Britové odkryli Divadlo, první Shakespearovu štaci

bh
7. 8. 2008 21:30
Na místě dřevěné boudy je dnes garáž

Londýn - Právě tady se diváci bavili a smáli brilantním jazykovým hříčkám v komedii Marné lásky snaha, právě na těchto prknech padaly hlavy a údy v řeži, kterou rozpoutal Titus Andronicus, a zde také Romeo vyznával lásku své Julii.

To vše za přítomnosti autora i příležitostného herce Williama Shakespeara. 

Řeč je o The Theatre, divadle s velkým D, které je svým významem podobné obrozenecké Boudě v Praze. Archeologové z Muzea města Londýna totiž oznámili, že našli základy prvního stálého alžbětinského divadla.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Hilský: Umravňovat Shakespeara je nemravné
Shakespeare v kině je nejlepší od Branagha

Vše začalo tak, že stavební firma zavolala archeology k základům neznámé stavby, kterou dělníci odkryli při bagrování garáže ve východním Londýně.

"Dívali jsme se do výkopu a tak trochu jsme si mysleli, že by to mohlo být ono. A pak jsme odkryli rohy zdí a najednou to přišlo: A sakra, je to tady!" popsal překvapení archeologů šéf týmu Jo Lyon.

Více k tématu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Doposud nicméně není známo, jak The Theatre vypadalo. Z písemných pramenů víme, že montovanou dřevěnou stavbu postavil v roce 1576 James Burbage, a to těsně za hranicemi tehdejšího Londýna, aby se vyhnul dohadování s magistrátem.

Okolí divadla bylo totiž vykřičenou čtvrtí a kočovné herecké společnosti neměly valnou pověst. Později se v The Theatre usadili Lord Chamberlain´s Men, družina, v které jako herec a autor působil také Shakespeare.

Židle za tři pence

Divadlo přitom zřejmě hrálo podle osvědčeného pencového systému. Za jednu penci diváci stáli před hledištěm, za další penci se dostali na vyvýšenou galerii a kdo dal tři, mohl se i posadit.

Replika alžbětinského Globu byla postavena v roce 1997.
Replika alžbětinského Globu byla postavena v roce 1997. | Foto: Wikipedia

Historie The Theatre končí roku 1597 - divadlo se nedohodlo s majitelem pozemku, a tak bylo rozmontováno a přemístěno na jih, kde na druhém břehu Temže vznikla mnohem slavnější scéna: The Globe.

Pokud se nyní archeologům podaří alespoň částečně zrekonstruovat podobu The Theatre, může se shakespearologie posunout zase o kus kupředu.

"Rozměry divadla měly vliv na to, jak byla hra napsaná," domnívá se Martin Wiggins z Shakespearovského ústavu Univerzity v Birminghamu. 

 

Právě se děje

Další zprávy