Tom Waits vyhrál spor o reklamní spot

BBC, kul
21. 1. 2006 17:00
Barcelona - Automobilka v reklamě pro španělský trh bez zpěvákova svolení napodobila jeho hlas a pozměnila jednu z jeho skladeb.

Podle barcelonského odvolacího soudu porušila firma Volkswagen-Audi Waitsova autorská práva tím, že v reklamním spotu použila pozměněnou verzi jeho skladby Innocent When You Dream nazpívanou jiným zpěvákem.

Waitsův mluvčí uvedl, že umělec obdržel od automobilky a výrobce spotu odškodnění ve výši "několika tisíc eur". Zpěvák s typickým chraplákem nikdy nedává svolení k použití svých skladeb k reklamním účelům.

Waitsův mluvčí dodal, že je to vůbec poprvé, co španělský soud uznal v autorském sporu umělcova morální práva, tedy právo na ochranu jeho osobnosti a pověsti.

Už tomu rozumějí

Španělská produkční společnost Tandem Campany Guasch zpočátku Waitse žádala o souhlas s použitím původní verze jeho skladby, ale zpěvák to odmítl. "Teď alespoň lépe rozumějí slovům té písně," nechal se Waits slyšet po vynesení rozsudku. "Ona neznějí 'Nevinen, vše smíš', ale 'Nevinen, když sníš'."

Waitsovi a vydavatelství Hans Kusters Music dal v březnu 2004 za pravdu již soud první instance, ale případ putoval před odvolací soud. Zpěvák v současné době žaluje i firmu Opel a reklamní agenturu McCann Erickson z německého Frankfurtu za odvysílání několika reklam na automobily, v nichž se objevuje napodobenina jeho hlasu.

Agenturní zprávy už se nezmiňují o tom, proč německé automobilky tak milují Waitsův hlas, který v lepším případě připomíná spíš rozhrkanou fordku...

 

Právě se děje

Další zprávy