Aj Wej-wej dál dluží na daních. Soud byl fraška

Kultura Kultura
27. 9. 2012 13:18
Disident a slavný výtvarník je stále obviněn z daňového úniku
Foto: Reuters

Peking - Kritik čínského režimu Aj Wej-wej, známý ve světě svou uměleckou tvorbou, ani tentokrát neuspěl se zpochybněním žádosti daňového úřadu z roku 2011, který byla potvrzena letos v červenci. Pekingský soud znovu prohlásil, že jeho společnost  Beijing Fake Cultural Development Ltd. musí zaplatit 15 miliónů jüanů (kolem 49, 7 miliónů korun), které údajně dluží státu na daních. Prvotní obvinění se pětapadesátiletý muž dozvěděl po neodůvodněné tříměsíční vazbě, do níž byl uvržen počátkem dubna minulého roku. Dosud pro něj platí zákaz opuštění země. 

Foto: Reuters

Aj Wej-wej podle agentury Reuters označil soud za „nestoudný". „Rozsudek nerespektoval fakta ani nám nedal možnost se skutečně obhajovat. Vůbec nijak nechrání práva daňového poplatníka," prohlásil. 

Případ je zajímavý tím, že známému disidentovi bylo vůbec umožněno podat žalobu na daňový úřad. Ačkoliv požadavek šel k soudu, samotný Aj a jeho obhájce však k líčení nebyli připuštěni a umělcův dům měl být sledován policejními vozy. Policisté mu údajně opakovaně volali a sdělovali: „Nikdy se tam nedostanete. Ani se nepokoušejte."  

Již druhý zamítnutý pokus o očištění se je částmi mezinárodní a čínské veřejnosti vnímán jako systematická kampaň za umlčení nepohodlné osobnosti. Domácí sympatizanti Aj Wej-wejovi domů dlouhodobě posílají bankovky složené do vlaštovky - již touto formou zaplatili polovinu státem požadované částky.

Aj Wej-wej je synem významného čínského básníka Aj Čchinga. Ve své zemi i po celém světě se proslavil svými architektonickými a designovými díly typu „zborcené instalace" Templatee, Slunečnicovými semínky, kterými zasypal londýnskou Tate Gallery a především Ptačím hnízdem, pekingským olympijským stadiónem z roku 2008, který navrhl společně se švýcarskou firmou Herzog & de Meuron a později kvůli politickým postojům s ním odmítal být spojován.

Foto: Reuters

V Čínské lidové republice platí Aj za tvrdého kritika lidskoprávní situace v zemi a korupce. Inicioval také vyšetřování studentských obětí v levně postavených budovách při zemětřesení v provincii Sečuán, které se událo ve stejném roce jako kontroverzní olympijské hry. Společnost provokoval také svým uměním, například fotografií, kde si úplně nahý zakrývá intimní partie plyšovou lmou alpaka známou jako "travo-bahenní kůň". Fotku provází text „Travo-bahenní kůň zakrývá střed", což v má mandarínštině potenciální vulgární význam „Ojebej svoji matku, Ústřední stranický výbore".

Aj Wej-wej je signatářem Charty 08, držitelem Ceny současného čínského umění, čestného doktorátu Fakulty politických a sociálních věd belgické Univerzity v Ghettu, Skla rozumu od německého města Kassel, Ceny Václava Havla za kreativní disent a několika dalších.

 

Právě se děje

Další zprávy