Opery se dočkají gay kovbojové i ekologové

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 6. 2008 10:30
Na pódia míří Zkrocená hora i manifest Al Gorea

Praha -  Opera se snaží dokázat, že není žánr na odpis, který dokola obehrává jen klasické kusy. Po Gándhím, Nixonovi i Kadáffím tak míří na prkna i kovbojové z oscarové Zkrocené hory a argumenty z aktivistického dokumentu Nepříjemná pravda.

Zkrocená hora před třemi lety způsobila senzaci. Milostný příběh o dvou homosexuálních kovbojích s Heathem Ledgerem a Jakem Gyllenhaalem získal Zlatého lva v Benátkách a tři Oscary. Teď míří na operní jeviště.

Opera nicméně bude vycházet z předlohy filmu, tedy z novely Annie Proulxové z roku 1997 - tu by do operní podoby měl převést Charles Wuorinen pro městskou operu v New Yorku.

"Už když jsem se s tím románem potkal poprvé, tak jsem si říkal, že bych z toho chtěl udělat operu," říká sedmdesátiletý  Wuorinen. The New York City Opera  by měla kus uvést na jaře 2013.

Nepříjemná pravda
Nepříjemná pravda | Foto: Aktuálně.cz

Na operní jeviště míří i další opera inspirovaná oscarovým filmem. Na adaptaci Al Goreova aktivistického dokumentu Nepříjemná pravda, který si odnesl Oscara pro nejlepší dokument za rok 2006, už pracuje italský skladatel Gioregio Battistelli.

Podle svých slov tak chce přispět k debatě o globálním oteplování. "Téma globálního oteplování je docela nová věc, ale o ekologii přece pojednává i řada jiných oper. Třeba Wagnerův Prsten je přece o znásilnění přírody," říká operní kritik Sunday Times Hugh Canning.

V opeře by se měla objevit i sama postava bývalého amerického viceprezidenta Al Gorea, dílo má vyprávět o "tragičnosti dneška". Opera by se na prknech slavné milánské La Scaly měla uvádět v roce 2011, Battistelli na ní pracuje už rok.

Operní svět se s filmovým protne i na letošním karlovarském festivalu. Přehlídka nabídne jeden ze záznamů operních představení z newyorské Metropolitní opery, které v průběhu uplynulé sezony v přímém satelitním přenosu uvádělo pražské kino Aero spolu se šesti sty dalšími kiny a kulturními institucemi celého světa.

Čtěte také:
Zažije Aero excelentní operu, nebo přímý přenos bučení?

I příští sezonu se bude v Česku chodit do Metropolitní
Aero zve poprvé do newyorské opery s pivem v ruce

Foto: Aktuálně.cz

"Výpravná opera Tan Dun: První císař je i v tomto kontextu výjimečnou událostí," říká mluvčí festivalu Uljana Donátová o díle, v němž se prolíná čínská a západní kultura.

Důvod uvedení je jasný: inscenaci s Plácidem Domingem režíroval v newyorské MET čínský filmař Yimou Zhang (Zavěste červené lucerny, Hrdina, Klan létajících dýk). Dirigoval autor hudby Tan Dun, pro změnu držitel Oscara za hudbu k filmu Tygr a drak.

Tan Dun: První císař bude v Karlových Varech k vidění hned v zahajovací den festivalu, v pátek 4. července a otevře festivalovou sekci s názvem 2008: Hudební odysea.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy