuzana Stivínová, Zdeněk Svěrák, Ivan Trojan nebo Tatiana Vilhelmová.

Dotaci na vstupenku totiž dostala i divadla zaměřená spíše komerčně - Divadlo Radka Brzobohatého, Divadlo na Jezerce Jana Hrušínského, Divadlo na Fidlovačce či muzikálové scény Ta Fantastika, Divadlo Broadway a Kalich, kde své hry uvádí Daniel Landa.

"Pokud srovnáme dvě totožná divadla, která mají stejnou kapacitu sálu, stejný repertoár, přibližný stejný počet ocenění, stejně drahou vstupenku a jedno z těchto divadel hospodaří s přebytkem a druhé je ve ztrátě několik desítek milionů ročně, něco je špatně," říká.

Někteří členové ODS na radnici razí názor, že je špatné dělit divadla na komerční a nekomerční. To ale Richter popírá.

"Grantový systém je o umělecké soutěži mezi žadateli, právě toho se někteří divadelníci obávají. Není pravda, že protestují všechna divadla, naopak je to jen úzká skupina. Tito protestující byli vždy zvyklí dostat stovky milionů bez hodnocení jejich umělecké úrovně. O umělecké úrovni nerozhodují politici, ale odborníci, tudíž nechápu jejich obavu. Anebo ji chápou velmi dobře,"  tvrdí.

Radní Milan Richter
Radní Milan Richter | Foto: Magistrát města Prahy
Čtěte také:
Peníze na pražskou kulturu dostala i soutěž modelek
Divadelníci chtějí kvůli grantům hlavu radního Richtera
Praha rozdala peníze na kulturu. I komerčním divadlům 
Divadla bojují s radním: Máme být veřejnou službou

Odpovězeno: 17. 04. | 13:03Autor: Dana

Otázka: Dobry den, cetl jste dnes reflex...podle clanku jste hodne arogantni a jake to je stat proti tak silnemu davu? zvladnete to psychciky

Milan Richter: Autor článku o mně psal už několikrát a vždy to bylo negativní. Jestli jsem arogantní, to skutečně netuším. Když jsem šel mezi umělce, abych jim vysvětlil proces transformace veděl jsem, že to nebude jednoduché. Debata byla mnohdy velmi tvrdá, až osobní.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:07Autor: hanka

Otázka: co rikate tomu ze lidi z divadel chceti vasi hlavu rezignutete, nebo se budete drzet tepleho mistecka stuj co stuj?

Milan Richter: Snaha o moji rezignaci je naprosto absurdni, snaží se o ni zájmová skupina divadelníků, kteří chtějí získat více peněz z veřejných rozpočtů. Absurdita je i v tom, že jsem se jako jediný zasadil o navýšení grantů na rok 2008 o 25%, a to v době, kdy ostatní resorty přišly o významné prostředky. Navíc o rozdělení grantů rozhodují odborníci v grantové komisi. Já nejsem členem grantové komise a jediné co jsem učinil, že jsem podporoval návrh těchto odborníků.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:09Autor: Gabriela

Otázka: dobry den pane radni pry jste s divadelniky odmital komunikovat...to jste tak velmi zamestnan?

Milan Richter: Není pravda, že bych s divadelníky nechtěl komunikovat. Mé pozvání k diskusi přijali dvakrát, bohužel při mé dalším pozvání mi dali písemně, že se mnou dále odmítají jednat. Oni pouze hovoří o tom, že s nimi nechci jednat, já to mám písemně, že to je opačně a tento dokument je podepsán šesti řediteli.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:11Autor: Filip

Otázka: Dobry den, co si myslite o navratu cunka do vlady?

Milan Richter: Situace v parlamentu je velmi složitá. KDU-CSL stojí pevně za svým předsedou, navíc nebyl shledán vinným.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:15Autor: sigma040

Otázka: Pane radní, nechcete se raději vrátít zpět na místo starosty Prahy 10, kde jste úspěšně přebýval ?

Milan Richter: Domnívám se, že jsem na Praze 10 odvedl dobrý kus práce a rád bych pokračoval i v resortu kultury. Hlavní věc, kterou vyzvávám je spravedlnost a efektivní nakládání s penězi daňových poplatníků. Grantový systém, který jsem upravil je spravedlivý - právě proto se možná ne všem líbí. A domnívám se, že i v nakládání s penězi je u divadel, která protestují, potenciální problém.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:17Autor: gaba

Otázka: Muzete nejak vysvetlit ze grant dostala oblast v modelingu? neni to tim ze vase partnerka je z teto oblasti..

Milan Richter: Grant v oblasti modelingu nebyl přidělen. Já nejsem členem grantové komise ani nejsem členem výboru pro kulturu, jež navrhují rozdělování finančních prostředků, tudíž nejsem schopen jakokoliv ovlivnit výše částek pro jednotlivé žadatele.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:20Autor: alene

Otázka: Co rikate tomu ze divadelnicchi chystaji shromazdneni? pujdete se na nej ´podivat nebo se zabarikadujete v uradu?

Milan Richter: Shromáždění je svoláno v den zasedání zastupitelstva, já pochopitelně budu přítomen tomuto zasedání. Nikdy jsem se v úřadu neschovával, o čemž svědčí i to, že jsem navštívil i jednotlivá divadla, kde jsem stál sám proti souborům.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:23Autor: jirsi

Otázka: Chtěl jsem se zeptat, zda podle vás mají dotace do kultury v tržní společnosti místo. V poslední době mám pocit, že některé projekty neměly vůbec vniknout.

P.S.Z petice si nic nedělejte - podepsali ji lidé, kteří měli či mají z těchto dotací prospěch (hájí své živobytí)

Milan Richter: Grantový systém je o umělecké soutěži mezi žadateli, právě toho se někteří divadelníci obávají. Není pravda, že protestují všechna divadla naopak je to jen úzká skupina. Tito protestující byli vždy zvyklí dostat stovky milionů bez hodnocení jejich umělecké úrovně. O umělecké úrovni nerozhodují politici, ale odborníci, tudíž nechápu jejich obavu. Anebo ji chápou velmi dobře.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:25Autor: Filip

Otázka: Mam trochu netradicni otazku :-) Doufam, ze odpovite, pac me hodne zajima vas "skalp". Vzdy jsem si myslel, ze miss a zvlast Tana leti na bohate podnikatele. Poradte, jak se vam povedlo ji ziskat... (darky a tak)
Diky a hodne zdaru!

Milan Richter: Když jsem se s ní setkal, přeskočila jiskra. A bylo to. Rozhodně to není o dárkách, naštěstí taková není.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:28Autor: Jam

Otázka: Muzete vysvetlit, proc z grantu mesto podporuje formou dotace na vstupenku turisticke atrakce typu muzea voskovych figurin? Nemelo by to byt tak, ze turiste mestu penize prinaseji, a ne ze turisty mesto dotuje, coz se prave na zaklade Vami vymysleneho systemu pridelovani penez na kulturu deje?

Milan Richter: Není pravda, že by grant dostalo Muzeum voskových figurín, dotaci na prodanou vstupenku může získat žadatel, který bude akreditován grantovou komisí. Základní podmínkou akreditace je poskytování kulturní služby. Tento pilíř je naprosto spravedlivý a jde směrem k divákovi. Nicméně je to pouze jedna čtvrtina celého systému.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:31Autor: Markéta

Otázka: Dobrý den, pane radní. Ráda bych zeptala co říkáte na fakt, že se k "postiženým" divadlům s vyjádřením svého znepokojení nad současným stavem pražské kulturní politiky pod Vaším vedením přidala i široká, nejen umělecká obec?

