Shakespeare v kině je nejlepší od Branagha

Kamil Fila Kamil Fila
2. 8. 2008 12:10
Nejlepším snímkem podle Alžbětince je Jindřich V.
Henry V (Kenneth Branagh)
Henry V (Kenneth Branagh) | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - K Williamu Shakespearovi, jenž za svůj život napsal 38 her, se jako k inspiračnímu zdroji doposud hlásí přes 700 filmů. Značná část z nich je určena pouze pro televizi a část z nich má se Shakespearem společného skutečně pramálo - jako například záměrně špatný, nevkusný a nechutný snímek od nechvalně proslulé společnosti Troma nazvaný Tromeo and Juliet (1996).

Shakespeara s oblibou adaptují nejen Britové, ale i Američané, hojně též Italové, Rusové nebo Indové, objevují se i malajské, francouzské, španělské, mexické, brazilské, české, dánské, norské či švédské filmy.

Scifi Zakázaná planeta (1956), adaptace Bouře
Scifi Zakázaná planeta (1956), adaptace Bouře | Foto: Aktuálně.cz

Internetový server Shnilá rajčata (Rottentomatoes.com) evidující americké recenze z několika set médií sestavil nyní žebříček shakespearovských filmů podle toho, kolik měly kladných kritik.

Výhodou toho přístupu je přinejmenším zjištění, na kterých filmech panuje široký konsensus. Smůlu naopak mají kontroverzněji přijímané snímky - a samozřejmě filmy, které nebyly uvedeny v americké distribuci.

I tak je ale žebříček celkem reprezentativní. Ukazuje především, že ve všech dekádách existovaly výborné shakespearovské adaptace a že si v jejich tvorbě postupně předávali štafetu vyhranění tvůrci, často herci a režiséři v jedné osobě.

Othello (Laurence Fishbourne, Kenneth Branagh)
Othello (Laurence Fishbourne, Kenneth Branagh) | Foto: Aktuálně.cz

Bezkonkurenční Branagh

Nejvíc filmů v třicetičlenné společnosti má britský tvůrce Kenneth Branagh (nar. 1960), a to celkem čtyři. Na 24. místě je Othello z roku 1995, kde si Branagh pouze zahrál intrikána Jaga, režii měl Oliver Parker, Othella ztvárnil Laurence Fishbourne.

Na 11. místě skončila komedie Mnoho povyku pro nic z roku 1993, kde Branagh nejen hrál, ale i režíroval početný ansámbl s hvězdami jako Emma Thompsonová, Keanu Reeves, Kate Beckinsaleová či Denzel Washington.

Vysoko vystoupal Branagh se svým Hamletem z roku 1993 - až na třetí místo, a předstihl tak všechny ostatní konkurenty, kteří zfilmovali tuto hru.

Hamlet (Mel Gibson)
Hamlet (Mel Gibson) | Foto: Aktuálně.cz

A konečně někdejšímu manželovi Emmy Thompsonové patří i absolutní prvenství. Se sto procenty kladných kritik uspěl nakonec Jindřich V. z roku 1989, jeho první a nejvášnivější shakespearovská adaptace.

O tom, že ostatní Branaghova díla nedosahují této úrovně a že v posledních letech ztrácí správný grif, vypovídá především to, že jeho poslední dva filmy Marná lásky snaha (2000) a Jak se vám líbí (2006) se vůbec nedostaly do první třicítky.

Druhým posvěceným shakespearovským režisérem je Ital Franco Zeffireli (nar. 1923), od nějž se nacházejí v žebříčku tři filmy. Na 18. místě Hamlet z roku 1990 s netradičně obsazeným Melem Gibsonem, na 17. místě Zkrocení zlé ženy z roku 1967 s manželským párem Elizabeth Taylorovou a Richardem Burtonem a nakonec nejvýše na 7. místě Romeo a Julie z 1968, kde Zeffirelli vsadil na mladičké neznámé herce, čímž se chtěl co nejvěrněji přiblížit předloze.

Zkroceni zlé ženy (E. Taylorová, R. Burton)
Zkroceni zlé ženy (E. Taylorová, R. Burton) | Foto: Aktuálně.cz

V žebříčku pochopitelně nemůže chybět Laurence Olivier (1907-1989), jehož jméno a styl dlouhodobě určily, jak má vypadat Shakespeare na plátně. Na 12. místo se dostal jeho klasický černobílý Hamlet z roku 1948 a na 9. místo o něco starší Henry V. z roku 1944. Jeho Richard III. (1965) se ovšem do zveřejněné třicítky nevešel.

