Nové knihy: Hustej nářez, dcera samuraje a Drsná škola

Boris Hokr
21. 3. 2013 15:57
Krvavý brak, comics i další hit autora Atlasu mraků
Drsná škola
Drsná škola | Foto: Aktuálně.cz

Knižní novinky - Čtenáři se v záplavě novinek mohou těšit na to nejzajímavější ze španělské literatury či nejkrvavější flák českého braku. Ale naši nakladatelé nenabízejí pouze extrémy - s novým románem přichází i David Mitchell, autor loni zfilmovaného Atlasu mraků, v e-knihách si nenechte ujít reedici románu Jana Poláčka a na závěr se skloňte před umem všech, kdo se podíleli na ultimátním vydání legendárního komiksu Drsná škola.

Carlos Ruis Zafón: Nebeský vězeň

Foto: Aktuálně.cz

Zafón si v posledních letech získal poměrně nenápadně poměrně nápadné množství oddaných fanoušků. Nejenom ti budou nadšeni zakončením volné trilogie, kterou tvoří ještě Stín větru a Andělská hra. Ale nebojte se, romány jsou relativně samostatné (pro představu asi tak, jako knihy Hraniční trilogie Cormaca McCarthyho).

Jak je již tradicí, zavede nás kniha do Barcelony a k hrdinům předchozích románů. Píše se rok 1957 a katalánská metropole se chystá vydat temná tajemství. Zafónova fascinace literaturou a mýtem opuštěných či ztracených knih a příběhů na vás dýchne z každé stránky a nebudeme daleko od pravdy, že atmosféra příběhu připomíná Polanského snímek Devátá brána… pokud by scénář napsal Gabriel García Marquez.

Jenže Zafón je prostě Zafón a jeho Barcelona je prostě magická. Ostatně, tohle město skutečně není jen o fotbale, ale patří k těm místům, která vdechnou příběhu duši skoro automaticky. Dokázala to například filmová (a lepší) verze thrilleru Zatímco spíš (předloha se odehrávala v nevýrazném New Yorku) nebo (horší) remake skvělého hororu Rec (Los Angeles prostě nudí). A to je ve zmíněných dílech Barcelona jen kulisou, Zafón z ní však dělá skutečnou postavu… Přečíst a letět směr jih, okamžitě.

David Mitchell: Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta

Foto: Aktuálně.cz

Mitchell je skutečně výborný spisovatel. To je bez debat. Nebojí se velkých výzev a nebojí se ignorovat jednoduchá řešení. Což krom jiného znamenalo, že český trh si s ním dost dlouho nevěděl rady. Až loni situaci změnila filmová adaptace monumentálního Atlasu mraků, kdy si najednou spousta lidí při placení u pokladen hořce povzdechla, proč si tu "bichli" nekoupili v Levných knihách, kde se na první české vydání prášilo několik let (upřímně: platí to i o mně).

Nejnověji vydaný román by měl být čtenářsky i reklamně vděčnější, protože je umírněnější. Aspoň tedy v žánrovém a časovém záběru. Co se týče podrobného výzkumu reálií a až marnotratného nadhazování zajímavých otázek a scén, to se tedy Mitchell při zdi ani držet neumí. Ale právě za to ho máme rádi. Stejně jako Kazuo Ishiguro (abychom zmínili někoho jeho generace) je Mitchell tím, kdo tradiční zábavné žánry nenásilně mění v opravdové literární dobrodružství jak pro sebe samého, tak pro čtenáře.

Tentokrát nás zavádí do Japonska na sklonku 18. století. Země je takřka v dokonalé izolaci, která se otevírá pouze za přísně kontrolovaných podmínek na ostrově Dedžima. A právě odtud vyráží na strastiplnou pouť Jacob de Zoet, který se zamiloval do dcery samuraje a porodní báby. Ta však náhle zmizela a dost možná byla prodána do otroctví. Všichni fanoušci velkých historických dobrodružství a klasik typu Gaidžina mohou zaplesat radostí, Mitchell je jistě nezklame.

František Kotleta: Megahustej nářez

Foto: Aktuálně.cz

A své fanoušky nezklame ani František Kotleta. Fenomén českého braku přichází se závěrečným dílem trilogie Bratrstvo krve. Nejvíc stránek, nejvíc krvavá obálka, nejvíc mystifikační PR kampaň pokrývající světové události od brazilské drogové války přes revoluci v Sýrii až po znovuoživení časopisu Pevnost (dočasně zrušeného a pro Kotletovy potřeby znovu resuscitovaného). Tohle je prostě oprávněně megahustej nářez.

A teď vážně. Kotleta je mystifikační projekt, který vznikl jako reakce na tzv. kulhánkovský typ fantastiky, tedy přehršel autorů, kteří se pokoušeli napodobit fenomenální úspěch knih Jiřího Kulhánka. Ten je možná mimo okruh čtenářů fantastiky téměř neznámý, ale vězte, že z prodejů jeho knih by se orosilo čelo i Vieweghovi.

„Kotleta" je ovšem na rozdíl od oněch epigonů dobrý spisovatel. Skvělý timing akce, absurdní a přepálené hlášky, ostentativní pohrdání maloměšťáckou morálkou (no, spíš v rozhovorech než textu, ale budiž) a nadhledu na rozdávání. Ne, Kotletovi není nic - a především jeho dílo - svaté. Žlutí emzáci, upírští travestiti, brazilské lolitky, akční jízda Albánií i Ostravou, český geroj Bezzemek a jeho kámoš nacista Gerhard a postřehy rozeného žurnalisty. Nikoliv Django, ale Guilty pleasures unchained!

Požitek z četby je tak pouze částí radostí, které nad jeho knihami zažíváte. S gustem fabulované reportáže ze života Mistra, fingované rozhovory, fotokoláže… Kotleta je jakýmsi zhmotnělým egem nerdské části našeho národa, které vrací úder mainstreamu. S rozběhem a cynickým úšklebkem. Všechno, proč opovrhujete fantastikou, je zde ostentativně předváděno, zesměšněno a zároveň oslaveno. Pokud ovšem raději klasiku, tak v el. podobě vychází zatím poslední Kulhánek: Vyhlídka na věčnost.

Jan Poláček: Spánek rozumu plodí nestvůry

Foto: Aktuálně.cz

U e-knih bychom ještě zůstali. Jednou z událostí letošní literární sezóny by měl být dlouho očekávaný fuksovský román Jana Poláčka. Ten na sebe zatím naposledy upozornil temným, depresivním a především neuvěřitelně komplexním románem Spěšný vlak CH.24.12. Ovšem na seznamu jeho děl nalezneme více položek.

Například právě elektronicky znovuvydaný román Spánek rozumu plodí nestvůry, s nímž vyhrál pátý ročník Literární soutěže Knižního klubu. Autor nás zde s černým humorem provede životem Aleše Hilliga, tvora složeného snad jen z „temných strun" naší duše…

Ostatně, sám autor k tomu dodává: „Každý žijeme jinak, a přesto jsme si podobní. Na něco vzpomínáme rádi, něco se snažíme z paměti vytěsnit a zapomenout. Málokdy dokážeme hovořit zcela otevřeně. V téhle knize je ale všechno... a působí to velice věrohodně." Pod to se podepíšeme.

Frank Miller, Geof Darrow: Drsná škola

Foto: Aktuálně.cz

Komiksoví fanoušci mají předčasné Vánoce. Po letech příprav vychází slavný komiks Franka Millera a Geofa Darrowa Drsná škola. Miller, který znovunakopl kariéru Batmana či Daredevila a i mezi odpůrci superhrdinů má pověst kultovního autora díky Sin City, se nechal inspirovat povídkou Philipa K. Dicka a stvořil brutální komiksovou jízdu, na kterou se nezapomíná.

U nás obzvlášť, protože celý komiks prošel kompletní restaurací a vychází tak, aby dal naplno vyniknout precizní a detailní Darrowove kresbě. Pro sběratele je navíc od středy 20. března připraveno sto kusů speciální sběratelské edice v luxusním balení a opět se tak dokazuje, že co se týče péče, jaká se u nás věnuje vydání zásadních děl komiksového média, jsme opravdu světovou velmocí.

Tady není nad čím váhat, buď to s komiksem myslíte vážně - a pak není co řešit, nebo se vám dostává ideální příležitost zahrát si na sběratele a snoba - a pak také není co řešit. V každém případě jasná volba.

 

Právě se děje

Další zprávy