Milan Richter: Domnívám se, že je to iniciativa několika málo jedinců, kteří nicméně vědí, že bojují o peníze. Mám dojem, že ostatní dovedně zmanipulovali a většina ani přesně nechápe o co se těmto jedincům jde. Pro vaši představu: v Praze máme 98 divadel, osm z nich, která protestují získávají z rozpočtu města 266 milionů ročně. V tomto případě jim nejde o kulturu, nýbrž o peníze.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:34Autor: wolod

Otázka: Co víte o provozu příspěvkových organizací, potažmo divadel? Kdy jste byl naposledy v některém z pražských divadel, které čeká transformace na představení? Jaké jsou Vaše zkušenosti a vzdělání v oboru kultury?

Milan Richter: Vzděláním jsem inženýr ekonomie a velmi dobře rozumím finančním tokům. Pokud srovnáme dvě totožná divadla, která mají stejnou kapacitu sálu, stejný repertoár, přibližný stejný počet ocenění, stejně drahou vstupenku a jedno z těchto divadel hospodaří s přebytkem a druhé je ve ztrátě několik desítek milionu korun ročně, něco je špatně! Právě tohoto srovnání se některá divadla bojí. Proč by město mělo dotovat divadla, která špatně hospodaří nebo kterých nechodí žádní diváci.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:36Autor: gunn

Otázka: zdravim. neymslite, ze jedna vec je diskuse o systemu a pripqdne vesti konkurenci - a druha podpora veci, ktere ji nepotrebuji. tim se prece saMI predem diskvalifikujete.

Milan Richter: Systém je spravedlivý, rozhodně je nesmyslné, abychom trestali dobré hospodáře a podporovali neschopné. Pokud narážíte na dotace na prodanou vstupenku ta je určena divákům, kteří do divadel chodí.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:42Autor: Zuzana

Otázka: Pane radní, nerozumím smyslu dotace na vstupenku pro podnikatelské subjekty, které jsou založeny a fungují za účelem generování zisku? Budou o dotaci, kterou dostanou poměrně sníženy ceny jejich vstupného? A kdo Vám ve věci nové grantové politiky radil? S jakými odborníky jste pilíře konzultoval?

Milan Richter: Nelze rozlišit to, zda je někdo ziskový a někdo neziskový. Například o Arše se hovoří jako o neziskovém divadle, pak je velmi zvláštní, že prodávají vstupenku za 700 korun, divadlo je velmi oblíbené a navštěvované, přesto je dle sdělení ředitele ztrátové 96 milionů v průběhu čtyř let. Grantovou politiku schválil tzv. kulatý stůl, kde byli zástupci jednotlivých divadel, rady uměleckých obcí, Iniciativy pro kulturu, rektoři uměleckých vysokých škol, ekonomové, zástupci ministerstva kultury, právníci - mimojiné i vedení Archy. Tito většinově 13:2 systém schválili. Někteří z nich si možná až teď uvědomili, že je příliš spravedlivý a dostali strach.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:45Autor: Milan

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, jak můžete říct nesmysl typu že je špatné, že tolik peněz pobírají divadla pro 4 % Pražanů. Byl jste například někdy v Komedii nebo Na zábradlí? Cílem grantů má přece být podpora kvalitní kultury, ne podnikatelských subjektů typu Kalich. Neuvažujete o rezignaci?

Milan Richter: Peníze pro kulturu jsou penězi z rozpočtu města. Jedná se o stejné peníze, které mohou sloužit například pro výstavbu domovu seniorů, opravy silnic atd...přesto město dává významné částky na podporu kultury - ročně je to necelá jedna miliarda korun. Jediné co, je nutné je vnést do rozdělování peněz řád a spravedlnost.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:47Autor: Karolína

Otázka: Můžu se zeptat, jak často chodíte do divadla? Co se Vám naposledy na pražských jevištích líbilo? Navštívil jste jako divák všechna divadla, která zřizujete?

Milan Richter: Do divadla chodím přibližně jedenkrát do měsíce (tedy když jdu soukromně na to, co mě zajímá a baví a není to pracovní záležitost. Naposledy jsem byl na premiéře Dona Juana ve Stavovském divadle v podání Miroslava Donutila.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:49Autor: Drasar

Otázka: Pane Richter. Mýlím se hodně, když tuto bitvu o peníze do kultury zjednoduším a nazvu ji politickou bitvou o státní peníze pro neprosperující divadla vlastněná v současnosti protagonisty "sametové revoluce", kteří si takto představují soukromé podnikání ?

Milan Richter: Signatáři petice dávají tušit, že v pozadí celé věci může být i politická hra jako byl například boj o Českou televizi nebo Iniciativa Děkujeme, odejděte.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:52Autor: Jarmila Dvořáková,Praha

Otázka: Opravdu jste se rozhodl, že za každou cenu zničíte divadelní síť v Praze, místo toho, abyste se jí na Magistrátu pyšnili, jako by to jistě bylo v kterémkoliv hlavním městě nejen v Evropě? To se nemůžete inspirovat ve vyspělých demokraciích?

Milan Richter: Pokud bychom se inspirovali ve "vyspělých demokraciích" tak by počet divadel v Praze musel významně poklesnout. Rozhodně nechci divadelní síť zničit, naopak jsem hrdý na takový počet divadel, proto také jsem se rozhodl dát rozhodovací pravomoc o penězích do rukou odborníků a ne politiků. Také jsem se zasadil o navýšení peněz do grantů. Nevím jak více podpořit kulturu v hlavním městě.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:53Autor: Monika

Otázka: Pokud voláte po zredukování finančních postředků veřejně právním divadlům, co Vás vede k tomu, že dotujete vstupenky pro cizince (př. Divadlo V Rytířské, Divadlo marionet a další) - jev ve světě nevídaný!

Milan Richter: Nevolám po zredukování finančních prostředků, jen chci, aby se tato divadla jednou za čtyři roky podrobila umělecké soutězi a obhajobě svého programu před odborníky v grantové komisi. Proč se toho obávají!!!!!

Odpovězeno: 17. 04. | 13:57Autor: Ivan Kratochvil.

Otázka: Domnivam se , ze Vase spoluprace je hlavne s temi divadli, ktera vedou lide, kteri se umeji domluvit na zpetne "spolupraci" Lide , kterym jsou tyto praktiky nemoralni jsou vetsinou odkazani do role je prihlizejicich. Umite mi to nejak vyvratit?

Milan Richter: Doufám, že to o čem hovoříte se neděje. Divadla, která dostávají desítky milionu korun - např. Činoherní klub 68 milionů, Archa 54 milionů korun atd. Doufám žádnému odborníkovi z grantové komise žádnou zpětnou spolupráci neposkytují.

Odpovězeno: 17. 04. | 13:59Autor: Tamara Včeličková

Otázka: Pane radní, není škoda, že jste grantový systém upravil sám bez konzultace s poradním sborem pro kulturu. Výdyť vy ho ani nemáte.
Jste přesvědčen o tom, že tété problematice rozumíte vy nejlépe?

Milan Richter: Grantový systém byl upraven na základě schválení mnohem širšího spektra odborníků než je jen sbor primátora. Lidé z poradního sboru byli také přítomni.

Odpovězeno: 17. 04. | 14:03Autor: Sára Kuž.

Otázka: Proč pícháte do vosího hnízda, není lepší odvádět populární práci? Bez ironie, nebojíte se, že Vám tento razantní krok může ukončit kariéru politika?

Milan Richter: Nikdy jsem se nikoho nebál, nikdy nebudu ustupovat. Mé kroky jsou správné, jediné co chci je závést spravedlnost do systému rozhodování o veřejných penězích. Pocházím z dobré rodiny, vždy jsem podnikal a uměl jsem se uživit. Na politické funkci nejsem závislý, a to mi dává svobodu. Problematika kultury je relativně složitá, nicméně princip je jednoduchý. Věřím, že správná cesta byla nastolena a o tom svědčí i zájem a vaše dotazy. Čím tvrdší bude diskuse, tím lepší bude konečné řešení. Děkuji vám.

 

Právě se děje

Další zprávy