Welles a Kurosawa

Mírným překvapením je znovuobjevení filmů Orsona Wellese (1915-1985), zapomenutého génia, který natočil v roce 1948 Macbetha a v roce 1952 Othella; ovšem ani jeden z těchto filmů se pořádně nehrál v kinech - až do nedávné doby, než byly vytaženy z archivů a restaurovány.

Nynější 14. a 13. místo rehabilitují Wellesův originální, nesnadně čitelný rukopis. Do první třicítky se bohužel nedostal jeho Falstaff z roku 1965.

Macbeth (Orson Welles)
Macbeth (Orson Welles) | Foto: Aktuálně.cz

Posledním velikánem, jenž část svého života zasvětil Shakespearovi, je japonský režisér Akira Kurosawa (1910-1998), který ovšem děj zasazoval do japonských reálií a kulis.

Na černobílý materiál nasnímaný Krvavý trůn (1957), jenž je převodem Macbetha a skončil na 4. místě, pojal v duchu tradic japonského divadla Nó, zatímco Ran (1985) alias Krále Leara natočil coby rozmáchlou geometrickou symfonii ostrých barev.

Z novějších filmů za pozornost stojí na 25. místě málokdy adaptovaný, nesmírně brutální Titus od Julie Taymorové s Antonym Hopkinsem v hlavní roli. Skvělým shakespearovským hercem je i Al Pacino, který má Kupce benátského (2004) na 22. místě. Postmoderní verze Romea a Julie od Baze Luhrmana s Leonardem DiCapriem skončila jednadvacátá.

Krvavý trůn (r. Akira Kurosawa), adaptace Macbetha
Krvavý trůn (r. Akira Kurosawa), adaptace Macbetha | Foto: Aktuálně.cz

Nostalgie funguje

Mírně bizarní situace nastala v porovnání adaptací Bouře. Umělečtější, vyhraněnější, vizionářštější a elitářštější verze Prosperovy knihy od Petera Grenawaye je třiadvacátá, zatímco sci-fi Zakázaná planeta (1956), která se Bouří jen částečně inspirovala a do hry povolala začínajícího Leslieho Nielsena (pozdějšího bělovlasého démona rozličných parodií typu Bláznivá střela) a obřího robota, skončila na 10. místě.

Důvodem bude to, že američtí recenzenti jsou vůči staré klasice nostalgičtí a vlídnější než vůči náročnému a mírně snobskému Greenawayovi.

Oblibu popkulturních verzí Shakespeara dosvědčuje i disneyovka Lví král na 8. místě, která se inspirovala Hamletem a Richardem III., a muzikál West Side Story (1961) na 5. místě, kde se z Monteků a Kapuletů stali pouliční výtržníci z gangů Tryskáčů a Žraloků.

West Side Story
West Side Story | Foto: Aktuálně.cz

Zbylé filmy v žebříčku obstarávají menší, často zapadlé a málo známé produkce. Na chvostu se drží teenagerské variace typu 10 důvodů, proč tě nenávidím a "O" (jako Othello), v nichž účinkuje oblíbená hvězdička Julia Stilesová.

Shakespearovské filmy, pokud jsou skutečně věrné, či naopak příliš originální, nepatří nikdy k velkým kasovním trhákům, ale hollywoodští filmaři je mají rádi kvůli tomu, že je možné nápaditě vést herce, kteří jinak nemají příliš příležitostí se projevit.


Shakespeare mezi trpaslíky

O nesmrtelnosti Williama Shakespeara hovoří i to, že do budoucna se připravuje asi devět dalších filmů podle jeho her.

Obávat se lze projektu Eddieho Murphyho, který hodlá po svém sehrát Romea a Julii, naopak zvědavost vzbuzuje Král Lear, v němž mají hrát Keira Knightleyová, Naomi Wattsová, Gwyneth Palthrowová a Anthony Hopkins.

Zábavný by mohl být i animovaný film nazvaný Gnomeo a Julie a odehrávající se ve světě trpaslíků. Julii by měla nadabovat Kate Winslettová.

 

Právě se děje

Další zprávy