I příští sezonu se bude v Česku chodit do Metropolitní

Jitka Gráfová
3. 5. 2008 11:00
Zájem je v kinech nejen o přenosy, ale i záznamy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Když se začínaly loni přenášet opery z newyorské Metropolitní opery do jednoho pražského kina, málokdo takový zájem tušil. V příští sezoně už bude v Česku takových míst pět, nejnověji se přidalo brněnské Mahenovo divadlo.

"Musím přiznat, že k projektu MET in HD live  jsme ze začátku přistupovali s mírnou skepsí, o to více nás překvapil extrémní divácký zájem.  Atmosféra v sále při přenosech byla jedinečná," hodnotí uplynulou sezonu programový ředitel kina Aero Ivo Andrle.
 
V uplynulé sezoně zařadila Metropolitní do projektu Live in HD osm představení - Romea a Julii, Perníkovou chaloupku, Macbeth, Manon Lescaut, Petera Grimese, Tristana a Isoldu, Bohému a Dceru pluku.

Od počátku vzbudily zájem,  narůstal i počet kin. Přenosy viděli nakonec diváci v pěti městech: v Praze, v Hradci a Žatci od března, v Chotěboři a Znojmě od dubna.

Foto: Aktuálně.cz

"Mimořádný zájem naznačuje, že existuje poptávka i po dalších programech podobného druhu. Časem bychom se tak mohli dočkat i jiných uměleckých forem, například baletu," dodává iniciátor projektu Martin Cikánek.

Do příští sezóny se domácí sestava změní - kromě Aera a stávajícího Hradce budou MET diváci sledovat ve Zlíně (Velké kino), Karlových Varech (kino Panasonic) a Brně (Mahenovo divadlo).

"V jednání je ale ještě dalších dvanáct subjektů, kin nebo festivalů, které o přenosy či záznamy z MET projevily zájem," informují organizátoři.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zažije Aero excelentní operu, nebo přímý přenos bučení?
Aero zve poprvé do neworské opery s pivem v ruce
Lístky na pražské operní přenosy z MET už zmizely

Jako majitelé licence můžou poskytnout sublicence i do dalších zemí - jako Polsko, Slovensko, Maďarsko. Nemají ale vliv na cenu vstupenky, kterou určuje Metropolitní opera. I nadále bude stát lístek 300 kroun.

Ačkoliv přenosy skončily už v dubnu, v současné době se v Aeru pokračuje cyklem Přidáváme! - tedy projekcemi záznamů třinácti operních představení MET. Prodáno je už přes dva a půl tisíce lístků a dvě představení jsou už opět již- Evžen Oněgin a Bohéma.

Foto: Oficiální stránky autora

Přímé přenosy z Metropolitní opery, které navzují na nějkdejší rozhlasové, se už staly globálním fenoménem a de facto i novým žánrem na pomezí filmu a dokumentu o opeře.  Všechny jsou přenášeny a promítány ve HD rozlišení s pětikanálovým zvukem.

"Můžete vidět víc, než kdybyste byli přímo v MET. Přenosy nabízejí pohledy do zákulisí i rozhovory s hlavními protagonisty o přestávkách mezi dějstvími," láká generální ředitel Metropolitní opery Peter Gelb.

Nejúspěšnějším přenosem byla v Česku Bohéma Franca Zeffirelliho, kterou sledovalo dohromady v pěti kinech 900 diváků. Pro srovnání: v celém světě se na toto představení prodalo 150 tisíc lístků.

 

Právě se děje

Další zprávy